Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Sağlık Ediz'i ne öldürdü?

        AHT Muhabiri Ezgi Evcil Türkiye'yi şoke eden futbolcu ölümünün perde arkasını araştırdı...

        Genç futbolcu en son bir ay önce sağlık kontrolünden geçmiş, bir sorun saptanamamıştı. Evde enerji içeceği kutularının bulunduğu; kalp krizinin bu yüzden tetiklenmiş olabileceği öne sürüldü.

        AİLE KRİZDEN ÖLDÜĞÜNÜ DÜŞÜNÜYOR AMA

        Ailesinden 4 kişinin kalp krizinden öldüğü; yani genetik bir sorunu olabileceği de iddialar arasında.

        Genç futbolcunun fazla sayıda enerji içeçeceği tüketmesi ile ilgili uzmanların ortak bir görüşü öne çıkıyor. Uzmanlara göre marketlerde satılan bu içecekler enerji vermiyor; aksine vucutta depolanan enerjinin çok kısa sürede tüketilmesine neden oluyor.

        Şişli Florence Nightingale Hastanesi Kardiyoloji Anabilim dalı uzmanı Doktor Özgür Şamilgil bu durumu nasıl tarif ediyor?

        - Peki içerdiği kafein miktarı ile kalbi bu denli zorlayan enerji içeceğini genetik olarak ailesinde kalp rahatsızlığı bulunan ve idmandan çıkmış bir futbolcu içerse ne olur?

        - Yüksek kafein ve şeker içeren bu enerji içeceklerinin kullanımı genelde sporcular, özelde futbolcular aradında yaygın mı?

        Bu sorunun cevabı evet. futbol kondisyoneri Burak Akalp "futbolcuyu "içme" diye uyarmaktan başka çaremiz yok diyor

        FENERBAHÇELİ ESKİ FUTBOLCU NE DİYOR?

        Bu sözler ise 80'li yıllarda Fenerbahçe ve a milli takımda top koşturan Abdülkerim Durmaz'a ait. Durmaz genç futbol sahalarında 'genç yaşta artan ölümlerlerden endişeliyim' diye konuşuyor.

        FUTBOLUN EVLİYA ÇELEBİSİ ANLATIYOR

        İşte dikkat çeken bir nokta daha...

        Üç büyüklerin hepsinde forma giyen ilk futbocu ünvanına sahip Saffet Sancaklı'ya göre değişen futbol, futbolcuyu da zorlamaya başladı. Bu zorlanma ile futbolcunun enerji içeceği veya benzeri takviye tuzaklarına düşmesi kolaylaşırken, yapılan sağlık kontolleri ise yetersiz kalıyor.

        Peki bu enerji içeceklerinin kullanımı futbol camiasında yeni mi?

        Hayır.. Yeni değil

        Son olarak belirtelim, marketler satlıan enerji içecekleri ile renkli sporcu içecekleri aynı kategoride değil. sporcu içecekleri olimpiyatlar da da kullanılırken, enerji içeceklerinin spor faaliyetlerinde kullanılması kesinlikle önerilmiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ