Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Kilo artışı mı, yağ oranı mı?

        Uzmanlar, obezitede vücuttaki yağ miktarının anormal artışının tehlikeli olduğunu, özellikle ‘elma tipi şişmanlığın’ ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı konusunda uyarıda bulunuyor.

        DİYABET, kanser, kalp krizi, yüksek tansiyon ve felç gibi hastalıkların ortaya çıkmasına zemin hazırlayan obezitede, vücut ağırlığı değil, yağ oranındaki anormal artış tehlike sinyali veriyor.

        Uzmanlar, özellikle erkeklerde sıkça görülen karın bölgesindeki yağlanmanın risk taşıdığı uyarısında bulunuyor. “Obezite vücut ağırlığının değil, vücuttaki yağ miktarının anormal artışıdır” diyen Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayla Harmancı, yağların vücutta biriktiği bölgelere göre de klinik önemlerinin değiştiğini ifade etti.

        Yağ birikimi kadın ve erkekte farklı

        Harmancı, “Örneğin, kadınlarda yağ birikimi sıklıkla kalça ve basen bölgelerinde ortaya çıkar ve ‘armut tipi’ obezite olarak adlandırılır. Erkeklerde ise yağ birikimi başlıca karın bölgesinde ortaya çıkar ve ‘elma tipi’ obezite olarak isimlendirilir.

        Araştırmalar elma tipi obezitenin daha ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını gösteriyor” dedi. Obezitenin çocukları da tehdit ettiğini söyleyen Harmancı, tedavinin kişiye özel olarak planlanması ve farklı branşların işbirliğiyle yapılması gerektiğini bildirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ