Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam Çocuğu 66. ayda okula göndermemek ideolojik mi yoksa pedagojik bir karar mı?

        Ümran AVCI / AHT

        Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, okul öncesi ve sınıf öğretmenlerine seslenerek, "66. ayda çocuğumu okula göndermem diyenin tavrı ideolojiktir" dedi. Ardından da, "Keyifleri bilir" diyerek, "Bu ülkenin hukuku neyse onu uygulayacağız. (...) Bu hedefe, bu vizyona inanmayanlar varsa kendilerine kamu kurumlarında başka işler bulalım" diye konuştu... Eğitimciler, Dinçer'in, 66. ayda çocuğunu okula göndermek istemeyen velileriin bu kararını "ideolojik" olarak nitelendirmesini yorumladı.

        'İdeolojik değil pedagojik'

        Ünsal YILDIZ (Eğitim-Sen Genel Başkanı)

        Siyasal iktidarın hazırlamış olduğu eğitim yasasının kendisi siyasaldır, ideolojiktir. Sayın Bakan'ın vurgu yaptığı meseleye olan itiraz ideolojik olmaktan öte eğitim - pedagoji bilimi açısından ortaya konulan bir itirazdır. Sayın Bakan eğitim bilim üzerinden ortaya konulan itirazı dahi ideolojik buluyor. Politika, ideoloji eğer bu kadar kötü bir şeyse lütfen kendileri yapmasınlar. Aksi halde yapanları ideolojik bulmasınlar. Bakınız bu yıl eğitim sisteminde 81 ay ile 60 ay aralığı çocuklar yan yana gelecek. Buna itiraz etmenin neresi ideolojiktir. Gelecek yıl 77 ay ile 60 ay arasındaki çocukların bir arada olduğu bir iklim olacak. Bu kadar ay farkı sınava dayalı bir eğitim sisteminde kapatılamayacak yaralar açar. Çocuklar arasında 1.5-2 yaşa ulaşan yaş farklılıkları olacak. Bu kadar yaş farkı olan çocukların aynı müfredata, aynı sınav sistemine tabi tutulması bırakın eğitim bilimini insani açıdan bile doğru değildir...

        'Bakanın yaptığı niyet okumadır'

        Ali YALÇIN (Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı)

        Bakan burada niyet okuma yapmıştır. Bu görüşe katılmam imkânsız. İnsanların 66. ayda okula göndermemesi fizyolojik açıdan, ruhsal açıdan çocuğunu yeterli görmediğindendir. Yoksa hangi veli çocuğunu okula göndermek, hayata en iyi biçimde hazırlamak istemez. Bakan sanırım burada uygun cümleyi seçmemiştir... Bunu başka türlü ifade edebilirdi. "İdeolojik" lafı oradaki durumu ifade etmez, daha da sıkıntılı bir sürece sokar. İnsanların niyetini okumamak lazım. Devlet kendisine gelen çocuğu eğitmekle mükelleftir, gelmeyenleri de nasıl getirebiliriz diye teşvik unsurları kullanarak üzerine düşeni yapmalıdır. Ama bunu zorlayarak veli ile karşı karşıya gelmek bir şey kazandırmaz. Çocuğunu 66. ayda okula göndermek istemeyenlerin bu kararını ideolojik olarak yorumlamak sıkıntılı bir ifadedir. Bu tür tanımlamalar bakana karşı refleks oluşturur. Bir başkası da "Bakan ideolojik davranıyor" diyebilir. Niyet okumaya giren bu söylem şık olmamıştır.

        'Sadece ideolojik olduğunu söylemek haksızlık olur'

        Prof. Dr. Mazhar BAĞLI (Sosyolog)

        Bakan Bey'in söylediği gibi işin içinde bir ideoloji de vardır ancak sadece ideoloji olduğunu söylemek haksızlık olur. İdeolojiler velilerin davranışlarını belirleyen faktörlerden birisidir. İdeolojilerimiz bizim yol haritamızın çizgileridir. Bir anlamda temel çerçeveyi belirleyen yol haritasıdır. İdeoloji belirleyici bir çerçeve çizer bize ve bu tür konularda belirleyicidir. Bunun böyle olduğuyla ilgili sosyolojik çalışmalar da vardır.

        'Velilerin ideolojik yaklaşımı doğaldır'

        Alaaddin DİNÇER (Eğitimci)

        Toplumun onayını almadan, oldu-bittiyle, dayatmayla getirilen bu düzenlemelerden aileler ikna olamadı. Bu meselelerde ideolojik değil, pedagojik kesimlerin ve ikna olmamış ailelerin ikna edilmesinin yolu bu olmamalı. Cezalar vererek aba altından sopa göstererek, tehditlerle dayatmalarla eğitim gibi önemli bir konunun sürdürülmesi mümkün değildir. Bu yasanın kendisi, düzenleme biçimi, getirilişi, içeriği ideolojik, pedagojik değil. Bu noktada da 66. aya ilişkin yasanın tartışılır bir durum olduğunun, toplumun büyük bir kesimi tarafından genel kabul ve onay görmediğinin bilinmesi gerekiyor. Bu noktadaki tutumları anlamak gerekiyor. Bunun çözümü için okullarda uzmanlardan komisyonlar kurulmalı... Çocuğun gelişimini de değerlendiren bu komisyonlar karar vermeli. İdeolojik tavır çok doğal. Yasanın getiriliş mantığı ideolojiktir. Yani siz beş yaşındaki çocuğa din eğitimi vermeyi amaçlıyorsanız bu ideolojiktir. Bunun karşılığında da veliler doğal olarak çıkıp "Ben çocuğumun bu kadar erken yaşta din eğitimi almasını istemiyorum" diyebilir. İdeolojik bir yasayla, ideolojik bir dayatmayla karşı karşıya kalındığı için çok doğal olarak insanlar da kendi duruş zeminlerinden, kendi bakış paradigmalarından tabii ideolojik olarak buna karşı çıkacaklardır.

        'İdeolojik mi değil mi ölçmek kolay değil'

        Ahmet ÖZER (Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri)

        İDEOLOJİK söylemi çok iddialı bir söz. Vatandaşlar çocuklarının okula erken başlamasını istemiyorlarsa veya fiziki gelişim açısından, ihtiyaçlarını karşılama açısından çocuğunun okula başlama yaşının erken olduğunu düşünüyorlarsa bir yıl okula göndermeme hakları olduğunu düşünüyorum. Veli eğer istiyorsa yönetmelikte de belirtildiği şekilde çocuğunu bir yıl okula göndermeme tercih hakkını kullanabilir. Çocuğunu ideolojik olarak da okula göndermeyenler olabilir ama bunu ölçmek mümkün değil. Bu açıdan bu söz çok iddialı bir söz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ