Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam Enerji Bakanı Taner Yıldız, MTA’nın hazırladığı yeni deprem haritasını açıkladı

        HT GAZETE

        Enerji Bakanı Taner Yıldız, MTA’nın hazırladığı yeni deprem haritasına göre 1992 yılında 150 olan diri fay hattı sayısının 326’ya çıktığını belirterek, “Türkiye anakarasında büyüklüğü 5.5 ve üzeri deprem üretebilecek diri fay veya fay segment sayısı da 485’tir” dedi.

        ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü’nün deprem haritasını güncellediğini, Türkiye’deki diri fay sayısının 150 değil, 326 olduğunu açıkladı. Bakan Yıldız, Türkiye’de, büyüklüğü 5.5 ve üzeri deprem üretebilecek diri fay veya fay segment sayısınınsa 485 olduğunu ifade etti. ‘Türkiye Diri Fay Haritası’ hakkında bilgi veren Bakan Yıldız, Türkiye’nin jeolojik konumu nedeniyle dünyada depremtehlikesi en yüksek olan ülkelerden biri olduğunu vurguladı.MTA’nın, 1992 yılında açıkladığı fay haritasını güncellendiğini anlatan Yıldız, yeni haritanın oluştuğunu söyledi. Yıldız, ‘depremşu tarihte olacak’ demenin gerçekçi olmadığını belirtti.

        İSTANBUL’DA YENİ FAY TESPİT EDİLMEDİ

        Bakan Yıldız, İstanbul’un merkezinde, Beyoğlu ve Bakırköy’de diri fay hattı bulunmadığını belirterek, “Diri fay ne şimdi ne de önceden vardı. Tekrar söylüyorum, diri fay hatlarını biz yeni ortaya çıkarmış değiliz. Bunlar önceden beri ortaya çıkan hatlar, biz bilimsel olarak görünürlüğünü ortaya çıkarmış oluyoruz. İstanbul’un merkezinde herhangi bir diri fay hattı bulunmamaktadır” dedi.

        ‘TSUNAMİ ETKİSİ YOK’

        Yıldız, verilere göreMarmara Denizi’nde olabilecek bir depremin tsunami etkisinin görülmediğini de söyledi. İhalesi tamamlanan 3’üncü Boğaz Köprüsü’nün diri fay üzerinde olmadığını belirterek depremaçısından herhangi bir riskin söz konusu olmadığını kaydetti.Marmara Bölgesi’nde 1766 ve 1894 yıllarında depremlerle aktif hale gelmiş diri fay hatları bulunduğunu kaydeden Yıldız, “Aritmetik olarak, çarpma, bölme yaparak ‘bugün de şurada şu depremolur’ diye tahminde bulunmak bilimsel dayanağı olmayan konulardır” diye konuştu.

        RAKAMLAR NEYİ İFADE EDİYOR?

        326: 1992 yılında 150 olan tekçe fay sayısı, 326’ya çıktı. (Tekçe fay, bir bütün olarak tek parçadan oluşan ve deprem oluşturan fay.)

        485: Büyüklüğü 5.5 ve üzeri deprem üretebilecek fay segment* sayısı 485 oldu. *(Diri bir fay üzerinde bulunan ve bağımsız olarak kırılıp deprem oluşturabilen fay parçaları.)

        ‘NÜKLEER SANTRALLAR İÇİN TEHLİKE YOK’

        YILDIZ, Mersin-Akkuyu’ya inşa edilecek nükleer santral için de deprem riski bulunmadığını, Akkuyu’ya yakın yeni bir fayın tespit edilmediğini söyledi. Ermenistan sınırındaki Metsamor Nükleer Santralı’nın bulunduğu bölgede bir risk olup olmadığının sorulması üzerine Yıldız, Metsamor’un Türkiye sınırına 16 kilometre, Iğdır’a da 30 kilometre uzaklıkta olduğunu, santralın depremsellik dışında da tehlike yarattığını kaydetti. Bakan Yıldız, söz konusu santralın kapatılması yönünde uluslararası arenadaki gayretlerinin devam edeceğini de bildirdi. 1992 yılında hazırlanan haritaya göre kıyaslandığında yeni fay haritasında İç Anadolu Bölgesi, Güney Marmara ve Batı Marmara’da önemli değişikler görüldü. Doğu Anadolu fayları ise yeniden yorumlandı

        ‘2014’te deprem olabilir’

        İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür’ün İstanbul’daki depremin 2016’da olacağına ilişkin öngörüsüne, Prof. Dr. Ah met Mete Işıkara’dan destek geldi. Prof. Dr. Işıkara, Marmara Denizi’nde beklenen depremin, 2014’te meydana gelme olasılığının olduğunu söylei. Işıkara, “Diyelimki 2014’te olmadı, o zaman 2015, 2016, 2025’e kadar olma olasılığı yükselir. 2016 tarihi verdiğimtarihle örtüşüyor. Aklın yolu birdir” diye konuştu. ( DHA )

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ