Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik "Türkeş'in siyasete girme isteği bize ulaşmadı"

        MHP Genel Başkan Yardımcısı Tunca Toskay, 12 Haziran'da 1950 seçimi hatta ondan daha önemli bir seçim yapılacağını söyledi.

        Toskay, partisinin Antalya İl Başkanlığında, İl Başkanı Adnan Kaya ve Antalya milletvekili adayları ile basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısı öncesinde fotoğraf çekmek isteyen bir gazetecinin ''Sayın Genel Başkanım. Buraya bakar mısınız?'' demesi üzerine Toskay, ''Ben Genel Başkan değilim. 'Böyle kısa oluyor' diyorsunuz ama o zaman bizi de kısa keserler. Bunu dillendirmeyin'' dedi.

        Toskay, 2011 genel seçimlerinin Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli seçimlerinden biri olduğunu kaydetti. Seçimlerin Türkiye Cumhuriyeti devleti ve Türk milletinin kaderini etkileyeceğini ifade eden Toskay, ''Bu seçimler belki 1950 seçimleri ile kıyaslanabilir. 1950 seçimleri kadar belki de ondan daha önemli bir seçime gidiyoruz. Parti olarak seçime çok iyi hazırlandık'' diye konuştu.

        Seçim sürecinde, Kumluca'dan Korkuteli'ne kadar vatandaşların sorunlarını belirlemek amacıyla diğer parti mensuplarıyla ekonomi, tarım ve sanayi gibi konuların rahatlıkla tartışılması gerektiğini söyleyen Toskay, ''Sanal gündemle, bir takım gerginliklerle seçim dönemi geçirirsek, vatandaş sağlıklı oy kullanma, akılcı oy kullanma imkanını kaybediyor. Bir gerginlik ve kamplaşma içerisinde seçime gidilmemeli'' dedi.

        2007 seçimlerine gerginlik ve kamplaşma içerisinde gidildiğini ileri süren Toskay, sözlerini şöyle sürdürdü.

        ''2007 seçimlerine 'Cumhurbaşkanı seçtik mi seçemedik mi?' diye gidildi. Vatandaş MHP ya da diğer partilerin görüşlerinin ne olduğu hakkında fikir sahibi olamadı. Başbakan başta olmak üzere AK Parti aynı taktiği deniyor. Yeni anayasa ve başkanlık sistemi tartışması var. Bir tartışma varsa seçimden sonra toplumun bütün kesimlerini temsil eden insanlar bir araya gelir ve tartışır. 'Benim milletvekilim şu kadar benim söylediğim olur' anlayışı ile demokratik bir tartışma yapılamaz. Anayasa'dan Türklük kavramı çıkacak mı çıkmayacak mı? Vatandaşın bunlardan hiçbir bilgisi yok. Anayasa, sen-ben tartışması altında olmadan uzmanlarca tartışılmalı. Sessiz, sakin ayrışma ve çatışmanın olmadığı ortamda Türkiye'nin gerçek sorunlarını tartışmaya ve görüşlerimizi vatandaşa iletmek konusunda iddialı ve kararlıyız.''

        ''YGS'deki şifre'' iddialarına da değinen Toskay, AK Parti iktidarındaki bütün sınavlarda sistematik bir şekilde problem ve maniplasyon girişiminin bulunduğunu savundu. Toplumun sınavlara güvenini kaybettiğini ifade eden Toskay, ''Çocuklar endişe içindeler. Psikolojik olarak rahatsızlar. İddiaları ortadan kaldıracak doküman, kanıt ortaya konulamıyor. Bu iktidar sadece üniversite sınavları değil, kendinden olanlar ve olmayanlar diye ayrım politikası güdüyor. Türkiye için bu durum hayırlı bir iş olmaz. 'Senden', 'benden' ayrımını bir toplumun uzun süre tartışması mümkün olmaz'' ifadelerini kullandı.

        AHMET KUTALMIŞ TÜRKEŞ'İN ADAYLIĞI

        Toskay, ''AK Parti'den İstanbul 2. bölge milletvekili adayı olarak gösterilen Alparslan Türkeş'in oğlu Ahmet Kutalmış Türkeş'in MHP'den kendisine milletvekilliği teklifi gelmediğine ilişkin açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna ise Toskay, şu yanıtı verdi:

        ''Herkese adaylık teklifi götürme gibi yükümlülüğümüz yok. Yolu açık olsun diyoruz. Siyasete girme istediği hakkında bir bilgi bize ulaşmış değil. Tahmin etmediğimiz isimler, tahmin etmediğiniz yerlerden siyaset yapma isteğinde bulunabilir. Seçim tablosu içinde büyük ağırlık taşıdığını düşünmediğim konular...''

        Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK), eski Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın meslekten ihraç kararını kaldırmasıyla ilgili soruyu da yanıtlayan Toskay, şunları söyledi:

        ''Anayasa değişikliği ile ilgili bir televizyon programında Burhan Kuzu'ya '2002'de milletvekili dokunulmazlıklarıyla ilgili bir düzenleme yapmak istiyordunuz? Bu tarihe kadar böyle bir değişikliğe gitmediniz. Bunun sebebi nedir'' diye soru yöneltildi. Kuzu ise, 'Bu yargı normalleşmeden milletvekilliği dokunulmazlıkları gündeme gelmez' dedi. Öyle anlaşılıyor ki AK Parti açısından, HSYK ve Anayasa Mahkemesi AK Parti'nin güdümüne girmesi tamamlandığı için yargı normalleşmiş olur. Normalleşmiş yargının tasarruflarını görüyoruz. Çok önemli davalara bakan mahkemenin başkanları ve savcılarını da dama taşı gibi yerlerinden oynatıyorlar. Yargı normalleştiği için bunlar da gündeme geliyor.''

        Toskay, AK Parti'den istifa ederek MHP'ye katılan ve milletvekili adayı olarak gösterilen Yusuf Ziya İrbeç ile çalışmaktan dolayı memnun ve mutlu olduğunu da belirterek, ''İrbeç, parti değiştirerek siyaset yapan ne ilk kişi ne de son olacak. MHP belki de listeleri yaparken Türkiye'de en demokratik davranan siyasi parti oldu. Üç büyük kamuoyu araştırması yaptık. Yaptığımız özel program ile parti üyeleri hangi adayları görmek istediğini oyladı. Bu liste ile Antalya'da başarılı olacağımızı düşünüyorum'' diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ