Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Mars’a tek yönlü bilet alır mısınız?

        NASA’ya ait uzay mekiği Curiosity’nin Mars’ta incelemelere başlaması Kızıl Gezegen’e insanlı uçuşları da gündeme getirdi. Dahası, bir Amerikan şirketi, Mars’a bilet satışına bile başladı. Ancak teknik olarak dönüş mümkün olmadığı için Mars’ı görmek isteyenler, bileti tek yönlü alma şartını da baştan kabul etmek durumunda.

        “Acaba, Mars’ı görmek uğruna tek yönlü bilet almayı düşünen olur mu?” diye merak edip sorduk. İşte yanıtlar...

        "SEVDİKLERİMİ YANIMDA GÖTÜRÜRÜM"

        Şarkıcı Ziynet Sali:

        Giderim tabii. Tek şartla, yanımda sevdiğim birkaç kişi de gelecekse. Yanımda benimle beraber gelecek birkaç kişi biliyorum. Ne güzel gideriz. Belki geri dönmeyeceğiz ama bir başka gezegende yaşayacak ilk insanlar olarak tarihe geçeceğiz. Daha ne olsun?

        Şarkıcı Reyhan Karaca:

        "Düşünmeden uzay aracına atlarım"

        Gitmek isterim, hem de çok isterim. Mars’a gitmek kaç kişiye nasip olur ki? Ayrıca ben uzaya meraklı bir insanım. Düşünsenize gezegenleri yakından görebileceğim. Uzay boşluğunda, büyük bir hızla yolculuk edeceğim. Keşke öyle bir imkânım olsa. Bir an bile düşünmem, hemen uzay aracına atlarım.

        ‘Kitaplarımı Mars’ta yazamam’

        Yazar Buket Uzuner:

        Ölümcül hastalığı olan biri gitmek isteyebilir. Ama inşallah hayranı olduğumWikileaks’in kurucusu Julian Assange’i yollamazlar. Eskimolar ölecek olan yaşlıları yanlarına yemek koyup bir salla denize salıyorlarmış. Mars’a tek yönlü uçuş bileti de yeni dönem bir Eskimo âdeti olabilir. Şaka bir yana, yıllar önce yazdığım gibi ilk Türkonot olmaya hâlâ hevesliyim... Ancak kitaplarımı Mars’ta yazamayacağım için Dünya- ’da kalmayı tercih ederim...

        Önümüzdeki yıl uzaya gidecek ilk Türk olacak olan işkadını Ahu Aysal:

        İntihar etmek isteyenler gidebilir

        Geri dönüşü olmayan bir yere asla gitmem. İntihar etmek isteyenler gidebilir. İlaç içip öleceğine böyle bir ölümü tercih edebilir. Ben hayatı, yaşamayı seviyorum. Bu hayatta yapacağım çok şey var. Hiçbir şeyden korkmam ama dönüş ümidi olmayan bir yolculuğa da çıkmam.

        Sanatçı Müjdat Gezen:

        Oyunum var gidemem

        Çok ısrar ettiler Mars’a gidecektim ama oyun başlıyor gidemiyorum.

        Oyuncu Burçin Bildik:

        Tek yönlü bilet istemem

        Bu dünyadan bıkmış olup bir daha buraya gelmek istemeyenler gidebilirler. Bu dünya bırakılıp oraya gidilir mi, ne kadar mantıklı olur diye düşünüyorum. Dönüşü olmayan bir yere gitmek istemek ne kadar mantıklı? İnsanlar adada bile zaman zaman kalıyorlar biliyorsunuz, dönmek için bir şey bekliyorlar. Değil ki bu, dünyanın dışında bir yer. Ben çok sıcak bakabileceğimi şu an için düşünmüyorum. Ha şöyle bir şey var; dönebilme özgürlüğü olup da dönmemeyi tercih etmek ise eyvallah. Bu olabilir ama dönememek durumu söz konusu ise şöyle düşünebilirim, Dünya üzerinde yaşanamayacak bir süreç kalmışsa, artık mecbursanız terk etmeye, evet Mars’a gidilebilir. Onun dışında ben şöyle düşünüyorum, sanki dönülebilecek gibi olursa daha büyük talep olacaktır. Kendi adıma şu an için tek yönlü bir bilet almak istemem.

        Oyuncu Irmak Atuk:

        Şaka gibi...

        Böylebir şey hayatta yapmam. Şaka gibi geliyor bana. Dünyamız çok güzel hiçbir şeye değişmem.

        Türkiye’nin ilk yüz nakli yapılan kişisi Uğur Acar:

        Hedeflerim var, gitmem

        Ben yüz nakline giderken değil Mars’a, öteki dünyaya gitmeyi bile göze almıştım. Ama şimdi yeni bir hayatım var ve her şeyi zamana bıraktım. Dünyada kalıp hedeflerini, hayallerini gerçekleştirmek isteyenler Mars’a gitmek gibi bir macerayı sanırım istemez. Ben de istemem.

        İkoncan Eda Taşpınar:

        Araç bile 2 yılda gitti

        Mars’a gönderilen insansız araç daha yeni vardı. 2 yıl sürdü. Şu anda insanların gidişiyle ilgili bir girişim yok.

        İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı, Nükleeer Fizik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Baki Akkuş:

        Mars’ta şu an için insanın yaşayabileceği bir ortam yok

        Bu bileti alacak kimsenin olduğunu düşünmüyorum. Böyle bir haberin veya organizasyonun da doğru olduğuna inanmıyorum. Mars’ta şu an insanın yaşayabileceği bir ortam yok. Bu bileti almak ölüme gitmek demektir. Ben bu bileti almazdım.

        Sirius Uzay Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Haktan Akdoğan:

        Turistik uçuşlar 50 yıl sonra

        Ne olur bu popülist şeylerin içine bizi dahil etmeyin. Daha Mars’a uçuşlar, NASA’nın insanlı uçuşları bile 10 sene, 20 sene sonra başlayacak. Normal turistik uçuşlar 40 - 50 seneden önce olmaz. Bunlar birtakım popülist yaklaşımlar, popülist haberler. Ben buna bir yorumda bulunmak istemiyorum.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ