Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Arınç'tan Kürtçe konuşan vekillere tepki!

        Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, BDP milletvekillerinin Meclis'te Kürtçe konuşmasını eleştirerek, en az 400 milletvekilinin konuşulanları anlamadığını, tutanakçıların da bu dili bilmedikleri için tutanaklara 'bilinmeyen bir dil' yazdıklarını söyledi. Arınç, "Sizin milletvekillerinin en az yarısı Kürtçe bilmiyor. Kendi içinizde Kürtçe kursu açtınız, iflas etti. Kimse gitmedi. Akın Birdal tek başına kaldı" dedi.

        TBMM Genel Kurulu'nda 2011 bütçesi üzerindeki görüşmeler sürüyor. Cumhurbaşkanlığı, Meclis Başkanlığı, Sayıştaş ve RTÜK bütçesi üzerindeki görüşmelerin sonunda milletvekillerinin eleştirilerini cevaplayan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Arınç, TRT ile ilgili eleştirilere tepki gösterdi. TRT için "Tayyip Radyo Televizyonu" benzetmesi yapıldığına işaret eden Arınç, "Çok bütüncül bir kötüleme. Bu yanlıştır. TRT kadrosunda olup da bazı bakanların yanında çalışanları söylüyorsunuz da, sayın Deniz Baykal'ın da, sayın Kılıçdaroğlu'nun da yakınında çalışan 2 TRT çalışanı Baki Özilhan ve Baha Ülgen'den neden bahsetmiyorsunuz? Bu iki kişinin TRT'den maaş alması ve CHP'de görevlendirilmesi suç değil" diye konuştu.

        CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü'nün kızının da bir ay öncesine kadar TRT Türk'ün Tahran muhabirliğini yaptığını belirten Arınç, "TRT Türk, TRT'nin kanallarından biridir. One Ajans'a bağlı olarak çalışan Sayın Mengü'nün kızıydı. TRT cüzzamlı değil. TRT'de çalışmak bir onurdur" diye konuştu.

        TRT'nin geçmişte "çiftlik" diye nitelendirildiğini hatırlatan Arınç, "Birilerinin kızlarının, baldızlarının, yakınlarının çalıştığı bir çiftlikti. Bugün o şekilde değil. TRT yayınlarını milyonlarca insan izliyor. TRT Arapça'yı 100 milyon kişi izliyor. 14 kanal açmış bir kuruma göz kapatmak doğru değil. Vur abalıya...Kuruma her gün vurmaya çalışıyorsunuz" dedi.

        "O ZAMAN -SAYIN ÖCALAN- DENMESİNE NİYE KARŞI ÇIKIYORSUNUZ"

        Arınç, konuşmasında MHP Giresun Milletvekili Murat Özkan'ın, hükümetin İmralı'yla pazarlık yaptığı yönündeki sözlerini de eleştirdi. Özkan'ın rencide edici bir konuşma yaptığını belirten Arınç, bu iddianın külliyen yalan olduğunu söyledi. Böyle bir iddia ve iftiranın geçiştirilemeyeceğini belirten Arınç şunları kaydetti:

        "-Öcalan'ı Meclis'e sokarsınız, başbakan yaparsanız- demek Öcalan'ın propagandasını yapmaktır. O zaman Bengi Yıldız'ın 'Sayın Öcalan' demesine niye karşı çıkıyorsunuz. O sadece 'Sayın' kelimesiyle saygısını ifade ediyor, siz onu başbakanlık noktasına kadar getirmeye çalışıyorsunuz. Bu fevkalade yanlış bir şey."

        "BİLDİĞİM SADECE XUDE Jİ DE RAZİBE (ALLAH RAZI OLSUN)"

        BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık'ın, Kürtçe konusundaki düşüncelerini dile getirdiğini belirten Arınç, Kürtçe'nin Türk kültürünün önemli bir öğesi olduğunu, ana dil olarak Kürtçe konuşan milyonlarca insan bulunduğunu söyledi. Bunu inkar etmenin akıllılık olmadığını belirten Arınç şunları kaydetti:

        "Bunu inkar edenler 30-40 sene önce bu ülkede oldu, şimdi onların yüzüne bakan yok. Kendileri de çok mahcup. Bu dil var ve yaşıyor. 2000-2001 yılından başlayarak yapılan düzenlemelerle bir noktayı özgürlük alanı haline getirmek istediler. En son RTÜK'deki yönetmelik değişikliğiyle kendi ana dilinde konuşanların 24 saat televizyon ve radyo yayınına izin verildi. Bunlar her yerde konuşulabilir. Bunun önü açık. Ama yapılan bir iş var. Grup toplantısında veya Meclis Genel Kurulu'nda Kürtçe konuşuyorsunuz.

        Kürtçe konuşmak şu anlamdaysa belki makul olarak karşılayabiliriz. 'Siz bunu inkar etmeyin, bilinmeyen bir dil olarak da yazmayın. Bu bize hakarettir. 'Bu dil vardır, İşte ben onu konuşuyorum' diyorsanız bunu anlarım. Şimdi siz burada konuşuyorsunuz, tutanakçılar da bunları yazıyor. Bu Meclis'in hafızası bu gruptur. Bu arkadaşların hiçbirinin Kürtçe bilmediğini düşünelim. 550 milletvekili var. Ben eminim içinde benim de olduğum 400 arkadaşımız bu dili bilmiyor. Ben anlamıyorum. Ben sizi Türkçe

        konuşursanız anlayacağım. Siz de çok işi Türkçe biliyorsunuz. Ama ben Kürtçe bilmiyorum. Bildiğim sadece Xude ji te razibe (Allah razı olsun). Onun ötesinde hiçbir şey bilmiyorum. Bu Meclis'in içinde ben biliyorum ki en az 20 tane Çerkezce bilen var. Şuradan bir arkadaşımız gelse, Çerkezçe konuşsa 500 milletvekili anlamaz bunu. 'Siz de Çerkezçe mi öğrenin' diyeceğiz. Kimseyi aşağılamak adına söylemiyorum. Burada bir milletvekili Gürcüce konuşmaya başlasa bu zavallılar ne yapacak Allah aşkına. Bu hangi dilden, nereden bilecek. Neden bunlara kabahat buluyoruz."

        BDP milletvekillerinin yarısının Kürtçe bilmediğini ifade eden Arınç, "Kendi içinizde Kürtçe kursu açtınız, iflas etti. Kimse gitmedi. Akın Birdal tek başına kaldı. Emine Ayna buraya gelse, burada konuşsa Kürtçe bir kelime bilmez. İstanbul lehçesiyle konuşuyor. Ben onu burada dinlerken 'Bu İstanbul Türkçesini nereden kapmış bu hanımefendi' diye gıpta ediyorum. İçinizde Kürtçe bilmeyenler var. Nasıl iletişim kuracaksınız bizimle. Burada Türkçe konuşacaksınız, ben sizi anlayacağım, siz de beni

        anlayacaksınız" şeklinde konuştu.

        Arınç'ın konuşmasının ardından söz alan CHP Manisa Milletvekili Mengü, kızının TRT'de çalışmadığını, One Ajans'ta çalıştığını, kimsenin kızının TRT'de çalıştığını öne süremeyeceğini ifade etti.

        IHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ