Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Greyfurt zayıflatır mı?

        Peki bu ne kadar işe yarıyor?

        Nedense, bazı bireyler turunçgillerden olan greyfurt zayıflama ilacı niyetine kullanırlar. Bu bireyler sabahları aç karnına greyfrut suyu içtiklerinde zayıflayacaklarına inanırlar.

        Yani, ne beslenmenize, ne de fiziksel hareketlerinize dikkat edeceksiniz, rasgele yaşayacaksınız ama sabahları bir bardak greyfutt suyu içip zayıflayacaksınız. Böyle bir şey asla mümkün değildir. Beslenmenize ve fiziksel aktivitenize özen gösterseniz bile greyfurt suyu yağlarınızı eritemeyecek, zayıflamanıza yardımcı olamayacaktır. Nasıl olsun ki?..

        Size somut bir örnek verelim. Greyfurt suyunu bir kalıp yağın üstüne dökün ve bir müddet bekleyin. Greyfurt suyunun yağı eritmediğini ve de yağa karışmadığını göreceksiniz. Bu nedenle greyfrut yiyerek veya sabah sabah aç karnına greyfrut suyu içerek vücuttaki fazla kilo atılmaz.

        Pazardan aldığınız bir adet greyfuttta ortalama yüz iki kalori vardır. Bir greyfrut ortalama iki yüz elli gram gelir. Siz bunca greyfurtu yiyeceksiniz karnınız doyacak, ayrıca yüz iki kalori de alacaksınız; ondan sonra zayıflamayı bekleyeceksiniz. Böyle bir şey olamaz.

        GÖZÜNÜZ KORKMASIN

        Ancak, şimdiye kadar yazdıklarımız gözünüzü korkutmasın. Zannedilmesin ki greyfrut yenilmesine karşıyız. Bizim söylemek istediğimiz, yalnızca greyfurt yenmesinin veya suyunun içilmesinin zayıflamaya bir katkısı olmadığıdır. Yoksa greyfurt yenmesinde tabii ki yararlar vardır.

        İki yüz elli gram gelen bir greyfurtta tam tamına doksan beş miligram C vitamini vardır. Metabolizmamızın günlük elli-altmış miligram C vitaminine ihtiyacı olduğunu düşünürsek, greyfurttan alınacak doksan beş miligram C vitamini hiç de fena sayılmaz. Ancak, burada şunu da belirtmek gereklidir. Doksan beş miligram C vitamini içeren greyfurt tüketildiğinde, malesef greyfurttaki tüm C vitamininden tam olarak faydalanamıyoruz.

        Çünkü, doğrarken olan kayıplar, doğranmış olarak bekletilirken olan kayıplar ve metabolizmamızda barsak lümenlerinden emilirken uğradığı kayıplar sonucu, biz bu doksan beş miligramlık C vitamininin, aşağı yukarı yüzde ellisini göz göre göre kaybetmiş oluyoruz. Kayıplardan sonra, arta kalan C vitamini miktarı kırk beş-elli miligramdır ki, bu da metabolizmanın tüm C vitamini ihtiyacını karşılamaya yetmez. Siz de bir buçuk adet greyfurt tüketirsiniz, böylece günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılamış olursunuz. Gerçi, yiyeceğiniz diğer besinlerle de alacağınız C vitaminini göz ardı etmemek gerekir.

        Dipnot olarak belirtelim, C vitamini depo edilen bir vitamin değildir. Bu nedenle fazla alınan miktar idrar yolu ile atılmaktadır. Gayet tabii ki greyfurtta sadece C vitamini yoktur. Bunun yanı sıra birçok vitamin ve mineral de mevcuttur. Gene iki yüz elli gramlık bir adet greyfurtu ele alıp, içeriğine bir göz atalım. Hemen her meyvede olduğu gibi greyfrutta da potasyum yüksek düzeydedir. İçeriğinde üç yüz kırk miligram potasyum bulunur.

        Bir bireyin günlük ortalama iki bin-dört bin miligram arası potasyuma ihtiyacı vardır. Çünkü, potasyum birçok bedensel işlevde önemli rol oynamaktadır. Metabolizmanın her hücresinde potasyum bulunur. Potasyum özellikle kalbin, kasların ve sinir sisteminin çalışması için önemlidir. Ayrıca, kandaki normal şeker düzeyinin korunmasında da rol oynamaktadır. Gerçi, bir adet greyfrut tükettiğinizde tüm potasyum ihtiyacınızı karşılayamazsınız ama birkaç tane daha greyfrut veya herhangi başka bir meyve daha yerseniz, günlük potasyum ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

        PORTAKAL İLE GREYFURTU KARŞILAŞTIRALIM

        Hemen belirtelim, potasyum meyve dışında birçok besinde de mevcuttur. Ayrıca, greyfrutta magnezyum ve kalsiyum da bulunmaktadır. Fakat bunlar günlük ihtiyacı karşılamaya yaklaşacak düzeylerde değillerdir.

        Turunçgillerden söz açılmışken isterseniz greyfrutu bir de portakal ile karşılaştıralım. Portakal cinsleri içerisinde hemen hemen en irisi ve ince kabuklusu Washington portakaldır. Yani, greyfrutun özelliklerine en yakın olan portakal cinsi budur. Böylece, iki yüz elli gramlık eşit ağırlıktaki portakal ve greyfrutu kıyaslıyabiliriz.

        Yukarda bahsettiğimiz gibi greyfrutta yüz iki kalori mevcuttu, buna karşılık aynı gramajdaki portakalda yüz yirmi iki kalori vardır. Bunun yanı sıra greyfrutta doksan beş miligram C vitamini varken, portakalda yüz yirmi beş miligram C vitamini bulunmaktadır.

        Gene aynı şekilde potasyumu karşılaştıracak olursak, greyfrutta üç yüz kırk miligram potasyum vardı, portakalda beş yüz miligram potasyum mevcuttur. Greyfrut ve portakalda magnezyum içerikleri hemen hemen aynıyken, kalsiyum içerikleri farklıdır. Bu fark portakal lehindedir. Greyfrutta kırk miligram kalsiyum mevcutken, portakalda kalsiyum miktarı yüz iki miligramdır.

        Şöyle bir bakıldığında portakalın, greyfruttan daha kıymetli bir meyve olduğunu anlamak mümkündür. Ancak, kalori değeri bakımından greyfrut, portakaldan daha düşük değerlerdedir. Zayıflama diyetinde olan bireylerin portakal yerine greyfrutu tercih etmeleri mümkündür. Ancak, bu kalori farklılığı çok fazla olmadığından ille de greyfrutu tercih etmelisiniz dememiz yanlış olur.

        Ümit ederiz ki, greyfrutseverleri üzmeden, yeteri kadar aydınlatabilmişizdir. Birey ya da topluluk için sağlıklı olan bir beslenme tarzı, bir başkası için sağlıklı olmayabilir.

        Bireylerin vücut kimyası birbirinden farklıdır. Örneğin, çok fazla tuz yemek herkeste yüksek tansiyona yol açmaz. Kimi bireyler çok fazla sigara içmelerine karşın sağlıklı yaşar ve sigarayla ilgisi olmayan bir hastalıktan ölebilirler.

        Böbrek taşı oluşturmaya eğilimli bireylerin çok şeker yememesi, beslenme yolu ile bol miktarda lif ve magnezyum alması gerekir. Bunlara dikkat etmezlerse böbrekleri büyük olasılıkla taş yapar. Oysa başkaları buna dikkat etmeseler bile böbrek taşı oluşturmazlar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ