Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Siyaset 600 bin kişinin sabıka kaydı siliniyor

        Tülay Şubatlı / HT GAZETE

        Hukukçulara “Kaçak elektrik kullanmak hırsızlık mıdır? Sabıka kaydının silinmesi doğru mu?” diye sorduk. Hukukçular ikiye bölündü. İşte görüşler....

        ‘Elektrik çalmak hırsızlıktır, bu örtülü bir aftır

        Uluslararası Kıbrıs Üniv. Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ferit Hakan BAYKAL

        KAÇAK elektrik kullananlarla ilgili getirilen düzenleme çaktırmadan aftır. Bana göre doğru değil. Doğu’da özellikle elektrik, su çalınıyor. Bu bizden çıkıyor. Kaçak elektrik kullanmak Avrupa’daki devletlerin birçoğunda suçtur. Orada adam zaten elektrik çalmayı düşünmez. Oy alabilmek için yapılıyor. Ülkenin geneline bakarsanız oy potansiyeli Doğu’da. Ama yanlışlıkla ceza alanlar da oluyor. Örneğin adam fabrika satın alıyor ama önceki sahibi elektrik çalmış. Mahkeme 2 sene 1 ay ceza verdi. Adam hâlâ kaçak. Yüzde 100 haklı, hiçbir günahı yok ama hâkim inat ediyor. Böyle masum insanların kurtulması bakımından iyi. Ama masum kişilerin kurtulması için binlerce hırsızın affedilmesi doğru mudur kamu vicdanında tartışılır. Haksızlığa uğrayanların oranını tespit etmek çok zor. Herkes ‘Haklıyım’ der. Hırsız olan ‘Hırsızım’ demez ki. Bu iş örtülü bir aftır. Bu düzenleme eşitlik ilkesine de aykırı. Çalmayanlara ‘Siz de çalın’ demektir.

        ‘Ödeyenin günahı ne?’

        İstanbul Üniv. Hukuk Fak. Öğrt. Üyesi Prof. Dr.Ersan ŞEN

        ESAS itibarıyla enerij hırsızlığı vardır ama kanun kullanıcı yargı paketi ile bunu hırsızlıktan çıkarmış ve karşılıksız yararlanmaya dönüştürmüş. Ancak ben bir enerjinin sahibinin izni olmaksızın tel çekilerek kullanılmasının hırsızlık olduğunu düşünüyorum. Ama kanun koyucu bunu hırsızlıktan çıkarmış. Çünkü kaçak elektrik kullanımı toplumda çok fazla ve mahkemelerin önü alınamıyor. Neyin doğru neyin yanlış olduğuna kanun koyucu milletin ihtiyaçlarına göre karşılık veriyor. Elektrik idaresi elektriği bağlıyor ve bedelini ödemiyorsan bu suç değildir. İcra hukukunun konusudur. Ama adamın haberi olmadan elektriği alıp kullanıyorsan hırsızlık olan budur. Elektrik sayacıyla oynamak gibi hileli hareketlerde bulunuyorsan ya da hırsızlıkla hiç ilgisi olmadan kaçak kullanıyorsun bunlar ya dolandırıcılık ya da karşılıksız yararlanmadır. Eğer kurumun hiç haberi yoksa, abonmanlık sözleşmesi yapmamışsanız ve elektriği kullanıyorsanız bu hırsızlıktır. Eğer bu bir afsa ki aftır sabıkadan çıkacak, sicili temizlenecek. Affın hiçbir şeyine doğru diyemem. Hırsızlıktan çıkarılması doğru değil. O zaman bedelini ödeyenin günahı ne?

        "Kaçaklara hırsız denmesi yanlıştı düzenleme doğru"

        İstanbul Şehir Ünv. Hukuk Fakültesi Öğrt. Üyesi Prof. Dr. Mahmut KOCA

        ELEKTRİK enerjisini veya suyu kullanmak suç olmaktan çıkarılmıyor. Sadece hırsızlık olmaktan çıkarılıyor ve 1-3 yıla kadar hapis cezasını gerektiren karşılıksız yararlanma suçu olarak tanımlanıyor. Bence olması gereken de buydu. Çünkü bir başkasına ya da kamuya ait elektrik enerjisini kaçak olarak kullanmak hırsızlığa uymuyordu. 1991 yılında eski ceza kanununa hüküm koyularak hırsızlık sayılınca hırsızlık olarak tanımlandı. Oysa hırsızlık suçunun oluşabilmesi için bir başkasının taşınabilir bir malının rızası olmadan alınması gerekir. Enerji taşınabilir bir mal değildir. Fiziki varlığı olan bir şey değildir. Elinize alıp taşıyamazsınız. Kimi mahkemeler bu hırsızlık, kimi dolandırıcılık, kimi de suç oluşmaz dedi. Sorunu çözmek için hırsızlık sayıldı. Halbuki bu bir karşılıksız yararlanma fiilini oluşturuyordu.

        "Zaman zaman böyle düzenlemeler olur"

        G.Saray Üniv. Hukuk Fak. Dekanı Prof. Dr. Necmi YÜZBAŞIOĞLU

        BU düzenlemeyle suçun niteliği ve cezası değiştirilmiş oluyor. Suç ve ceza politikası olarak bu tür tasarruflar olabilir. Düzenleme ile kaçak elektrik kullanımı burada suç olmaktan çıkarılmamış görünüyor. Hırsızlıktan daha hafif nitelikte bir suça dönüştürülmüş oluyor. Parlamentoların toplumsal ihtiyaçlara göre suç ve ceza belirleme yetkileri vardır. Toplumda o suçun işlenişi ve yoğunluğuna göre, caydırcı olmak bakımından zaman zaman bu tür düzenlemeler olur. Bu da bu kapsamda bir düzenleme. Suçun vasfının değiştirilmiş olması Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olmaz. Kaçak elektrik kullanan herkes, hırsızlık suçu yerine bir başka suçtan yargılanacak ve onun için öngörülen cezayı alacak. Yasaya ilişkin düzenlemeyi görmek lazım. Eğer kaçak elektrik kullanımını büsbütün suç olmaktan çıkarsaydı doğru olmazdı. Kaçak elektrik kullanmak hırsızlıktır tabii. Ama hırsızlığın da türleri, suçun farklı biçimlerde işlenişi var.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ