Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Hükümetin açıkladığı yeni paket, istihdamı nasıl etkiler?

        HT GAZETE

        Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun önceki gün açıkladığı çocuk doğuran annelere 2 aydan 6 aya kadar değişen sürelerde yarı zamanlı çalışma olanağı sunan düzenleme, iş dünyası ve kadın örgütleri arasında yankı uyandırdı. Paket, kadını çocuk sahibi olma fikrinden uzaklaştırmadan iş hayatının içerisinde tutup nüfusun büyümesini sağlama hedefinden dolayı olumlu görünse de kadını iş hayatından uzaklaştırabileceği görüşü hâkim.

        ‘ÖZEL SEKTÖRDE ÜCRET DÜŞECEK’

        Türk-İş Araştırma Uzmanı Enis BAĞDADIOĞLU: İşgücü piyasası açısından yarı zamanlı olması fakat ücretini tam alması olumlu. İşverenler “Boşluğu nasıl kapatacağız, ikame etmemiz lazım” yaklaşımıyla hareket edecekler. “Özel sektörde teşvik vereceğiz” diyorlar. Zaten çalışanların yüzde 46’sının asgari ücretle çalıştığı ülkede sıkıntılıdır. Özel sektörde ücretleri aşağı çekecektir.

        ‘YAŞLI NÜFUSU ÖNLEYECEK ADIM’

        Çalışma Bakanı Faruk ÇELIK: Doğumdan sonra yarım gün çalışma getiriyoruz. 2 çocuk doğuran anne doğum izni olarak 4 ay yarı zamanlı çalışacak. Bunun ücretini biz karşılıyoruz. Nüfusu yaşlı nüfusa dönüştürmemenin bir adımıdır. İstihdam ve üretimin desteklenmesi ile ilgili sayın Başbakan’ımız açıklama yapacak

        'OLUMSUZ SONUÇ OLUR'

        Tek Gıda İş Sendikası Başkanı Mustafa TÜRKEL: Aslında alınan karar doğru görünüyor ama olumsuz sonuçları olacaktır. İşverenler kadın istihdamına soğuk bakacaktır. Verimlilik açısından bakacak ve istihdamı aşağı çekecektir. Bütün sektörlerde kadınların korunması açısından önemli adım ama her yönü düşünülmeli. Sosyal taraflarla, işçi ve işverenlerle görüşüp bu adımlar atılmalı. Bunun sonuçları olacaktır. Zaten esas sorun yarı zamanlı çalışmada boşluğu özel istihdam bürolarıyla kapatmaya başladıkları anda kölelik sistemi başlayacaktır. Bürolar, işveren açısından kuralsızlığı beraberinde getirecektir.

        'ANNELİĞİ TEŞVİK EDER'

        Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi: Başbakan Ahmet Davutoğlu, kadınlara yarı zamanlı çalışma imkânı tanıyacaklarını ve ücretlerin de tam olarak verileceğini söylüyor. Yarı zamanlı çalışmaya tam maaş, kamu kuruluşlarında geçerli hale getirilebilir belki. Ancak, çoğunluğun özel sektörde olduğunu göz önüne aldığımızda işveren için bir çalışanın tam zamanlı çalışmaması, o işin tamamlanamaması anlamına gelecektir. Bu durumda işin tamamlanması için başka bir işçiye ihtiyaç duyulacaktır. Bu işçinin tüm haklarıyla maliyeti, izindeki işçinin maliyetinden fazla olacaktır. Bu farkı kim karşılayacak? Böylesi bir durumda işverenin kadın işçi tercih etmemesi sürpriz değildir. Bu düzenleme, Sağlık Bakanı’nın ifade ettiği annelik kariyerine teşviktir.

        'AYRIMCILIĞI DAHA FAZLA ARTIRIR'

        Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı Kurucusu Avukat Canan ARIN: Doğum sonrası yarı zamanlı çalışma kadın istihdamını neredeyse sıfıra indirir. Bu, “Erkekler çalışsın, kadınlar da evde otursunlar, çocuk doğursunlar, yarım gün çalışsınlar” demektir. Siz işveren olsanız böyle birisini işe alır mısınız? Patron kadın işçiye, “Vallahi olur çalıştırırım ama herkese 10 lira verirken, sana 2.5 lira veririm” diyecek. Burada esas yapılması gereken devletin güvenilir, parasız, doğru dürüst yaygın kreşler açmasıdır. Bu tür tedrici önlemler kadın istihdamını artırmaz. Hatta çalışma hayatında kadın-erkek ayrımcılığını kadınlar aleyhine çok daha fazla artıracaktır

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ