Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik 138 kelimeye yasak!

        Her geçen gün, internette özgürlükten biraz daha sınıfta kalan Türkiye yeni bir 'yasaklı sözcükler' listesiyle karşı karşıya.

        Servis sağlayıcılara ve hosting firmalarına Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndan gönderilen ve gönderici hanesinde yersaglayici@tib.gov.tr adresinin yer aldığı tebligatta, günlük yaşamda kullanımından vazgeçilemez pek çok 'sıradan' sözcüğü de içeren yasak listesi bulunuyor.

        Bildirime göre, bu sözcükleri içeren alan adı tahsis edilemeyecek,

        kullanılamayacak, mevcut olanlara erişim de kapatılacak.

        Mektupla birlikte gelen listedeki sözcükler arasında en çarpıcıları şöyle:

        31, Adrianne, Animal, Hayvan, Baldiz, Beat, Buyutucu, Ciplak, Citir, Escort, Etek, Fire, Girl (İngilizce'de 'kız' demek, Ateşli, Frikik, Free, Gey, Gay, Gizli, Got (ingilizce 'get' fiilinin geçmiş zaman ya da geçişli hali), Hatun, Haydar, Hikaye, Homemade (ev yapımı demek), Hot (İngilizce'de 'sıcak' anlamında geliyor), İtiraf, Liseli, Nefes, Nubile (?), Partner, Pic (İngilizce'de 'picture'ın (resim, fotoğraf) kısaltması), Sarisin, Sicak, Sisman, Teen (İngilizce'de 13-19 yaş grubunda genç), Yasak, Yerli, Yetiskin, Xn, XX...

        Sansür listesinin etkisi, bazı 'müstehcen' sözcüklerin içinde geçtiği diğer sözcükleri de kapsadığından, erişim engelinin kapsamı inanılmaz boyutlara çıkacak. Örneğin içinde iki ya da üç kelimelik 'müstehcen' sözcüklerle çakışan harfleri içeren sözcükler de yasaktan nasibini alacak.

        Tknlj.com'da sıralanan bazı 'talihsiz' sitelerden örnekler: Degisikmezeler.com, herkesokusundiye.com, sokmarket.com, bayramcikolotasi.com, bilgisayarakademisi.com, sanaldestekunitesi.com, forzabesiktas.com, tiklayarak.com, donanimalani.org, bakireklam.com, citirkurabiyem.com, kredikartiborcunubitir.com, burcunubil.com, globaldizayn.org, casperminishop.net, anlayarakokuma.com...

        Haberturk.com blog yazarlarıyla konuyu tartışmaya açtık, işte farklı görüşler...

        Böyle topluma böyle yasak

        Mehmet Çağçağ

        İnsan yararına olacak, koruyucu yasaklar vardır. Bu tür pedagojik yasaklar bebeyken "cıs" lar ile başlar.

        Fakat gerekli gereksiz kullanılan bu "cıs" lar biz daha bebekken manasızlaşmaya başlar, bebek kafamızla bile irasyonel olduğunu anladığımız saçmalıklar halini alır, ardından da bize yaşam alanlarımızı dar eden, öfkelendiren yasaklara dönüşür... Biz başkaldırmaya başlayınca da " höt-zöt" dönemi başlar...

        Koy tabelayı, çimlere basılmasın, koy kuralı damsız girilmesin, as tabelayı türbanla girilmesin, as tabelayı sigara içen cezasını versin,koy yasayı hapse girsin...

        Abdülhamitçilik bu; koy yasağı burun yazanın canına okunsun, dilden burun kelimesi çıksın, sözlükten silinsin. Can yücel Göte göt dediği için yargılansın...

        Bir topluluğu, yasak ile yönetmenin konforu vardır, özgürlüklerle yönetmenin ise eğitim, akıl çaba, mücadele vs gerektiriren zahmetleri vardır. "Pratik millet" olarak zahmet yerine yasak tabelaları, ya da hapis veya para cezaların konforunu seçeriz.

        Ehil olmayan toplumu, çocukluktan başlayıp ehil hale getiremezseniz, büyüse de çocuk olan ehil olmayan "eşref-i mahluk" bir toplum ile karşı karşıya kalırsınız ve bu toplumu artık manalı manasız yasaklar ile idaret etmekten başka çareniz kalmaz...

        Sonrasında da "hot-haydar-baldız" vs gibi detaylarla boğuşuruz... Nedenler değil sonuçlar ile boğuşmayı severiz... Böyle topluma böyle yasak...

        O pis kelimeler yasaklansın! Ama tüh! "Yasak" da yasak!

        Hande Şarman

        Ciddi olmakta zorlanacağım bir durum bu. Hep birlikte düşünelim...

        Öncelikle, atalarımız yanılmış olamaz zaten. İlk kez hakları veriliyor. Bravo! "Baldız baldan tatlıdır" demişler. Tehlikeye karşı uyarmışlar bizleri... Tabii yasaklansın. "Liselim" misal, son derece çocuk istismarına açık. Tartışmaya gerek yok, yasaklansın! İtiraf mı? Çok fena... Değişik şeyler geliyor insanın aklına mazallah. Herhalde kötü bir şeyler yapıldı, pis pis şeyler. Bu da yasak olmalı zaten. Ne yani, ne yaptın da kime itiraf ediyorsun? Allah muhafaza. Allah şaşırtmasın. "Yerli" deyince aklıma yerli malı geliyor benim gerçi, ama zorlarsam "3 film bir arada" yazısının yanı sıra "yerli" ibaresi gelebilir. Geldi bile! Ahlaksız filmlerin bir de "yerli"leri mi olsun? Olmasın. Yasaklayın efendiler! Ha bir de kara kara, anadan üryan "yerli"ler var. Ooooo o daha fena. Yasak olsun hemşerim. Bak tüylerim ürperdi yemin ederim. Bak bak... "Animal" dersen, eziyet edilen, işkence gören hayvanlardan mı söz ediliyor. Bana öyle gibi geldi valla. Onun da meraklısı var ki çok günah. Bak benim de aklıma getirdiler, tövbe yarabbim sen aklımı koru.

        İçerikten, alandan, evden iş yerinden, okuldan filan her yerden kontrol edilsin. Çok değil, azıcık zorlayınca aklımıza her türlü fenalığı getiren o pis kelimeler yasaklansın. Ama bir dakika, "yasak" da mı yasaktı? Hmmm...

        Siteleri değil, ülkeyi kapatıp gidelim!

        Bedia Ceylan Güzelce

        Gittikçe açık hava tımarhanesine dönüyor ülke. Bence bu karar, dün açıklanan çılgın projeden daha çılgın. Örneğin "meme" kelimesi de yasaklar arasında, meme kanserini nasıl anlatacağız?

        TRT'nin yıllar önceki "minik kelebek" yasaklarına benziyor; 50-60 yol geriye gidiyoruz. Çok tehlikeli bir gidişat bu. "Sıcak", "liseli" dediğinizde cinsel içerik akla geliyorsa, iş bu kadar çığrından çıktıysa alan adlarını vs. değil, ülkeyi kapatmamız gerekli. Kapatıp gidelim!

        Bari liste yapın da, kullanabileceğimiz kelimeleri ezberleyelim!

        Esin Övet

        Hani yıllarca "Dayak cennetten çıkmadır" der ya dayakçı, şiddet düşkünü zihniyet. İşte şimdi de, "Yasak cennetten çıkmadır" düşüncesini beyinlerimize yerleştirmeye çalışıyor. Küçüldük, ufaldık, hareket edemiyoruz. Hareket alanımız daraldıkça daralıyor. Yani şimdi biz "Baldız baldan tatlıdır, Elton John'un gay sevgilisi, çok ateşli öpüştüler, hatun kişi, nefes alıp veriyordu" gibi şeyler yazamayacağız. O zaman sayın yetkili, kullanacağımız kelimeleri bir liste yapın da, ezberleyelim. Ezberci bir toplum olmaya devam edelim.

        Çalıştığım "Nefes" filmi de erotik film mi olacak?

        Güray Gürsel- "burusvilis"

        Sanırım yasayı tabu oyununu çok seven birileri hazırlamış. Yasaklı

        kelimeler arasında beni en çok etkileyenlerse haydar ve nefes. Bir bira markasının adını taşıyan spor kulübüne gelen isim yasağından sonra kafiyeli olan 'nefes'e de yasak gelmesi enteresan olmuş. Tabii şu an en merak ettiğim şey benim de 2 yıl çalıştığım "Nefes" filmine ait sitenin akıbeti. Bu saatten sonra filmin erotik filmler kategorisine sokulması gerçekten komik olabilir.

        O 138 kelimeyle hikaye yazıyoruz!

        Hande Köseoğlu

        "Bu saçmalığa ne denir, ne yorum yapılır..." diye düşünürken en güzel cevap elmaaltshift.com'dan geldi, duyurmayı bir borç bilirim:

        TİB tarafından yasaklanan malum 138 yasak kelimeyi kullanarak sizden bir hikaye yazmanızı bekliyorlar. Aralarından seçilecek en iyi 10 hikaye sitede hiçbir sansüre uğramadan yayınlanacak.

        "Yasak"ın da yasak olduğu yasaklı138 kelimeyi acımasızca kullanma

        özgürlüğünüz var. Detaylara http://elmaaltshift.com/2011/04/27/elmaaltshift-138-kelimelik-hikaye-yarismasi/ adresinden ulaşabilirsiniz.

        Şimdi saksıyı çalıştırma, "Yassah hemşerim!"lere nanik yapma vakti. Herkes klavyelere gömülsün!

        HABERTURK.COM TEKNOLOJİ EDİTÖRÜ SELİN KUNT'UNYAZISI İÇİN TIKLAYINIZ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ