Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam Yargıtay Röntgencilik karar Adana Kozan

        Hilal ÖZTÜRK/AHT

        Yargıtay, evin arka bahçesindeki zeytin ağacına çıkarak yatak odasını gözetleyen sanığa verilen mahkûmiyet kararını bozdu. Yargıtay, mahkemenin TCK’nın 134. maddesinde düzenlenen “özel hayatın gizliliği” suçundan verdiği cezanın yersiz olduğu görüşünü açıkladı.

        İlginç olay Adana Kozan’da yaşandı. R.F.’ye ait evin arka bahçesindeki zeytin ağacına çıkarak yaklaşık 2 metre mesafeden yatak odası ve mutfağı gözetleyen M.S. hakkında “özel hayatın gizliliğini ihlal” suçundan dava açıldı.

        İddianamede M.S.’nin, kendisine ait olmayan evin odalarını gözetleyerek özel hayatı ihlal suçunu işlediği için cezalandırılması istendi. Kozan Sulh Ceza Mahkemesi’nde 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan M.S. hakkında, özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle 1 yıl 6 ay mahkûmiyet kararı verildi.

        ‘BERAAT ETMELİ’

        Sanık M.S. Kozan Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararına itiraz ederek, Yargıtay’a temyiz başvurusunda bulundu. Yargıtay 12. Ceza Dairesi, mahkeme kararını ve dosyayı inceledikten sonra ilginç bir görüş açıkladı. Mahkûmiyet kararı verilen olayda, özel hayatın gizliliğini ihlal suçunun yasal unsurlarının oluşmadığını bildirdi.

        Sanığın bu suçlamadan beraat etmesi gerekirken ceza verilmesinin isabetsiz olduğu görüşünü belirtti. Daire bu kararla mahkemenin kararını da bozdu.

        KANUN NE DİYOR?

        MADDE 134. - (1): Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.

        UZMANLAR NE DİYOR?

        ‘Mahkeme kararında direnmezse bu gibi faaliyetler cezasız kalacak’

        Doç. Dr. Ali Kemal Yıldız: “Bu gibi suçlarda herhangi bir materyal kullanmak gerekmiyor. Sadece şu olabilirdi, herhangi bir şekilde özel gayret gösterilmeden, örneğin giriş katta ve perdesi olmayan bir evin içi görünseydi belki ceza verilmeyebilirdi. Ancak bu olayda ağacın üzerine tırmanıp evi gözetlemesi söz konusu. Yani özel bir gayret gösterilmiş. Mahkeme kararında direnmezse, Yargıtay içtihadı oluşacağı için bu gibi faaliyetler cezasız kalacaktır.”

        ‘İnsanlar perdeleri açık uyuyabilir görsek bile bakmamak gerekir’

        Doç. Dr. Mahmut Kaşıkçı: “Bana göre TCK’nın 134. maddesinde düzenlenen özel hayatın gizliliğini ihlal suçunu oluşturur. Hangi saikle bu bozma kararını vermişler bilmiyorum. Ama ağacın üzerine tırmanarak evi gözetlemek, özel hayatın gizliliğini ihlal suçudur. İnsanlar perdeleri açık uyuyabilirler, görseniz bile bakmamanız gerekir. Bakmanın da ötesinde bir eylem olduğu için suç oluşmuştur, bozma kararı bana göre doğru olmamıştır.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ