Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Başbakan'ı füzeyle mi öldürecektiniz?

        Salih AYDIN- Sedef ŞENKAL DEMİR / AHT

        ERGENEKON kapsamında 24 Nisan 2009'dan itibaren telefonları dinlemeye alınan eski MİT İstanbul Bölge Başkanı Osman Nuri Gündeş'e Ergenekon sanıkları ile şüpheliler isim isim soruldu. Gündeş'e sorulan kişiler arasında 27 Mayıs'tan sonra idam edilen Adnan Menderes ve Hasan Po-

        latkan da bulunuyor. Sorgunun en çarpıcı bölümü ise gizli tanık Zeytindalı'nın iddiaları oldu. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'ndaki sorguda telefon kayıtları da gündeme geldi:

        TELEFON GÖRÜŞMELERİ

        24 Nisan 2009: Erman isimli bir şahısla görüştüğünüz tespit edilmiştir. Bu görüşmede isimleri geçen Tuncer, Nihat K. ve Hamit isimli şahıslar kimlerdir? İlişkileriniz nelerdir? Sizin, 'Hükümet ne zaman kuru luyor oğlum?' şek-ünde bahsettiğiniz fSl Erman isimli şahsın da 'Eee! Ona göre ayarlama yapacağız. Bir süre bağımsız kalıp öyle geçecekler. Güvenoylaması aldıktan sonra geçecekler ki etik olsun diye' şeklinde bahsettiği konu nedir? Erman isimli şalısın Hükümeti devir dedin, devirdik. Yeni kabineyi kur dedin kuruyoruz. E ne istiyorsun başka' diye bahsettiği konu nedir? Tuncer isimli şahsın 'Ben hani başkanla konuştum da, sevdiğimiz birisi var, bizim orada sokakta da oğlu kısa dönem askerlik için Kıbrıs'a gelecek. Senin yardımın olabilir mi buna' diye bahsettiği konu nedir? Açıklayınız.

        'KEŞİF YAPAN P...'

        24 Nisan 2009: Cengiz isimli bir şahısla görüştüğünüz tespit edilmiştir. Bu kişi kimdir? Görüşmede ismi geçen Mete kimdir?

        27 Nisan 2009: Görüştüğünüz Ali kimdir ve ilişkiniz nedir? Tuncer ve Latif kimdir? İlişkiniz nedir? Bahsettiğiniz konu nedir? Sonraki aramada, sizin 'Evime gelip keşif yapan p.....' diye bahsettiğiniz konu nedir?

        27 Nisan 2009: Görüştüğünüz Ayhan kimdir ve ilişkiniz nedir? İsmi geçen H.N. kimdir, ilişkileriniz nelerdir? Ayhan'ın H.N.'ye 'Hazırladığım sunumu hazırlıyorum, kararlıyım elimden kaçamayacak' diye bahsettiği konu nedir? Sizin 'Ben de fazla görüntü vermeyeyim dedim, bunlar bizim şeyler müşteriler de' diye bahsettiğiniz konu nedir? Detaylı açıklamalarda bulununuz.

        BAŞBAKAN'A SUİKASTLE AMACINIZ NEYDİ?

        İDDİA: Sizin Zeytindalı rumuzuyla ifadesi alınan şahsa bir görev ve bir kod isim verdiğinizden, yeni kimlik ve pasaport ayarlayacağınızdan, Yüzbaşı Mehmet diye hitap ettiğiniz bir şahsı bu şahısla tanıştırdığınızdan, bu şahsı daha sonra Yüzbaşı Mehmet isimli şahısla birlikte Çevik Bir'in yanına gönderdiğinizden, Çevik Bir'in de şahsa füze kullanıp kullanamadığını sorarak bir füze gösterdiğinden, Mehmet Yüzbaşı'nın da Zey-tindalı'na AK Parti hükümetinin yanlış yaptığından, Tayyip Erdoğan'ın ikili anlaşmalarda attığı imzalarla ülkenin satıldığından bahsettiği, şahsın da bu füzeyi Başbakan'a karşı yapılacak bir suikast için kullanacağı yönünde izlenimlerinin oluştuğu yönünde bilgiler vermiştir.

        SORU: Çevik Bir kimdir? İlişkiniz nedir? Zeytindalı ile tanıştırdığınız Yüz-

        başı Mehmet kimdir? Bu şahısla olan ilişkiniz nedir? Sizin devlet adına bu şahıstan yapmasını istediğiniz görevler nelerdir? Şahsa verdiğiniz 0212 258 .... No'lu telefon nereye ait ve kime kayıtlı? Zeytindalı görev verdiğiniz şahsa kod isim verdiğinizden bahsetmiştir. Açıklayınız. Bahse konu füze ile Başbakan'a Esenboğa Havalimanı'nda eylem düzenleneceği yönünde planlar yapıldığı tespit edilmiştir. Böyle bir eylemi yaptırmaktaki amacınız nedir?

        'FÜZEYİ KİM TEMİN ETTİ?'

        Bahse konu füzeyi kim veya kimler nereden ne amaçla temin ettiler? Böyle bir eylemi ne amaçla kim veya kimlerle birlikte planladınız? Zeytindalı sizin için pastaneye gittiğinde yanınızda bir şahısla geldiğinizi beyan etmiştir. Yanınızdaki şahıs kimdir? Bu şahısla olan ilişkileriniz nelerdir? Eylemi yaptırmayı planladığınız bu şahsa ne amaçla pasaport ve kimlik temin edecektiniz? Konu hakkında detaylı açıklamalarda bulununuz.

        MENDERES'İN ADI DA SORGUYA KARIŞTI

        17 Mayıs 2009: Mustafa Hulusi Turgut isimli kişiyle görüştüğünüz tespit edilmiştir? Bu kişi kimdir? İlişkileriniz SÜR nelerdir. Görüşmede isimleri geçen

        Hüsamettin, Rıdvan, Binali, gazeteci Ahmet, Hasan Polatkan ve Menderes isimli şahıslar kimlerdir? Sizin, 'Kanal 24'te çıkıyor falan böyle oturum idare ediyor uzun boylu bir adam, o diyor ki Hüsamettin Bey'e 'Ya diyor, sen diyor darbeyi mi savunuyorsun' diyor, Hüsamettin Bey de diyor ki 'Ya sebebi de ne biliyor musun' şeklinde bahsettiğiniz konu nedir?

        İPEKÇİ DİNLENMİŞ

        ERGENEKON soruşturması kapsamında hakkında işlem yapılan Tuncay Özkan'dan elde edilen 1691 nolu CD içerisinde mit kitap (değişmiş).doc isimli belgede; 'telefonları kim dinliyor' başlığı altında Abdi İpekçi'nin öldürülmesi olayında CHP'nin MİT'ten yardım istediği, Nuri Gündeş'in elinde bir dosya ile geldiği, dosyada İpekçi'nin telefon görüşmelerinin olduğu, ancak katil Mehmet Ali Ağca ve arkadaşlarına ilişkin hiçbirşeyin olmadığı, MİT içindeki

        Gündeş ve arkadaşları, diğerinde ise Hiram Abas ve Mehmet Eymür'ün de içinde bulunduğu gruplar arasında sürtüşmelerin olduğu bilgileri görülmüştür. Tuncay Özkan kimdir, ilişkiniz nedir? Abdi İpekçi, Mehmet Ali Ağca kimdir, ilişkileriniz nelerdir? Detaylı açıklama yapınız.

        HANGİ İHALELERİ ALDINIZ?

        Ergenekon savcılarına Gündeş ile aynı gün ifade veren Çevik Bir de bir dizi suikast iddiasından sorgulandı. Savcılar, Tuncay Güney'de ele geçen ve imzasını taşıyan belge ile ilgili, "Sen mi verdin" sorusunu yöneltti. Ortak olduğu inşaat şirketinin "Ordu"dan aldığı ihaleler soruldu.

        ERGENEKON soruşturması kapsamında telefonları uzun süre dinlenen Çevik Bir'in sorgusunda iddaya göre Tuncay Güney'i

        tanıyıp tanımadığı, Devletin Anayasası sayılan Kırmızı Kitap, Aziz Yıldırımla iş ilişkileri, suikast planları ve 28 Şubat süreci gündeme getirilmiş. İddiaya göre

        Çevik Bir'e yöneltilen sorular şöyle:

        KIRMIZI KİTAP

        13.02.2008'de Tuncay Güney isimli şahsın Kâğıthane, Abdi İpekçi Caddesi No: 4 sayılı ikametinin (2) ve (4) numaralı dairelerinde yapılan aramada elde edilen ve görevlilerce numara verilen (22) adet klasör halindeki belgelerin ve (1) adet kırmızı renkli kitap içeriğiyle ilgili yapılan incelemelerde; 22 No'lu klasörün içerisinde bulunan (3) sayfa belge içerisinde 'secret' ibareli ve Türkiye ile İsrail arasında imzalanan ve Türkiye adına General Çevik Bir tarafından imzalandığı görülen anlaşma metninin fotokopisi tespit edilmiştir. Tuncay Güney isimli şahsa bu belgeyi siz mi verdiniz ve bu şahısla herhangi bir irtibatınız var mıdır, açıklayınız?

        BÜYÜK OYUN NEDİR?

        Veli Küçük'ten elde edilen 'Örtülü faaliyetler bir İstanbul / 6 Nisan 2000 dökümanının incelemesinde, ...' Kuruluşunu Yekta Güngör Özden'in gerçekleştirdiği 'Atatürkçü Düşünce Derneği', Pentagon tarafından Türkiye ve Avrasya Bölgesi'nde faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin 'merkezi' olarak tasarlanmış ve kurdurulmuştur. Çevik Bir, bu merkezin başına geçme çalışmalarına başlamıştır. Böylece Türk kamuoyu çok daha kolay yanılgıya sürüklenecek, Atatürk ilke ve inkılâpları doğrultusunda sivil üstünlük içinde yer aldığını sanacak, Büyük Oyun'un oyuncularına dönüştürülecektir' şeklinde yazıların bulunduğu tespit edilmiştir. Büyük oyundan kastedilen nedir açıklayınız? Herhangi bir sivil toplum örgütüne üye misiniz, üye iseniz konumunuz hakkında detaylı açıklama yapınız?

        KONTROLUNUZDEKI K.A.

        Veli Küçük'ün Beşiktaş'taki evinde yapılan aramada elde edilen; Toplantı: İstanbul-17 Ağustos 2002, Toplantıya Katılanlar, Askeri Personel olduğu söylenen Çevik Bir kontrolünde K A., İsrailli General G.L., (MOS-SAD), A. E., Batmanh Ömer, M.U., Aşağıda isimleri belirtilen kişilere çeşitli yöntemlerle suikast-eylem düzenleneceği. Planın CIA-MOSSAD Türk işbirlikçileri ile müştereken yapılacağı: Ahmet Cinali (Şahin Bey), emekli General Veli Küçük, Sedat Peker, Kemal Şahin (Hoca), Tacikistan Genelkurmay Başkanı, Ticaret Bakanı Mehmet Eminof. Kİ yazısı ile yazılmış dokümanın ikinci sayfasında Albay Mustafa A., K A . Ali E., M.İ.'nin isimleri geçiyor. Sizim kontrolünüzde olduğu söylenen K. A. kimdir? Ne gibi irtibatınız vardır, açıklayınız? Dokümanda ismi geçen diğer şahıslarla irtibatınız var mıdır? Suikast ve eylem planından haberiniz var mı?

        PARAYI PAYLAŞTI İDDİASI

        12 Mart 2008'de Sincan Cezaevi'nde ifadesi alman Osman Yıldırım, 'T.B.'nin yağ fabrikası olduğunu, İsmail Ö.'den faizle para aldığını, Veli Küçük'ün, 'İsmail ö., T.B.'den vekaletname alsın, alırken de herhangi bir bankadan kredi çekeceğim desin' dediğini, İsmail Ö.'nün zaten B.'den 8 milyon dolar alacağı bulunduğunu, kendisinin de ö.'ye Veli Paşa'nm talimatlarını anlattığını, aldığı vekaletnameyi Küçük'e verdiğini, onların da Kent Bank ve Toprak Ban-k'a fabrikayı ipotek ettiğini, 50 milyon dolar aldıklarını, kendisinin de 5 milyon dolar aldığını, parayı kendisine İsmail Ö.'nün verdiğini, bu parayı Bir, Küçük, Hasan ö., İsmail Ö., Hüseyin Ç. isimli şahısların paylaştığını' şeklinde bilgiler vermiştir. Bu olaydan dolayı size ve isme geçen şahıslara niçin para verilmektedir? Bahse konu iradede geçen hususlarla ilgili detaylı açıklama yapar mısınız?

        AZİZ YILDIRIM'LA ORTAK ŞİRKET

        KADIKÖY'deki evinde arama yapılan Hasan Hüseyin Vural'dan elde edilen dokümanlar üzerinde yapılan incelemede; 284 No'lu sayfada, 'Genelkurmay Harekât Merkezi ihalesi 9.6 trilyon TL belirlenmiş olmasına rağmen, sonradan bedel 14 trilyon TL yükseltilerek şirkete ödeme yapılmıştır. Genelkurmay Sosyal Tesisleri de 16 trilyona yine Aktürk inşaat'a verilmiştir. Harekât merkezine takılan bir parçanın değeri 400 milyon TL yine aynı parça bu şirketçe 3.5 milyara fatura edilerek takılmış. Aradaki bu korkunç fark ve hortumlamanın tek sebebi, bir paşanın Dikmen Vadisi gezilirken Aktürk İnşaat yetkilisine 'şu daireyi bana ayırın' sözü üzerine dairenin kendisine verilmiş olmasıdır. Nitekim bu çıkar ilişkisine dayalı olarak, birçok ihale haksız ve usulsüz olarak anılan şirkete verilmiştir. Aziz Yıldırım'ın da ortakları arasında bulunduğu şirket, Aziz Yıldırım'ın yanında Çevik Bir'in de ortağı olduğu Bul İnşaat AŞ ile ortak ihalelere girmekte ve ordudan yüklü miktarda ihale almaktadır' konularını içeren yazılı doküman olduğu tespit edilmiştir. Ordu içerisinde yüklü miktarda başka hangi ihaleleri aldınız? Bu ihalelerde yapılan usulsüzlükler hakkında detaylı açıklama yapınız?

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ