Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam Özel Kuvvetler Fehman’ı paketleyebilir mi?

        GAZETE HABERTÜRK / ZÜLFİKAR ALİ AYDIN

        Kod adı ‘Doktor Bahoz’... Gerçek adı Fehman Hüseyin... PKK’nın silahlı kanadının başındaki isim. Türkiye’ye son 5 yılda büyük acılar yaşatan Dağlıca, Hantepe, Gediktepe, Sarıyayla, Aktütün saldırılarının emrini veren kişi... Örgüt üzerinde ağırlığı son 10 yılda artan Suriyeli grupların başında yer alan Fehman Hüseyin, Şam’da okudu. Veterinerlik fakültesi mezunu olması nedeniyle örgüt içinde “Doktor Bahoz” olarak anılıyor. Hüseyin, Hakkâri’de önceki gün sabaha karşı yapılan, 8 askerin şehit olduğu, 19 askerin yaralandığı saldırının emrini verdi. Saldırının hemen ardından eylemi üstlenen Hüseyin, “Kimse silah bırakmaktan söz etmesin” dedi. HABERTÜRK Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı, “ABD, El Kaide liderlerini tek tek vururken Türkiye Bahoz’u neden paketlemez?” diye sordu. HABERTÜRK de, ‘Fehman Hüseyin’i hedef alan bir operasyonun’ gerçekleşme ihtimalini konunun uzmanlarına sordu.

        ‘OPERASYON SİYASİ İRADENİN DESTEĞİYLE YAPILIR’

        Özel Kuvvetler Komutanlığı’ndan Emekli Albay Mithat Işık: (Sakık’ın yakalandığı operasyonu yaptı)

        Türkiye’de bu tip bir operasyonu yapmak için tek şart siyasi irade ve askeri kararlılık olmasıdır. Türkiye bu tür operasyonları yapabilecek imkân ve kabiliyetlere sahiptir. Bu operasyonları yapacak eğitimli birlikler, yetişmiş insan ve lojistiğe sahiptir. Burada tek sorun, siyasi iradenin karar vermesi ve askeri kararla uygulanmasıdır. Bu karar alındıktan sonra yapılması gereken işler vardır. Bunlar özel operasyonlardır ve hedef alınan kişiyle ilgili anlık istihbarat çalışması yapılmalı ve bunun sonuçları anbean operasyonu yapacak birliğin komutanına aktarılmalı. Bu sırada operasyonu yapacak birlik eğitimle hazır olmalıdır. Fehman Hüseyin’in bulunduğu bölge aslında örgüt açısından da riskli bir bölgedir. Link Dağı’nın bulunduğu bölge stratejiktir ancak örgüt açısından da hâkimiyeti zor bir alandır. Zaten o bölgede Türk birliğinin de Metina Dağı’ndan itibaren dahil olacağı bir operasyon başarılı olacaktır.”

        ‘SADECE ÖZEL KUVVETLER YAPAMAZ, DESTEK GEREKİR’

        Terör ve Güvenlik Uzmanı-Özel Kuvvetler Komutanlığı’ndan Emekli Binbaşı Mete Yarar:

        Bu tür operasyonları ETA ve İRA gibi örgütlere şehirde yapılan operasyonlarla karıştırmamak lazım. Eğer benzetecekseniz, El Kaide’nin başındaki Usame Bin Ladin’e yönelik operasyonla kıyaslamak gerekir. İRA ve ETA şehirlerde olduğu için bunlara operasyon kolaydır. ABD’nin seçkin birliği Delta Force, Usame Bin Ladin’e bir operasyon yaptı ancak Ladin örgüt içinden tecrit olduktan ve ayrı bir yerde yaşadıktan sonra operasyon yapıldı. Bu nedenle Fehman Hüseyin’e yapılacak bir operasyonu sadece Özel Kuvvetler yapamaz. Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve destek unsurların katılması gerekir.

        'BÖYLE BİR OPERASYON MİSİLLEMEYİ DAVET EDER'

        Bahçeşehir Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ercan Çitlioğlu:

        Türkiye nokta operasyonlar yapabilecek güce ve imkâna sahip. Ancak bu operasyonun başarılı olması için hiçbir yanılgıya yer vermeyecek şekilde elektronik istihbarat dışında insana dayalı istihbaratın sağlanması hayati önemdedir. İnsana dayalı olarak sağlanacak kesin veriler ortaya konduğu takdirde bu operasyonlar yapılır. Ama unutmayın, karşı taraf da bu operasyonu bekliyor ve sürekli olarak korunma önlemleri alıyor. Uydu telefonu kullanmıyor, yer değiştiriyor, iki gece üst üste aynı yerde yatmıyor. Sürekli yer değiştiren birisiyle ilgili olarak kesin bir istihbaratınız yoksa nokta operasyonu çok zordur. Böyle bir operasyon başarısız olursa bunun yaratacağı moral bozukluğu, karşı tarafa kazandıracağı moral hesaplanmalıdır. Ayrıca Fehman Hüseyin’i etkisiz hale getirdiğiniz bir operasyonun sonucunda örgüt bitmeyecektir. Öcalan’ı, Sakık’ı aldık. Sonuçta bu tür bir operasyon örgütü misillemeye davet eder.

        ‘SAT TİMLERİ YAPABİLİR’

        Emekli SAT Kurs Eğitmeni G.Y.:

        Özel Kuvvetler Komutanlığı personeli, imkân ve yetenekleri bakımından bu tip operasyonlarda ciddi tecrübe sahibidir. SAS timleri patlayıcılarla ilgili uzmanlıkları olduğu için, bu operasyonlarda onlara ihtiyaç yoktur. SAT timleri ise bu operasyonlarda yer alabilir. Ancak bu durumda Kuzey Irak şartlarında belirli tecrübeleri olması, araziye ve oradaki sosyal yapıya uyumlu olmaları gerekir. Özel Kuvvetler Komutanlığı personelinde zaten bunlar olduğu için SAT'ın bu operasyonlarda bulunmasına gerek yok.

        KİMLİK KARTI

        ADI: Fehman Hüseyin

        KOD ADI: Doktor Bahoz

        DOĞUM YERİ: Kamışlı/Suriye

        DOĞUM TARİHİ: 1965

        MEZUN OLDUĞU OKUL: Şam Üniversitesi Veterinerlik Bölümü

        PKK’DAKİ EYLEMLERİ: 1996 yılından itibaren, PKK adına Şırnak ve Hakkâri çevresinde sözde Botan Eyalet Sorumlusu olarak saldırılar düzenledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ