Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Katiller aramızda!

        Tutukluluk sürelerini düzenleyen ve yürürlüğe yeni giren CMK'nın 102. maddesi kapsamında yaşanan tahliyeler infial uyandırıyor.

        Çete liderliğinden, cinayetten, domuz bağı işkencesi yapmaktan suçlanan isimler bir bir tahliye oluyor. Yeni düzenlenen yasa, yaşanan bu gelişmelerden sonra "Rahşan Affı'ndan da beter" dedirtiyor.

        Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından sadece İstanbul Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri'nde tahliye edilenlerin sayısı 36 oldu.

        16 HİZBULLAHÇI TAHLİYE EDİLDİ

        Hizbullah terör örgütünün liderlerinden olduğu iddiasıyla yargılanan Hacı İnan'ın da aralarında bulunduğu 16 kişi, tutukluluk sürelerini düzenleyen yasa gereği İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce tahliye edildi.

        Mahkeme heyeti, Hizbullah terör örgütü davası kapsamında yargılanan sanıkların tutukluluk sürelerini, yürürlüğe yeni giren CMK'nın 102. maddesi kapsamında değerlendirdi.

        Örgütün askeri kanat sorumlusu olduğu belirtilen Hacı İnan ile Abdulsettar Yıldızbakan, Selahattin Alkan, İlyas Kutulman, Burhan Ekineker, Mehmet Bayram Eren, Emin Ekici ve İbrahim Evliyaoğlu tahliye edildi. Yurt dışına çıkış yasağı konulan sanıkların adli kontrol çerçevesinde her hafta pazartesi günü bağlı bulundukları polis ya da jandarma karakoluna imza vermelerine de karar verildi.

        Yeni düzenlemeden Diyarbakır Cezaevinde tutuklu bulunan terör örgütü Hizbullah'a üye olmak ve faaliyetlerde bulunmaktan yargılanan üst düzey yöneticiler Edip Gümüş, Mehmet Varol, Mustafa İpek, Sinan Yakut ve Şehmus Kınay serbest bırakılırken, askerlik sorunu olduğu belirlenen Cemal Tutar, Fuat Balca, Mahmut Demir, Kemal Gülşen ile Abdülkerim Kaya ise Askerlik Şubesine teslim edildi.

        PKK'LILAR DA 102'Cİ

        PKK adına Ümraniye’de 28 Kasım 1997’de polis otomobilinin taranarak 1 polisin şehit olmasına 2’sinin de yaralanmasına ilişkin davada yargılanan Şahabettin Yeşilmen, Mehmet Çelik ve Gülseren Özdemir İstanbul 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nce tahliye edildi. Yine aynı mahkemede görülen PKK davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle 14 yıldır yargılanan İbrahim Kanat da tahliye oldu.

        ABDURRAHİM DEMİR: Terör örgütü PKK üyesi olduğu iddiasıyla 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan ve 15 yıldan beri tutuklu bulunan Abdurrahim Demir de aynı yasa kapsamında tahliye edildi.

        102. MADDE DHKP-C VE MLKP'YE DE VURDU

        Yasadışı terör örgütü MLKP üyesi olduğu iddiasıyla yaklaşık 13 yıldan beri tutuklu yargılanan Serdar Güzel, avukatlarının talepleri üzerine tutukluluk süresini belirleyen CMK'nın 102. maddesi kapsamında 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliye edildi.

        DHKP/C davasında müebbet hapis istemiyle 13 yıl 7 aydır tutuklu yargılanan Ezgin Engin de İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nce tahliye edildi.

        ORGANİZE ÇETECİYE, UYUŞTURUCU KAÇAKÇISINA, GASPÇIYA VE KATİLE 102

        SEDAT ŞAHİN: Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak iddiası ile Kocaeli Kandıra F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Sedat Şahin, bugün tahliye edildi. Çok sayıda kişi, Şahin'i cezaevi kapısında karşıladı. Şahin, taammüden adam öldürmeye azmettirmek, çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve yönetmek ile gasp suçlarından dolayı 2005 yılından bu yana tutuklu yargılanıyor.

        Salı günü tahliye olan Sedat Şahin ile Emrah Topal ile Mehmet Ak da 5 yıllık tutukluluk süresi dolduğu gerekçesi ile serbest bırakıldı.

        Malatyaspor’un eski futbolcularından Hasan Kartal’ın Galatasaray Üniversitesi son sınıf öğrencisi kızı Begüm Kartal’ın, 28 Ağustos 2005 yılında, Malatya’da katıldığı bir düğünde rastgele açılan ateş sonucu ölümüyle ilgili 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan Osman Ulu tahliye edildi.

        3 POLİSİN KATİLİ HIRSIZ DA SERBEST KALACAK

        Trabzon E tipi Cezaevinde tutuklu olan ve aralarında 3 polis memurunun ölümünden sorumlu tutulan Ömer Öztürk'ün de bulunduğu 8 sanık, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 102. maddesinin 31 Aralık'ta yürürlüğe girmesinden yararlanarak serbest kalacaklar arasında.

        Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde davası görülen, Yargıtay'ın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını bozduğu, 3 polis memurunun ölümünden sorumlu tutulan zanlı Ömer Öztürk de, cezası henüz kesinleşmediği için bu maddeden yararlanarak tahliye edilecek.

        İKİ AF GÖRÜP TAHLİYE OLAN ADAMA 102'DEN ÜÇÜNCÜ AF

        27 Kasım 2004 günü Beyoğlu’nda, kız kaçırma meselesi nedeniyle bir otomobilin içinde 4 kişi öldürülmüş bir çocuk da yaralanmıştı. Beyoğlu 3. Ağır Ceza Mahkemesi, daha önceden karara bağlanan, ancak Yargıtay tarafından bozulan dosyanın tutuklu sanıkları Ali Tamkoşar ile oğulları Yaşar Tamkoşar ve Sadettin Tamkoşar’ı CMK 102. madde kapsamında tahliye etti. Mahkeme, daha önce baba Tamkoşar’ı 24 yıl 3 ay, 2 oğlunu ise 20 yıl 10’ar ay hapis cezasına çarptırtı. Yargıtay kararı bozdu ve yargılama yeniden başladı.

        YENİSEY'İN KATİLLERİ DE TAHLİYE OLDU

        9 Şubat 2003 günü Levent Rotary Kulübü’nün kurucusu ve eski başkanı Ali Asaf Yenisey’i (89), gasp amacıyla girdikleri Zekeriyaköy’deki villasında boğazını keserek öldürdükleri öne sürülen Ali Sunar ile Grigoryan Gagik de CMK 102. madde kapsamında tahliye edildi. Beyoğlu 3. Ağır Ceza Mahkemesi, daha önce karar verilen, ancak Yargıtay tarafından bozularak yeniden görülen davada 7 yıldır tutuklu olarak yargılanan Ali Sunar ile Grigoryan Gagik’in tahliyelerine karar verdi.

        YENİ MADDE TECAVÜZCÜLERİ UNUTMADI

        4 yaşındaki kız çocuğuna tecavüz ettiği iddiasıyla yargılanan Hüseyin Adnan Taşarcı da 5 yılı aşkın süredir tutuklu yargılandığı için tahliye edildi. Beyoğlu 2. Ağır Ceza Mahkemesince yapılan inceleme sonucunda, ‘’4 yaşındaki kızın zorla ırzına geçmek’’ suçundan yargılanan ve dosyası Yargıtay tarafından bozulan Taşarcı için tahliye kararı verildi.

        ADLİYEDE CİNAYET İŞLEMİŞTİ

        27 Ağustos 2005 tarihinde Adana Adliyesi'nde tabancayla Ömür Hallaçoğlu'nu (28) öldürüp, Ümit Günay (29) ile Erkan Cebe'yi (39) yaraladığı iddiasıyla ''kasten adam öldürme'' suçundan yargılanan ve Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesinde müebbet hapis cezası verilen avukat yardımcısı Abdullah A. (30), başvurusu üzerine tahliye edildi.

        Abdullah A'ya mahkeme tarafından verilen cezanın Yargıtay tarafından bozulduğu ve yeniden yargılandığı, bu nedenle yaklaşık 5,5 yıldır tutuklu bulunduğu belirtildi.

        5 KİŞİYİ ÖLDÜRDÜ 7 KİŞİYİ YARALADI

        Bingöl’ün Solhan İlçesi'nde çıkan aşiret kavgasında 5 kişiyi öldürmek, 7 kişiyi yaralamak suçundan Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi’nde 90 yıl 10 ay hapis cezası alan Mahmut Karadağ, yeni yıla özgür girdi. Dava dosyası Yargıtay'da olan Karadağ, cezası kesinleşmediği için yürürlüğe giren CMK’nin tutukluluk süresini kısaltan 102’nci maddesi gereğince tahliye edildi.

        5 PKK'LI 1 HİZBULLAHCI DAHA SERBEST

        Tutukluluk süresini belirleyen Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 102. maddesinin yürürlüğe girmesiyle Diyarbakır'da 1'i terör örgütü Hizbullah, 5'i terör örgütü PKK üyesi olan 6 kişi daha tahliye edildi.

        Batman, Adana ve Antalya'da 1991-1998 döneminde terör örgütü Hizbullah adına eylem yaptığı gerekçesiyle Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesince yargılanan ve TCK'nın ''terör örgütü üyesi olma'' suçunu kapsayan 314/2. maddesi uyarınca 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan Lütfü Sertkaya, CMK'nın 102. maddesi kapsamında salıverildi.

        Diyarbakır'daki özel yetkili ağır ceza mahkemelerinde yargılanan ve haklarında karar verildikten sonra dosyaları Yargıtay 9. Ceza Dairesine gönderilen terör örgütü PKK üyesi 5 kişi de dosyanın karara bağlanmaması nedeniyle serbest bırakıldı.

        PTT BASKINCISI DA TAHLİYE OLDU

        4 cinayetten sabıkası bulunan ve şartla salıverildikten sonra tekrar cinayet işlediği iddiasıyla yargılanan Hüseyin Yeniyapan ile Bangladeş'in Ankara Büyükelçiliği Askeri Ataşesini öldürmeye teşebbüs ettiği, eşini ve oğlunu da öldürdüğü gerekçesiyle hükmen tutuklu bulunan Hafızar Rahman'ın tahliyesine karar verdi.

        Mahkeme, Ankara'da işlenen bir cinayetin faili olduğu gerekçesiyle ''ağırlaştırılmış müebbet'' hapse mahkum edilen ve Kasım 2005'ten bu yana hükmen tutuklu bulunan Hüseyin Yeniyapan'ın tahliyesini kararlaştırdı.

        Ankara'da PTT radyolink binasında Şubat 1980'de 2 kişinin öldürülmesi de dahil olmak üzere, Yeniyapan'ın 4 cinayet ile yağma, uyuşturucu, hırsızlık ve 6136 sayılı yasaya muhalefet gibi 15 suçtan sabıkası bulunuyor.

        3 PKK'LI 1 HİZBULLAH'ÇI DAHA...

        Diyarbakır'da 3'ü PKK'lı 4 kişi daha tahliye edildi. 30 Aralık 2010'da müebbet hapis cezasına çarptırılan 2 PKK'lının yaptığı tahliye itirazında ise üst mahkeme, Yargıtay'ı işaret etti.

        Yargıtay, Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan 4 kişinin dosyasını ele alarak kararını açıkladı. Karara göre 11 yıldan beri tutuklu bulunan 3 PKK, 1 Hizbullah sanığının yasa gereği tahliye edilmesini istedi.

        SAKARYA'DA 4, KASTAMONU'DA 1 TAHLİYE

        Sakarya Ferizli L Tipi Cezaevi'nde "adam öldürme" suçundan yatan Ali A., Engin Y., Ali I. ve Recep A. da aynı madde kapsamında tahliye edildi.

        Kastamonu'da da "adam öldürme" suçundan tutuklu Salih Böcüoğlu (27) tahliye edildi. 31 Aralık 2004'te, bir kişiyi öldürüp, bir kişiyi yaralayan

        Yukarı Batak Köyü Muhtarı Mehmet Özcanoğlu'nu öldürdüğü gerekçesiyle tutuklanan Salih Böcüoğlu, 28 Aralık 2010'da müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ