Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Mars'ta hayat var mı?

        ÜMRAN AVCI-AHT

        Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından Mars’a gönderilen Curiosity (Merak) aracı, şimdiye kadarki en net görüntülerini geçti. 5 bin metre yüksekliğindeki Sharp Dağı üzerinde bulunan Gale Krateri’nden elde edilen siyah beyaz görüntülerin Dünya’ya benzerliği uzmanları şaşırttı. Gelişmeleri heyecanla takip eden ABD Başkanı Barack Obama da, “Sadece mikrop bile olsalar Marslı bulursanız bana hemen haber verin” diye espri yaparak konuya ilgisini gösterdi. Türkiye’deki bilim adamlarına ve konunun ilgililerine, Mars’ta hayat olup olmadığını sorduk...

        'MİKROORGANİZMA OLARAK HAYAT VAR'

        Sirius UFO Uzay Bilimleri Ar. Mrk. Başkanı Haktan AKDOĞAN:

        Bizce Mars’ta, belki yüz binlerce yıl önce gelişmiş bir uygarlık olma ihtimali çok yüksek. Herhangi bir sebepten dolayı, kendi içlerinde bir nükleer savaş ya da kozmik bir sebepten dolayı bu uygarlık son bulmuş olabilir. Şu anda yerkürenin üzerinde değil ama yerin altında bir uygarlık hayatını devam ettiriyor olabilir. Mars’ta mikrobiyolojik anlamda hayat var, çünkü su bulundu. Daha kendi gezegenimizi tanımayan ilkel bir bilimin içindeyiz. O yüzden evren hakkında ahkâm kesmek, yaşam yoktur diye kestirip atmak çok bağnaz bir düşünce.

        'ŞÜPHELER MEVCUT, BEKLEMEMİZ LAZIM'

        İÜ Fen Fakültesi Ast. ve Uzay Blm. Prof. Dr. Adnan ÖKTEN:

        Mars’ta hayat var mı sorusu araştırılıyor. Sonuçta güneş sistemine baktığımız vakit hayat olabilecek gezegenler içinde bize en yakın olan Mars. Aslında Satürn’ün uydusu Titan’ın da incelenmesi gerekiyor ama oldukça uzak olduğu için şimdilik gündemde değil. Mars çok yakın. Daha önce de Mars’a uydular indirildi. Onlardan kayda değer bir bilgi alınamadı hayat izleriyle ilgili. Ama bazı şüpheler olduğu için tekrar bu uyduyu gönderdiler. Biraz beklememiz lazım. Çünkü aletlerden yapılan deneyler hemen sonuçlanmıyor.

        'MARS'TA BİLDİĞİMİZ ANLAMDA HAYAT YOK'

        Sabancı Üniversitesi Astrofizikçi Doç. Dr. Emrah KALEMCİ:

        Mars’a giden aracın 4 tane ana amacı var. Bilimsel olarak iş yapmaya başladıktan sonra, Mars’ta herhangi bir zaman içinde hayat oluştu mu, Mars’ın iklimini araştıracak, ondan sonra toprak yapısını araştıracak. “İleride insanlı bir uçuş olursa neler yapılabilir” diye önceden bilgi toplamak gibi dört ana amacı var. Mars’ta bildiğimiz anlamda hayat olmadığını, çok hücreli canlılar olmadığını biliyoruz. Geçmişte bir yaşam vardıysa bile, bu en fazla bir hücreli veya birkaç hücreli canlılar olabilir. Çünkü daha ilerisinin izleri daha belirgin olurdu. Ancak Mars’ta bildiğimiz anlamda bir hayat olmadığı kesin.

        'HAYATI DEĞİL, 2 MİLYAR YILLIK TARİHİNİ İNCELİYOR'

        İTÜ Fizik Bölümü Doç. Dr. Kazım Yavuz EKŞİ:

        Curiosity, Mars’ta “hayat olup olmadığı” sorusunu yanıtlamak üzere gönderilmedi. Bunu belirleyebilecek araçlara ve sterilizasyona sahip değil. Bu aracın amacı, geçmişte Mars’ta karbon temelli hayat olup olmadığı sorusuna cevap bulmak. Curiosity yaklaşık 2 milyar yıl önce bir göktaşının Mars yüzeyine çarpmasıyla oluşan 154 km çapında bir kratere yollanmış. Kraterin ortasında 5 km’lik bir dağ kalmış. Curiosity’nin erozyon yoluyla çıplak kalan dağ katmanlarından, Mars’ın 2 milyar yıllık tarihini inceleyebileceği umuluyor. ‘Hayatı değil, 2 milyar yıllık tarihini inceliyor’

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ