Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Kusturica gelmeden Antalya karıştı

        Srebrenitsa katliamında Sırpların yanında yer alarak, 'Tecavüz olaylarını abartıyorsunuz' dediği için yıllardır eleştirilen Boşnak asıllı Yönetmen Kusturica'ya yönelik tepkiler dinmek bilmiyor. Altın Portakal'ın jüri üyesi Kusturica, bu kez de Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'ni gerdi. Muhalefet, Kusturica'nın jüri üyeliğine son verilmesini isterken Başkan Akaydın, geri adım atmadı.

        Özgür ÖNDER / ANTALYA (AHT)

        47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde jüri üyeliği yapacak olan Boşnak asıllı yönetmen Emir Kusturica'ya yönelik tepkiler dinmek bilmiyor. Türkiye'de yaşayan Boşnakların ardından Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'nin muhalefetteki üyeleri de Boşnak yönetmene tepki gösterdi. Meclisin AK Parti'li ve MHP'li üyeleri Kusturica'nın jüriden çıkartılmasını istedi.

        "SIRPLAR'I DESTEKLEYEN ŞAHSİYET"

        Meclisin AK Parti Grup Sözcüsü Murtaza Tamyürek, Kusturica'nın kendi milletine ihanet eden birisi olduğunu ileri sürerek, "Sırplar'ı destekleyen şahsiyet, Türkiye'yi dost ülkelere rezil ediyor. Emir Kusturica vaftiz olarak Nemenja ismini aldı. Boşnak yönetmen jüri üyeliğinden çıkartılmalı" dedi. Tamyürek, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'a, "Sırp hayranlığınız nereden geliyor? Türkiye'deki Boşnaklar hakkınızda ne düşünüyor, biliyor musunuz" diye sordu.

        "HASSASİYETLER GÖZARDI EDİLMEMELİ"

        AK Parti'li Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ise festivale davet edilen jüri üyelerinin siyasi görüşleri açısından değerlendirmenin çağdışı, akıldışı ve mantık dışı olacağını vurgulayarak, "Ancak Türkiye'nin bazı hassasiyetleri göz önünde bulundurulmalıdır" dedi.

        "SANATÇI KİŞİLİĞİ ÖN PLANDADIR"

        MHP Grup Sözcüsü Mustafa Reşat Oktay ise 9 Ekim'de Antalya'da olması beklenen Boşnak yönetmenin sanatçı kimliğini kullanarak politizasyon yaratmaya çalıştığını öne sürdü. Oktay, Kusturica'nın jüri üyesi olarak Altın Portakal'a gelmesini doğru bulmadığını söyledi. Tepkiler karşısında Akaydın, "Bizi tek ilgilendiren Kusturica'nın sanatçı kişiliğidir. Kusturica'nın Bosna katliamına yönelik sözleri beni de üzdü ve yaraladı" diye konuştu.

        BAŞKAN AKAYDIN SİNİRLENDİ

        Aynı zamanda Kusturica'yı festivale davet eden Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) Başkanı da olan Akaydın, "AKSAV yıllardır siyasetin dışında sanatın içinde tavır almıştır. AKSAV'ı ilgilendiren Emir Kusturica'nın sanatçı kişiliğidir" dedi. Eleştirilere sinirlendiği gözlenen Akaydın, AK Parti Grup Başkanı Tamyürek'e hitaben, "Habur Sınır Kapısı'ndan giren teröristleri, kendileri ?Biz pişman değiliz' dedikleri halde hoşgörüyle karşılayanlar şimdi Kusturica'ya neden aynı hoşgörüyü gösterememektedir?" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ