Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik İçkili mekânlarda iftar olur mu?

        HABERTURK.COM / ÖZEL HABER

        Ramazan'da içki, Türkiye'de sıkça tartışılan bir konu. Ancak son yıllarda, özellikle

        büyük şehirlerdeki eğlence bölgelerinde bulunan restoran ve otellerde bir başka olgu

        göze çarpıyor.

        Yıl boyu içki servisi yapılan bu mekânlarda, Ramazan boyunca iftarını açanlarla

        içkili sofralarda yemek yiyenler yan yana görüntüleniyor.

        Peki ilahiyatçılar ve restorancılar bu durumu nasıl yorumluyor? İçkili mekânlarda

        iftar olur mu?

        HABERTURK.COM sordu.

        "ORUÇ KABUL OLUR AMA İSLAMİ PRENSİPLERE AYKIRI"

        İslami Yazar İsmail Nacar:

        Bu yıllardır konuştuğumuz temel bir konudur. İslami bir ibadeti islami kurallar içerisinde yaparsınız. Ama Türkiye'de laik bir yapı olduğu için bu tür düzenlemeleri devlet yapmaz. Yapmadığı için de insanlar kendi kaderleriyle baş başa kalır. Biliyorsunuz İslamiyet'te içki haramdır. Haramın işlendiği yerde iftar açmak uygun değil. Özellikle 5 yıldızlı otellerde bu durum yaygın. İslami kurallara baktığınız zaman bu prensip olarak uygun değil. İslami bir ibadet kendi şartları içinde yerine getirilmeli. İslamiyet'te orucun şartlarından biri de bir nevi nefsin terbiyesidir. Zaten şatafatlı sofralar da İslami

        prensiplere uygun değildir. İnsanların yoksulluk sınırlarında yaşadığı ülkemizde şatafatlı iftar sofraları yanlıştır. İslamiyet'in özünde de zaten tevazu vardır.İsraf

        yanlıştır. Çok gösterişli şeyler İslamiyet'e uygun değildir. Alkol tüketilen bir mekanda oruç açmak orucun kabul olmayacağı anlamına gelmez ama İslami prensiplere aykırıdır.

        İbadet yapılan zemine de dikkat etmeli bir müslüman. Mesela namaz kılarken ortamın temiz olmasına dikkat edersiniz. Oruç da öyledir. İbadetlerin hem kendisi hem de mekanları helal olmalı. Diyelim ki; alkol satan bir bakkal var, bir de satmayan var. Ben gidip satmayandan alışveriş ederim. Bunu söyleyenlere 'Vay efendim laik bir ülkede nasıl böyle bir ayrım yaparsın' diyebilirler. Ama Türkiye'de devlet laiktir, ben bireysel tercih hakkımı böyle kullanırım. Bu bana göre İslami bir sorumluluktur.

        "BÖYLE BİR ORUÇ KABUL OLMAZ"

        İlahiyatçı Yazar İhsan Eliaçık:

        Bence bu doğru değil. Hem oruç tutuyorsun hem de içki içilen mekana gidiyorsun. En azından iftar için içki içilen mekanları tercih etmemeliyiz. Zaten içkili mekanların da iftar programı yapmaması lazım. Böyle bir oruç kabul olmaz benim görüşüme göre. Orucun kabul olması için içinde açın ve yoksulun olması lazım. Şatafatlı iftarlara ben prensip olarak da karşıyım. Çünkü oruç demek nefsin açlıkla terbiye edilmesidir. Ben bu tür iftarları protesto ediyorum ve o davetlere katılmıyorum. O tür yerlerde o masrafı yaparak iftar düzenleyeceklerine bence yoksullara iftar yaptırsalar daha olumlu olur.

        "İFTAR YAPANLARLA İÇKİ İÇENLER BİR ARADA OTURUYORLAR, SORUN OLMUYOR"

        Zarifi Restoran Halkla İlişkiler Müdürü Gülçin Erkan:

        Yazlık olarak biz Beykoz Çubuklu Hayal Kahvesi'nin içinde hizmet veriyoruz. Dolayısıyla iftar menümüz de orada hizmet veriyor. Bu yıl çok fazla talep var iftar menümüze.

        Günlük 150-200'e yakın iftar menüsü satışımız var. Bizim iftar alan misafirlerimizle içki tüketen misafirlerimiz ayrı oluyor. Zaten Ramazan'da da içki tüketen misafirlerimiz bıçak gibi kesiliyor. Mekanda 4 ayrı restorant var. İki restoranımız iftar menüsü veriyor. İftar misafirlerimizin çok yoğun olduğu günlerde içki içen misafirlerimizi diğer restoranlarda ağırlıyoruz. Ama yoğunluğun az olduğu günlerde iftar yapan misafirlerimizle içki tüketen misafirlerimiz aynı ortamda, farklı masalarda hiçbir sorun çıkarmadan oturuyorlar. Kimse de birbirinden rahatsız olmuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ