Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik "İnönü Hitler ise Atatürk nedir?"

        Partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuşan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile ilgili sözlerine tepki gösterdi. Baykal, şunları söyledi:

        "Ölümünün üzerinden 40 yıl geçmiş bir tarihi şahsiyetin, eski Cumhurbaşkanı'nın bugün TC Başbakanı tarafından Hitler'e benzetilmesi tam bir şok olmuştur. Bu değerlendirmenin ortaya çıkmasının altında iki değer var. Bunlaradan birincisi; milletimiz Başbakan'ın sözlerini İsmet İnönü'ye yakıştıramamıştır. İki; bu ithamı TC Başbakanı'na yakıştıramamıştır.

        Bunun altında ne yatıyor, bunu söyleyen niye söylüyor? Bunları değerlendirmek lazım. Ben Başbakan'a sormak istiyorum. İnönü Hitler ise Atatürk nedir? Hitler'in Cumhurbaşkanı mıdır? Eğer İnönü Hitler ise Türk milleti nedir? Şaşkın. İnönü'ye hakaret ettiğini zannediyor, Türk milletine hakaret ediyor. Sayın Başbakan elini ve dilini İnönü'nün bıyıklarından çek. İnönü'yle görmek istediğin bir hesabın varsa, İnönü vefat edeli 40 yıl oluyor, İnönü'yü bırak, gel benimle hesaplaş.

        İnönü kim? Ülkeyi dışarıdan beş kuruş almadan kuran bir siyasetçi. Bu mücadeleyi cephede vermiş, devlet adamı olarak vermiş ve günü geldiğinde bir tek parti rejimi içinde devraldığı Türkiye'yi çok partili rejime, iktidardan uzaklaşmayı bir büyük şeref sayarak, Türkiye'nin bunu başarabildiğini yaşarken görmeyi dileyerek, demokratik rejime geçişin en büyük örneğini vererek, Çankaya'dan arkasında hiçbir dedikodu bırakmadan, yürüye yürüye Pembe Köşk'e inmeyi başarmış bir insan! Hitler kim? Demokratik bir toplumun imkanlarını kullanarak işbaşına gelip tarihin kaydettiği en acımasız diktatörlüğü, insanlığa karşı en büyük suçu işleyen bir insan... İnönü bir barış adamı, vatanı işgalden kurtarmak için savaşmış, Lozan'da barışı yapmış, sonra kendi devletini inşaa etmeye çalışmış. Ülkesine demokrasiyi getirmiş, hakimlere bağımsızlık, basına özgürlük vermiş bir insan. Buna diyeceğiz ki sen Hitler'sin. Hitler kim? Dünyayı ateşe atmış bir adam. İnönü kim, Hitler'in dünyayı attığı ateşten Türkiye'yi kurtarmak için en büyük diplomatik zaferi kazanan adam.

        Bir an için düşünün, eğer o ikinci Dünya savaşı sırasında 1 Mart tezkeresini hazırlayan, Türkiye'nin güneydoğusunu ABD askerine açan zihniyet işbaşında olsa ne olurdu? İnönü Hitler'in ordularını da Stalin'in ordularını da Anadolu topraklarının dışında tutmayı başarmış olan bir insandır.

        Bunca yıl sonra bir Başbakan sıfatıyla bu sözleri söyleyen bir anlayışa acaba ne söylemek gerekir?

        Hitlermiş! Hitler'den kaçan bilimadamları o tarihlerde sığınmak için İsmet İnönü'nün başında olduğu Türkiye'yi seçmişlerdir. Mütevazi maaaşlarla Türkiye'de çalışmışlardır. Bizlerin hocalarını onlar yetiştirmişlerdir. Bunları mı anlatacağız Başbakan'a. Bu olay Başbakan'ın haleti ruhiyesinin, zihin haritasının bir kez daha ortaya çıkmasına neden oldu. Başbakan sadece Türkiye'nin anayasasıyla değil, Türkiye'nin tarihiyle, manevi değerleriyle de barışık değildir. Fırsat buldukça vurmaktadır. Dünyanın hangi yerinde durduk yerde ülkenin 2. tarihi şahsına Hitler denir. Uganda'da olmaz. Arkadaş sevmiyor, devleti sevmiyor, cumhuriyeti sevmiyor, demokratik fikir akımını sevmiyor. Mesele de budur.

        Aynı kültürden gelen Türkiye'de milyonlarca insan var ki; Cumhuriyetle böyle bir kavgası yok. İnönü'nün sözlerini de sevmiyor. Hatırlayacaksınız, İnönü 'Bir ülkede namuslular en az namussuzlar kadar cesur olmalı' demişti. Anlaşılan sayın Başbakan bunu da sevmiyor. Olmaz, bir ülkenin Başbakanı kendi tarihine karşı bu kadar hasmane bir tutum içinde olamaz. Başbakanlar ülkeyi bütünleştirecek, toparlayacak. Onun hedefi ayırmak, çarpıtmak, birbirine düşürmek."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ