Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam İkinci Öğretim öğrencileri isyan bayrağını çekti

        Bakanlar Kurulu kararıyla üniversite öğrencilerinden alınan harçlar kaldırılırken, ikinci öğretimde ise devam ediyor. İkinci öğretim öğrencileri, 31 Ağustos'ta Türkiye'nin farklı illerinde harçlarla ilgili uygulamayı protesto etmeyi planlıyor. Mağdur edildiklerini savunan öğrenciler sosyal medya üzerinden örgütleniyor.

        Öğrenciler, Arınç'ın, açıklamasında söz ettiği kanunun çıkartılması için bir an önce çalışma başlatılması gerektiğini savunuyor. Sosyal medya üzerinden örgütlenen öğrenciler 31 Ağustos Cuma günü saat 17.00'de meydanlara incecek. İnternet üzerinden imza kampanyaları başlatan ikinci öğretim öğrencileri, ikinci sınıf insan muamelesi görmeye tepki gösteriyor.

        Uygulamaya tepki gösteren Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Maliye Bölümü ikinci öğretim öğrencisi Sercan Gümüş, "Biz de öğrenciyiz, biz de aynı eğitimi alıyoruz, biz de aynı okula gelip aynı sıralarda oturuyoruz. Peki, neden biz bu olayların tamamen dışında bırakıldık? Birileri sanırım bizleri öğrenciden saymıyor. Bu iş yapılacaksa ya tüm öğrenciler için yapılmalı ya da hiçbir öğrenci için yapılmamalı. Devlet üniversitelerinden parasız faydalanmak tüm öğrencilerin hakkıdır. Gereği neyse yapmaya hazırız. İkinci öğretimlere 2. sınıf öğrenci muamelesine hayır diyoruz.

        Üniversitemizin bu seneki ikinci öğretim ücretleri henüz açıklanmadı ama sizlere geçen seneki ikinci öğretim harç ücretlerimizden bahsedebilirim; geçen sene Dumlupınar Üniversitesi İİBF ikinci öğretim öğrencilerinin verdiği harç parası 578 TL şeklindedir. Güz ve Bahar yarıyılı harç değişmemi, toplamda yıllık bin 156 lira para Ödemiş bulunmaktayım." şeklinde konuştu.

        Kocaeli Üniversitesi Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı ikinci öğretim öğrencisi Sedat Başçil ise "İkinci öğretim harç ücretlerinde yapılmayan düzenleme, bütün üniversitenin yükü ikinci öğretim öğrencilerinin üstüne mi yıkılacak? sorusunu akıllara getiriyor. Birinci öğretim minimum 190 lira, katkı kredisi alanlar da 20 lira ödüyor. Bize katkı kredisi verilmediği gibi harcımızda bir değişiklik söz konusu olmadı. İkinci öğretim öğrencileri olarak harçların kaldırılmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

        Öğrencilerin, 31 Ağustos'ta İstanbul, Ankara, Eskişehir, Adana, Mersin, Kocaeli, Bursa, Sakarya, Isparta, Kayseri, Denizli, Diyarbakır, Konya, Erzurum ve Antalya ilerinde harç düzenlemesini protesto etmesi planlanıyor. Eylem saati ise 17.00 olarak belirlendi.

        İşte ikinci öğretim öğrencilerinden gelen bazı tepkiler...

        Hicran Erke:

        Bildiğiniz üzre açık öğretim ve 1.öğretim harç paraları kaldırılmıştır. Ancak onlardan alınmayan para 2.öğretimlerin üzerinden alınmaya çalışılıyor. Fen edebiyat fakültesi sosyal programın harç parası geçen sene 512 TL iken şu anda 781 TL'ye çıkmıştır.

        Gizem Hacıoğlu:

        Ben Sakarya Üniversitesi Uluslararası ilişkiler 2. sınıf öğrencisiyim.

        Bu son iki gündür tüm öğrencileri yakından ilgilendiren bir olayla karşı karşıyayız. 1. öğretimlerin harç paralarının kaldırılması ve kaldırılan paranın zam olarak 2. öğretimlere yüklenmesi konusunda gerekenin yapılmasını istiyoruz. Devlet üniversitesi olmamız rağmen çok pahalı ve boş eğitim alıyoruz.

        Pelin Gül:

        Ben Sakarya Üniversitesi Uluslararası ilişkiler 2. sınıf öğrencisiyim.

        Öğrenciler olarak elimizden birşey gelmemekle beraber dertliyiz. 1. öğretim ve açık öğretimlerden alınmayan paralar biz 2. öğretimlere zam olarak döndü.

        Üniversiteye girdiğim sene zorunlu hazırlık olmasına rağmen hem 1.000 TL hazırlık harcı hem de 1.150 TL bölüm harcını ödettirdiler. Yani ilk senemde 2.150 TL okul harcı ödedim.

        1.sınıf olduğumda da 1.150 TL ödedim. Şimdi daha da zamlandık. Yaşadığımız şehirde sermaye olarak görüldüğümüzden yerliye 250-300 TL olan kiralar bize minimum 750 TL. Hayat yerliye çok daha ucuz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ