Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Sağlık Sindirella ayağı estetik moda

        Baş parmağın dışarı doğru açılanmasıyla ortaya çıkan ağrılı durumun ortadan kaldırılabilmesi için uygulanan ameliyatı “tıbbi bir zorunluluk” olarak yorumlayan uzmanlar, ancak estetik gerekçesiyle ayak yapısının inceltilmesi ya da parmak boylarının değiştirilmesini “kesinlikle” uygun bulmuyor. Uzmanlar, bu tür bir uygulamanın yürüme fonksiyonlarını bozabileceği uyarısında bulunuyor.

        Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Can, yaptığı açıklamada, günümüzde estetik görünüm için yapılan cerrahi ve cerrahi olmayan işlemlerin arttığını söyledi.

        Estetik açıdan kaygı yaratan bir durumun, tıbben kişinin sağlığını bozmayacak şekilde düzeltilmesinin etik açıdan doğru olduğunu belirten Can, hasta sağlığını riske atacak müdahalelerden kaçınılması gerektiğini vurguladı.

        Can, estetik amaçlı yanlış yapılan uygulamalar içinde burun ameliyatlarının önemli olduğunu ifade ederek, yüzdeki simetriye uygun olmayan çok küçük ve çok kalkık burun ameliyatlarının “yanlış” olduğunu vurguladı. Burun ameliyatlarında kemiğin çok küçültülmesinin bir daha geri dönüşünün çok zor olduğuna dikkati çeken Can, sağlık açısından da burun anatomisiyle aşırı oynanmasının nefes alma ile ilgili sorunlara yol açabileceğini söyledi.

        Prof. Dr. Can, yağ aldırma operasyonlarında da titiz olunması gerektiğine işaret ederek, yağın vücut için yaşamsal önem taşıdığını, gerekenden fazla yağ alınmasının vücut dengesini bozabildiğini, girişim yapılan bölgelerde estetik kusur oluşturacak çukurlukların oluşmasına neden olabileceğini, bilinçsizce ve bazı özel durumlarda gerekli önlemler alınmadan yapıldığında hayati risk taşıyabileceğini belirtti.

        Karın bölgesinde 2-2.5 santimetre kalınlığında bir yağ tabakası olması gerektiğini anlatan Can, şunları kaydetti: “Fazla yağ alındığında tıbbi olarak, yağın alınan oluklar daha belirginleşir, estetik kusur yaratabilir ve hatta cildin savunma mekanizmasına zarar verilebilir, cildin yenilenme gücü azalır ve enfeksiyonlara daha açık hale gelişebilir. Çünkü, yağ çok ciddi bir kök hücre kaynağıdır. Bu kök hücrelerin cildin yenilenmesi ve desteklenmesinde önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle aslında sağlıklı bir yağ tabakası, cilt sağlığımız için gereklidir. Yapılan araştırmalarda, altında ve çevresinde yeterli yağ tabakası olmayan bir yaranın geç iyileştiği ve çok ilginç olarak kronik yaraların altına yağ dokusu enjekte edildiğinde ise yaranın hızla iyileşebildiği tespit edilmiştir.

        Dudak ya da elmacık kemiğinin dolgunlaştırılmasında kullanılan dışarıdan temin edilen kalıcı maddelerin yerine kişinin kendinden alınan yağ dokusunun kullanılması tercih edilmeli. Çünkü, hastanın kendi dokusundan işlem yapıldığı için alerjik bir reaksiyona yol açmaz, maddi külfeti ağır olmaz.

        Özellikle göz çevresinde yapılan cerrahi estetik uygulamalarda daha da dikkatli olunmalı. Çünkü, bize özel olan şeylerin başında bakışlarımız gelir. Cerrahi sonrasında bunun bozulmaması ve doğallığın korunması esastır.”

        AYAK PARMAKLARININ BOYLARININ DEĞİŞTİRİLMESİ KESİNLİKLE UYGUN DEĞİLDİR

        Can, bazı basın yayın organlarında yer alan “Sinderalla ayak estetiği”nin, ayak parmaklarının boyunun uzatılması ya da kısaltılmasına ilişkin bir operasyon olduğunu anlattı. Ayağın, günlük yaşantıda bir kişinin ağırlığını taşıyan ve her hareketinin hissedildiği bir organ olduğunu ifade eden Can, ayaktaki yağ yastıkçıkları sayesinde vücut ağırlığının orantılı olarak dengelendiğini dile getirdi.

        Can, ayakta yapılacak bir cerrahi operasyonun, vücut dengesini bozabileceğine, tıbbi bir gerekçe olmadıkça estetik kaygılarla bu tür operasyondan kaçınılması gerektiğine dikkati çekti. “Bunun, kabul edilebilir operasyonlar arasında yer almadığına” işaret eden Can, ayakta yapılan operasyonun burun ameliyatına benzemediğini, burun operasyonlarında sadece dış şeklin değiştirildiğini, ayakta ise fonksiyonun da değiştirildiğini söyledi. Can, “Ayakta özellikle de baş parmağın kısaltılması ya da uzatılması söz konusu olduğunda fonksiyonun bozulmadan yapılması zordur ve oldukça ciddi bir ameliyattır.

        Daha ileri yaşlarda görülen baş parmağın dışarı doğru açılanmasıyla ortaya çıkan ağrılı durum halinde ameliyat elbette ileri durumlarda tıbbi bir zorunluluktur. Ancak, ayak yapısının inceltilmesi ya da parmak boylarının değiştirilmesi kesinlikle uygun değildir” diye konuştu.

        Baş parmağın, yürüme fonksiyonunda ağırlığın dengelenmesini sağladığından, bu parmaktaki kısaltma ya da uzatmanın, kişinin yürüme şeklinin bozulmasına yol açabileceğine dikkati çeken Can, “Vücuttaki ağırlık dağılımı değişeceğinden, sadece ayak değil bacağın üst kısımlarına kadar yansıyacak değişikliklere neden olur. Özellikle kasların çalışmasıyla ilgili dengeler bozulur, kaslarda belirgin incelme ya da kalınlaşma olur. Böylece hem estetik görünüm hem de tıbbi açıdan fonksiyonlar olumsuz etkilenir. Üstelik olumsuz etkiler hemen görünmeyebilir, gelişecek dejenerasyona bağlı olarak ağrı ile birlike artık geri dönüşümü mümkün olmayan bir noktaya gelindiğinde ortaya çıkabilir” dedi.

        Ayak estetiğinde, kemik yapısını bozmayacak cerrahi olmayan girişimlerin yapılabileceğini anlatan Can, bunlar arasında epilasyon ve terleme sorunun giderilmesine bağlı uygulamaların bulunduğunu söyledi.

        ÇOK SIKINTI YOKSA AYAKLARA DOKUNDURULMAMALI

        Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Şadan Ay ise Sinderralla ayağı girişiminin, aslında ortopedik cerrahide çok yaygın olarak bilinen ayak başparmağının “Halluks Valgus” hastalığının tedavisine Amerikalı ayak uzmanları tarafından isimlendirilmiş “ticari bir pazarlama” olduğunu söyledi.

        Bu durumun, özellikle dar ve yüksek topuklu ayakkabı giyen kadınlarda erken yaşlarda başladığını ve ağrıya yol açtığını ve görsel olarak çirkin olduğunu anlatan Ay, “Bu hastalığın en belirgin özelliği, ayağın pençesini geniş gösteren başparmak iç tarafının oldukça geniş görünmesidir. Bu durumun cerrahi ile çözümü mümkündür, ancak uygun koşullarda ve ihtiyacı olan hastalara yapılmalıdır. Görsel olarak ve ağrıyla ilgili çok sıkıntıları yoksa ayaklara dokundurulmamalı, bunun yanında daha sağlıklı ve rahat ayakkabı tercih edilmelidir” diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ