Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Sağlık ‘Hacettepe’deki nakil şova mı dönüştü?’

        Soner ÖZCAN / ANTALYA (AHT)

        Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli’nin, Hacettepe Üniversitesi’ndeki çift kol ve bacak nakillerini eleştirerek, “Sansasyonel olmak için zorladılar. Gereksiz yere insanları öldürdüler” şeklindeki açıklamaları büyük tartışma yarattı. Şevket Çavdır’ın ölümünü anımsatan açıklamanın ardından HABERTÜRK, 4’üncü yüz naklinin gerçekleştirildiği Türkiye’de bu iddiayı uzmanlarına sordu. Görüşler farklı oldu.

        ‘YETERİNCE YARALANDIK, HERKEZ KONUŞTUĞUNA DİKKAT ETSİN’

        Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Nasır

        “Rektör Pakdemirli’nin talihsiz açıklamalarına cevap vermek istemiyorum. Ortada hayatını kaybetmiş bir insan ve onun ailesi var. Biz bu olaydan dolayı yeterince üzüldük, yaralandık. Ama zulme dönüşen haksız suçlamalara maruz kaldık. Konunun ayrıca yargı aşaması da var. Bu konuda herkes konuştuğuna dikkat etmelidir. Sırf gündeme gelmek için, böyle bir konuda bile açıklama yapan bir rektörün davranışını kamuoyunun takdirine bırakıyorum.”

        ‘BU İDDİA VİCDANSIZLIKTIR’

        Antalya Medical Park Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş

        “Makine mühendisi bir rektörün, organ nakli konusundaki bu açıklamaları son derece talihsiz sözlerdir. Organ nakli ciddi bir iştir. Bu konular bilimsel kurullarda tartışılır. Makine mühendisi bir kimsenin duyumlarıyla değerlendirme yapacağı işler değildir. Sansasyon veya şov için insanların öldürüldüğünü iddia etmek, şov yapmaktır, vicdansızlıktır, etik değildir.”

        "AMELİYATI YAPARKEN 'GERÇEKTEN GEREKLİ Mİ?' DİYE SORGULANMALI"

        Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ethem Geçim

        “Bu tür nakillerde ciddi riskler vardır. Bu riskler hasta ve yakınlarına iyi anlatılmalıdır. Mesela, Antalya’da hayatını kaybeden hastanın kendisi ve ailesi hayatını kaybetme pahasına mı bu nakli istedi? Bunun risklerini bir de ben anlatsaydım acaba nakil olur muydu? Ailesi, ‘Keşke yaşasaydı ’ dediğine göre risklerin farkında değillermiş. Bu tür ameliyatları yaparken gerçekten gerekli midir iyi sorgulanmalıdır. Bu tür riskli nakilleri ve yaşanan can kayıplarını organ bağışı açısından tehlikeli buluyorum. Ama bu tarz konuların tartışma ortamı bilimsel kurullar olmalıdır.”

        *** Antalya Akdeniz Üniversitesi’nde iki kol ve bacak nakli yapılan Atilla Kavdır, ameliyattan 101 gün sonra enfeksiyon nedeniyle hayatını kaybetti. Ankara Hacettepe Üniversitesi’nde ise çift kol ve çift bacak nakli yapılan Şevket Çavdar, yaşama veda etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ