Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Siyaset kürtaj polemiği, kürtaj tartışmaları, başbakan erdoğan, sezaryen, kürtaı cinayettir, kürtaja yasak mı geliyor

        Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Kürtaj cinayettir" ve "Sezaryen bu ülkenin nüfusunu dengeleme operasyonudur" açıklamaları ve ardından hükümet kanadından bu yönde gelen açıklamalara muhalefet kanadından tepki var.

        CHP İstanbul milletvekili İhsan Özkes yaptığı açıklamada "1400 yıllık İslam tarihinde, kürtaj yaptıran kadına ceza yoktur" derken, MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel "'Kadın üzerinden siyaset değil, kadınla siyaset yapılması taraftarıyım" yorumunda bulundu. BDP mersin milletvekili Ertğrul Kürkçü ise hükümetin bu tartışmayı gündeme getirerek Uludere olayını unutturmak istediğini iddia etti.

        "KADIN ÜZERİNDEN SİYASET YAPMAYIN"

        MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de kadın üzerinden siyaset yapıldığını ve konuların sonucu üzerinden tartışıldığını söyledi.

        İstenmeyen gebeliklerin nasıl engelleneceğinden ziyade nasıl sonlandırılacağının konuşulmasının hata olduğunu belirten Demirel, 1950'li yıllarda anne ölümlerinin çoğunun, kendi kendine sonlandırma yüzünden yaşandığını vurguladı. Demirel, ''Kadın üzerinden siyaset değil, kadınla siyaset yapılması taraftarıyım'' dedi.

        "1400 YILLIK İSLAM TARİHİNDE KÜRTAJ YAPTIRAN KADINA CEZA YOKTUR"

        CHP İStanbul Milletvekili İhsan Özkes, CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, ''Yarım hoca dinden, yarım doktor candan eder'' sözünü anımsattı. Özkes, ''Sayın Başbakan belki yarım hoca olabilir ama çeyrek doktor bile değildir'' dedi.

        Başbakan Erdoğan'ın ''Her kürtaj bir cinayettir, Uludere'dir'' sözüyle Uludere'de yaşananların cinayet olduğunu kabul ettiğini ifade eden Özkes, bu cinayetin canisinin, katilinin kim olduğunu sordu.

        İhsan Özkes, kürtaj tartışmalarına da değinerek, ''1400 yıllık İslam tarihinde, kürtaj yaptıran kadına ceza yoktur'' dedi.

        CHP Muğla milletvekili Nurettin Demir ise son yıllarda sadece sezaryanda değil kalp ameliyatlarında da bir artış olduğunun altını çizerek, ''Hekimliği performansa dayalı hale getirirsen ameliyat sayıları artar'' dedi.

        Kadının kendi bedeni hakkında karar verme yetkisinin olması gerektiğini söyleyen Demir, bir soru üzerine, kan testi yapmadan 4 haftalık bir gebeliğin bilinemeyeceğini, eğer kürtaj yasaklanırsa da bunun ''merdiven altında'' yapılacağını iddia etti.

        "F - 16 UÇAKLARIYLA KÜRTAJ YAPMAK"

        TBMM'de basın toplantısı düzenleyen BDP Mersin milletvekili Ertuğrul Kürkçü, hükümetin Uludere olayını kürtaj tartışmalarıyla unutturmaya çalıştığını söyledi.

        Gazetecilerin kürtaj tartışmasıyla ilgili sorusunu cevaplayan Kürkçü, şöyle konuştu: "Söz konusu bu düşünce, kadınların kazanılmış haklarının, uygarlığın ulaştığı düzey dikkate alınmaksızın, muhafazakar erkekler tarafından yoksun bırakılması dayatmasıdır. Hükümetin yeni bir İslami toplum mühendisliğine soyunduğunu görüyoruz. Bu düşünce, 12 Eylül Türk-İslam sentezi anlayışıyla genel saldırının parçasıdır. 30'ların tek parti iktidarını, 2000'lerde hortlatmak Başbakan'ın hayali olabilir; ancak halk buna boyun eğmeyecektir. Kadınlar bu dayatmaya boyun eğmeyecektir.

        Hükümet, Roboski katliamı nedeniyle bulunduğu sıkışıklığı, başka tartışmalarla unutturmak istiyor. Bu nedenle 'F16 uçaklarıyla kürtaj yapmak' gibi bir tartışmanın içindeyiz. Bu düşünce, kölelik ve Ortaçağa dönüşten başka bir anlam ifade etmemektedir. Kadınlarımızın yanındayız."

        HABERTURK.COM VE AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ