Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik BALTACI, RUSLARIN YENİLDİĞİNİ FARKETMEDİ Mİ?

        Çar, çadırda sinir krizi geçirdi

        Çar'ın umutsuzluğa kapıldığını belirten Kurukin, bu sırada çadırında bulunanların ifadesine dayanarak, "Çar, bir süre için kendini kaybetti, sağa sola koştu, göğsünü yumrukladı ve ağzını açamadı. Belli ki sinir krizi geçiriyordu" diye yazdı.

        Bütün kaçış yollarını kapatan Türk ordusunun 1. Petro'yu çok ağır bir yenilgi ya da tutsak düşme seçenekleriyle karşı karşıya bıraktığını vurgulayan Kurukin, ancak 10 Temmuz günü Türk tarafının Rusların görüşme önerisini beklenmedik bir şekilde kabul ettiğini anlattı.

        Paşa'ya hediyeler gönderildi

        "Aslında Çar, St.Petersburg dışında her yeri vermeye hazırdı. Ama, Çar ve elçisi, Rus ateşine dayanamayacaklarından korkan yeniçerilerin, yeni bir saldırıya geçmek istemediğini bilmiyorlardı.

        Tabii Türkler de Rus ordusunun ne kadar umutsuz bir durumda bulunduğunun farkında değildi. Yoksa kolaylıkla daha fazla şey elde edebilirlerdi."

        Kurukin, Şarirov'un, Baltacı Mehmet Paşa'ya 250 bin ruble ödeme sözü verdiğini söylerken, ancak, bu paranın niteliğine açıklık getirmedi.

        Yazıda, Çar 1. Petro'nun eşi Katerina ile ilgili sadece bir satıra yer veren Kurukin, Türk kuşatması altında umutsuzca bekleyen Çariçe'nin esir düşebileceği endişesiyle değerli eşyalarını subaylara verdiğini, daha sonra hemen aldığını bildirdi.

        Kurukin, Çariçe ile Baltacı arasında yaşandığı söylenen mahalle dedikodularından, "özel bir ilişkiden" ise söz etmedi. Kurukin, "1. Petro Türklere esir düşse ya da cephede ölse, Rusya'nın büyük bir devlet olmasını sağlayan askeri ve idari reformların hiçbiri yapılamayacak, yani bambaşka bir tarihimiz olacaktı" değerlendirmesinde bulundu.

        Cenk Başlamış - MİLLİYET

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ