Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Kılıçdaroğlu'dan Gökçek'in iddialarına yanıt

        HABERTÜRK TV Ankara Temsilcisi Ünsal Ünlü ve Tülay Ağaoğlu'nun sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in, SSK Genel Müdürü olarak görev yaptığı dönemde akrabalarını işe aldığı ve ihalelerde usülsüzlük yaptığı iddialarıyla ilgili konuştu:

        "Sınava girenleri ben belirlemedim, eski hükümlülerden girip de olaylara karışan var mı? Pek çok kamu kuruluşunda var. Ben soruşturma geçirdim bu konuda. Benimle ilgili en ufak bir şey yok. Cumhurbaşkanlığı Denetleme Kurulu, Çalışma Bakanlığı Teftiş Kurulu raporlarında benimle ilgili olarak bir cümle, sorumludur cezalandırılması gerekir diye, bir cümle varsa ben o gün dedim İstanbul Belediye Başkanlığı adaylığından çekilirim. Benim dönemime kadar denetlenen hiçbir dönem yoktu. Her bakan beni görevden almak istemiştir. Görevden alabilmek için de benim yaptığım tüm çalışmalar araştırılmıştır, soruşturulmuştur. SSK'nın yaptığı ihaleler, bütün ihale dosyalarını KİT komisyonuna götürdüm. Bizim de hatamız olabilir buyrun inceleyin diye. Bizim aklandığımıza dair KİT Komisyonu'nun raporu var.

        Tabi şu anlama gelmesin, o dönemde hiç yolsuzluk olmadı diye. Yolsuzluk yapılmıştır, yapıldığı an soruşturulmuştur. Genel Müdür'ün haberi olup da şu yolsuzluk dosyası kapatılmıştır diye kimse iddia dahi edemez. Eğer varsa kişiler cezalandırılmıştır. Ben pek çok sınavı iptal ettiğimi biliyorum. Sınav iptal edilip yeni bir sınav açılmıştır. İlk kez benim zamanımda sınavla hemşire alındı, pretisyen hekimler sınavla SSK'ya alınmaya başladı. Ben de herkes gibi yapamaz mıydım? Birileri şunu veya bunu kayırmasın diye yaptık.

        Eski hükümlülerle ilgili iddia zaman zaman ısıtılır ve söylenir. Ben müsteşar yardımcılığı yaptım bir dönem. O dönem SSK'ya sorduğum bir sorudur o. O soruda benim imzam gizleniyor sanki ben hiç bu işi yaptırmamışım gibi.

        SSK'nın zarar ettiği, bir başka önemli iddia. Konuyu bilse sayın Başbakan'a kızmayacağım. Ama konuyu bilmiyor, etrafındaki insanlar da doğru bilgi vermiyor. Bir kere SSK'da zarar kavramı olmaz, ticari bir kurum değil çünkü. SSK'da finansman fazlası ve açığı olur. İlk finansman açığı 1976 yılında çıkmıştır. 1976 yılında ben yeterlilik sınavını henüz vermiş bir hesap uzmanıydım. Açıklar zamanla büyüyor tabi. Başbakan beni parlamentonun üstünde bir yetkili olarak görüyor. Kendisine teşekkür ederim ama her şeye parlamento karar veriyor."

        50'yi geçtimi gittiğiniz yerler?

        Çağlayan dahil 55 yeri geçti gittiğim yerler. Heyecan her gittiğimiz yerde biraz daha artıyor. Televizyon ve gazetelerinde olaya kilitlenmesi heyecanımı arttırıyor.

        Nasıl destek var mı? Nasıl bekliyorsunuz sonucu?

        Hayır oylarını %50'nin üzerinde bekliyorum. Ama tabii halkın takdiri nedir ne yapar nasıl bir sonuç çıkar tam olarak bilemiyorum. Bununla ilgili henüz bir anket yapılmadı. Şu anda kararsızlar ciddi bir şekilde duruyor ortada.

        Yapılan referandumun içeriği konusunda büyük boşluklar var vatandaş bilgilendirilmiyor bu konuda. Broşürlerle afişlerle benim dışımda partimin örgütleri gezip anlatıyolar. Bunlar için ekiplerimiz var.

        Ekibiniz var mı?

        Ben bütün örgütümün çok daha iyi çalışmasını daha iyi performans sergilemesini isterim yeterli ekibim var. Sonuçta bunların hepsini değerlendireceğiz.

        Sizin için bir çıta var mı? 'Evet' 'Hayır' oyları için...

        Yok herhangi birşey yok rakam şu olsun ya da bu olsun diye. %50'nin daha üzerinde hayır çıkması Türkiye'nin önünün açılması yönünden çok önemli. Hayır çıkarsa baskıcı bir Anayasa ile devam edecektir herşey. Şuna benziyor emeklilere milli gelir artıoşından pay verilmeyince ayaklandılar ama ghittiler AKP'ye oy verdiler. Aynı şeyle Anayasa değişiklğpinde katrşılaşmlarını istemiyoruz. Eğer bu süreç Evet oyuyla gerçekleşirse yargı yürütmebnin emrine verilecektir.

        Bu bir güven oylamasımıdır?

        Bütün mesele şu siz bir Anayasa değişkliği yapıyorsunuz. Ben dün çağlayanda Başbakan'a bir çağdrıda bulundum iki liderin bir tv stüdyosunda oturup Anayasa değişikliğini tartışması gerekir. AKP ye de CHP yede oy veren kitleler bakmalılar kim ne kadar doğru söylüyor kim demokrasiden yana kim avrupa birliği standartlarından yana kim 12 eylülü gerekçe göstererek varmak istediği amaca varıyor yani demokrası araç değil amaçtır diye kullanmak istiyor. Diyor ki sayın başbakan muhalefet anayasayı anlatmıyor. Buyrun görşüleim kendisi uzmanlarla gelebilir ben yanlız gelicem. Bakın siz anayasayı değiştiriyosunuz. Bütününe evet ya da bütününe hayır istiyosunuz Neden tümüne? Bizim Antalyadan kadın kollarımızı göz altına aldılar hayır dedikleri için bu yapı baskıcı bir yapıya zemin hazırlıyor. Bakıyorsunuz Anayasanında ötesinde soylara soplara giriliyor artık.

        Uslüp sorunu nasıl çözülecek?

        Ramazan ayındayız bu ayda herkesin daha dikkatli konulşması lazım boy tartışmasını başlatanda Bülent Arınç'tır. Ben mizah dergilereine havale ettim ama biz mizahdan anlamayan bir iktidarla karşı karşıyayız. Sayın Arınç ufak defek boylu diye beni eleştiriyor sayın başnakan sanki bunu ben söylemişim gibi çıkıp meydanlarda anlatıyor. Akıl mantık yok samimi söylüyorum sonra sayın başbakan çıkıp diyoki neden anayasadan bahsetmiyorsunuz. Ben sayın Faruk Çelik'e de söyledim sayın Başbakan nerden çıkardı bunu de3dim kendileri söylüyorlar kendi söylediklerini kendileri eleştiriyolar sanki biz söylemişiz gibi. Eğer Ak olsalardı kendi söylediklerini biz söylemişiz gibi bize yamamazlardı.

        Başbakan'dan soy tartışması konusunda özür bekliyormusunuz?

        Elbette, 21.yy Dünya'nın hangi demokrasisinde bir başbakan soy tartışması yaopabilir bu ne demektir ben kişinin soyuna göre yargılama yapıcam demketir kişinin soyuna göre siyaset yaoacağım demektir. Sorsunlar bakalım bu soy ne demek bu soydan ne anlıyoruz biz? SAyın Erdoğan promterlere bakıp konuşur promterler olmadığı zaman kafasının arkasındaki düşünceleri hemen söyler. Acınacak bi durum ama Türkiyenin başında oturan kişi soyla ilgili konuşan bi kişidir.

        Melih Gökçek ifadesi kamuoyunda ciddi bir sorun oluşturdu. Soy tartışması farklı bir boyuta gitti. Bunu nasıl görüyorsunuz?

        Ben melig gökçeki ciddiye alan biri değilim onu muhatap almam ciddi bir adam değil önümüze ciddi sözünün arkasında duran adam gibi adam gelmeli.

        MHP teşkilatları ile CHP teşkilatları birlikte hayır kampanyası yürütüyorsunuz MHP'den ne bekliyorsunuz bu süreçte?

        Mhp'de parlamentodaki görüşmelerde hayır oyu kullancaklarını söylemişlerdi. AKP'li bazi başkanlarda bize sıcak yaklaşıyorlar. Bizi karşılıyorlar gittiğimiz yerlerde. Bunlar demokrasinin güzel yanları.

        MHP CHP koalisyonuna hazırlandığınızı söylüyor sayın arınç ne düşünüyosunuz?

        Arınç'da mizah kişiliği oldukça gelişmiş bir kişiliği var bu tür espriler yapabilir saygı duyuyorum Bunlar dediğim gibi demokrasinin güzel yanları.

        İş ciddi bir ayrışmaya gidiyor Evet ve Hayır diye bunun büyük bir sorun oluşturacağını düşünüyor musunuz?

        Kesinlikle bu toplumun yarısı benim anayasam değildir dieyecek yarısı benim anayasamdır diyecek Başbakanında arzusu toplumu ayrıştırmaktır kendi tabanını ayakta tutmak istiyor Sert söylemler hep ona aittir. Kendini kontrol edemeyen bir kişiliği var sayın başbakanın keşke uzlaşma kültürünü yeterince geliştirebilse. Bu anayasa çıktığı zaman yarısı bu anayasa bize ait değildir derse ne olacak. Toplumu ayrıştırma partisi AKP'dir başındada recep tayyip erdoğan vardır.

        BDP üç şartımız var diyo kabul olursa Evet diyeceğiz. Siz bir anlaşma içinde olduklarını söylüyorsunuz bu konuda somut kanıtlarınız var mı?

        Görüşmeler kamuyouna açık yapılmıyor tabii ama sayın cumhurbaşkanı devlet gider görüşür her yolu dener dedi Başbakanında gidip görüşmeler yaptığı biliniyor söyleniyor.

        BDP özerklik talebini çok net belirtiyor. Ne diyorsunuz?

        Yapılan perde arkası toplantılarda bazı talepler karşılıklı söyleniyor ama şöyle anlaşılıyorki DTP bunları kamuopyundada açıkça dillendiriyor. SAyın başbakan çıkıp bu konudaki düşüncelerini açıkça çıkıp söylemesi lazım.

        Demokratik özerklik konusunda siz ne düşünüyorsunuz?

        Demokratik özerkliklerden ne istediklerini tam bir anlasak niçin biz ayrışma noktasına gelelim birleşme varken. Biz bölünmeye yönelik her türlü çabanın karşısındayız.

        Dersim tartışması Onur Övmen'nin bi söylemiyle gündeme gelmişti Dersim tartışmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

        Doğru birşey değil Anayasa tartışmasının bunlarla ne ilgisi var Yiğit adamsan gelir benle karşılarsınız geçmişi kaşımassın sayın başbakan tarihte bilmiyor bilse gam yemeyeceğim. Bir süre sonra vaz geçiyor açtığı tartışmalardan bakıyorki yanlış vaz geçiyor. Biz ermeni olayları geldiği zaman ne diyoruz bırakın tarihçiler incelesin diyoruz ama içerde neden biz uğraşıyoruz bırakın geçmişi tarihçiler incelesin. Ben ne söylediysem hepsini kanıtlamaya hazırım.

        BDP'lilerin size bakışını nasıl görüyorsunuz?

        Onu bilmiyorum tabii yaklaşımları nasıl arada bir eleştri geliyor onlardanda biz onları eleştirirz onlar bizi eleştirir ama tabii bize sempati ile bakmadıklarınıda biliyorum. BDP CHP gibi düşünmüyor aynı düşünseydik iki ayrı parti olmazdık.

        Size yönelik bir suçlama var Terör Örgütü üyelerini SSK'ya doldurduğunuzla ilgili ne diyorsunuz bu konuda?

        Soru için teşekkürler her kamu kuruluşunun kontenjan içinde eski hükümlü alması gerekiyor. Biz almadık eski hükümlü, almayınca bize ceza kestiler niçin almıyorsunuz diye bunun üzerine sınav açtık eski hükümlüleri almak için şartımızda gidip cumhuriyet savcılığından kağıt alıcaksınız oldu. Bunu bu şekilde belirledik bu suçlamalar yersizdir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ