Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yüksek topuk varis mi yapıyor?

        Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. M. Okan Özdemir, yüksek topuklu ayakkabıların varise sebep olduğunu söyledi.

        Yüksek topuklu ayakkabı giyen kadınları uyaran Op. Dr. M. Okan Özdemir, "Varis, kanı akciğer ve kalbe geri taşıyan toplardamarların ilerleyici bir şekilde genişlemesine verilen isimdir.

        Yaptığı ağrı, kramp, kötü görüntüsü sebebiyle oluşturduğu psikolojik tablo insanı mutsuz eder. Varis hastalığı çalışma hayatının gereği olarak uzun saatler ayakta kalmak veya oturmak zorunda kalan insanlara modern çağın hediyesidir. Yoğun ve uzun çalışma, hareketsiz günlük yaşantı, yürüyüşün yerini alan ulaşım alışkanlıkları varis sıklığını artırmıştır" dedi.

        Bu hususlara ilave olarak kadınlarda şıklığın bir aksesuarı olarak kullanılan topuklu ayakkabıların varislerin ve yaygın derin toplardamar hastalığının gelişmesine davetiye çıkardığını anlatan Özdemir, "Varislerin ilk görüldüğü anda hekime estetik kaygılarla müracaat eden hastalarda bile derin toplardamarlarda venöz yetersizlik adı verilen hastalık başlamış olabilir.

        Bacaklardan kanın akciğere ve dolayısı ile kalbe geri dönüşünü sağlayan mekanizma yürüyüş hareketi ile oluşan bacak adalelerinin düzenli kasılma hareketidir. Buna adale pompası adı verilir ve özellikle ayak bileği ve diz arasında yer alan baldır kaslarının kasılmaları ile çalışır. Topuklu ayakkabı giyildiğinde ayak bileği tamamen sabitlenerek bu adale pompası devreden çıktığı için uzun süren bu hareket kısıtlılığı toplardamarlar içindeki kanın göllenmesine, akım hızının azalmasına sebep olur.

        Bacak adale pompasının yaptığı toplardamar içi kan taşıma görevinin devre dışı bırakılması neticesinde varis hastalığına ve üzücü sonuçlarına davetiye çıkarılır. Ailevi yatkınlığı bulunanlarda yeni varisler oluşur, var olanlar artar, venöz yetersizlik gelişir. Uzun müddet topuklu ayakkabı giyme, susuz kalma, hareketsizlik ve uzun yolculuklar gibi kötü şartlar bir araya geldiğinde, damar içi pıhtılaşmalar ve ölümcül olabilen akciğer embolileri görülebilir. Çok yüksek topuklu ayakkabılar uzun süreli giyilmemelidir. Oturur vaziyette iken fasılalarla ayak bileği yürüyüş hareketine benzer biçimde çalıştırılmalı, topuklu ayakkabı çıkartıldıktan sonra düz topuklu, tercihen spor ayakkabı ile 30-45 dakikalık yürüyüşler yapılmalı. Günde en az 2 litre su içilmeli, uzun süre ayakta veya oturarak çalışanlar mutlaka dinlendirici varis çorabı kullanmalı'' diye tavsiyelerde bulundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ