Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Meyve suları sararlı mı?

        ‘Boya suyu içiyoruz’ Meyve suları yararlı mı yoksa ‘sakın içmeyin’ diyecek kadar zararlı mı? Bir süredir devam eden tartışmaya katılan iki üniversitenin konuyla ilgili uzmanları yeni bir boyut kazandı.

        Erciyes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, meyve sularının sağlıklı beslenmede önemli bir yeri olduğunu söyleyerek “Sofranızdan meyve suyunu eksik etmeyin” çağrısında bulundu. Vatan'ın haberine göre: Prof. İnanç’ın çağrısına Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Aydın ise karşı çıkarak “Göz göre göre boya suyu içiyoruz, hiç biri doğal ürünler değil. Aromalı içecekleri ağzınıza bile almayın” dedi.

        ‘Meyve suyu yapımında ısıl işlem yok, korkmayın’

        Erciyes Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Neriman İnanç, preslenmeyle elde edilen meyve sularının içinde de meyvede bulunan ögelerin olduğunu belirterek, “Meyve ve meyve suları içerdikleri vitamin ve mineraller ile kanser, kalp hastalıkları, hipetansiyon, diyabet, obezite kansızlık, astım, hatta üriner sistem hastalıklarından korunmada önemli besinlerden biri. Meyve sularının yapımında ısıl işlem yoktur. Bunu düşünmek teknolojiden korkmaktır. Bir ürünü paketlemek o ürünü içerisinde oluşacak mikroorganizmalardan uzaklaştırmaktır. Preslenmeyle elde edilen meyve suları, meyvede bulunan tüm öğeleri içermektedir. Yüzde 100 meyve suyunda koruyucu ve katkı maddesi, şeker ve sitrik asit de yoktur” görüşünde.

        ‘Ayran, ya da kefir için’

        Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Aydın ise paketlenmiş meyve sularına yüzde 100 karşı olduğunu belirtiyor, “Sanayi tipi meyve sularının, içlerindeki meyve oranına göre dört ana çeşidi var. Isıl işlemler meyve sularında bulunan enzimleri ve faydalı bakterileri tahrip ediyor. Çünkü bu meyve suları 95-105C’da 30-60 saniye ısıl işlemden geçiyor, ayrıca basınç da uygulanıyor. Böylece meyve sularının ömrü uzuyor. En az bir yıl ekşimeden kalabiliyorlar. Bu işlemler B ve C vitaminini önemli ölçüde tahrip ediyor. Su, fruktoz şurubu, sakkaroz, asitliği düzenleyici limon tuzu (sitrik asit) katkı değil mi? Toz ve aromalı içecekler ile meyveli gazozlar ise tam bir rezalet. Bu boyalı suların muhafazası için aşırı miktarlarda koruyucu kimyasal madde kullanılmakta.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ