Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam Kasaplar odası başkanı da rektör olacak!

        AYKAN ÇUFAOĞLU - GAZETE HABERTURK - ANKARA

        Üzerinde çalışılan YÖK Kanun Taslağı'na göre rektörler, akademisyenlerin oyları yerine, vakıf üniversitelerinde olduğu gibi seçici bir kurul tarafından belirlenecek. İdari ve akademik iki ayrı rektör modeli üzerinde duruluyor. Taslak kabul görürse üniversitelerin, biri idari, biri de akademik olmak üzere iki ayrı rektörü olacak. Kentlerde bulunan oda başkanları ile kent yöneticileri de idari rektörlük yapabilecek.

        Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu'nun başkanlığında yaptığı toplantıda yeni YÖK Kanunu Taslağı'nı görüştü.

        YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya üniversitelerin yeniden yapılandırılması ve bu kapsamda hazırlanacak taslağa ilişkin bilgi verdi. YÖK'ün yeni kanunla üstleneceği görevler tartışıldı. Toplantıda rektörlük seçimlerinin kaldırılması yönünde görüş birliğine varıldı. Taslak rektörlerce incelendikten sonra görüşler elektronik ortamda Ankara ve Hacettepe Üniversitesi'nden oluşan komisyona gönderilecek. Komizyon görüşleri YÖK'e iletecek. ÜAK, rektörlük seçimleriyle ilgili bu düzenleme için Ekim'in 2. haftası tekrar toplanacak.

        HABERTÜRK'ün detaylarına ulaştığı taslağa göre üniversitelerde düşünülen rektörlük modeli şöyle:

        VAKIF MODELİ GELİYOR: Rektörler seçim yerine, seçici kurullar tarafından belirlenecek. Seçici kurul, vakıf üniversitelerindeki mütevelli heyeti gibi akademisyen olsun ya da olmasın bir isim belirleyerek mülakata çağıracak ve adayın ismi kesinleşince YÖK'ten onay alacak.

        PROFESÖRLÜK ŞART DEĞİL: Rektörlük için profesörlük şart değil. İdari ve eğitim rektörlüğü çatısı altında farklı rektörlükler olabilecek.

        YENİ ESKİ AYRIMI YAPILACAK: Yeni kurulanlarla eski üniversiteler farklı ele alınacak. Köklü üniversiteler yeni üniversitelere her konuda destek verecek. Akademisyenler bu destek için maddi teşvik alacak. Başarılı üniversiteler teşvik edilecek. Akademisyenler ve öğrencilerin gösterdikleri başarılardan dolayı imkanları artırılacak. Böylelikle tüm üniversitelerin gelişmişlik oranının artırılması amaçlanıyor.

        GÜL'ÜN İSTEDİĞİ MODEL

        Cumhurbaşkanı Gül, daha önce her üniversiteye biri akademik, diğeri şirket yöneticisi gibi çalışan iki rektör önermişti. Gül, rektörlük seçimlerinin siyasi yarıştan çok daha sert geçtiğini ve bundan rahatsız olduğunu ifade ederek, "Biri akademik diğeri yönetici rektör olur. Yöneticiler de üniversiteleri başarılı şirketlerin yöneticileri gibi idare eder" demişti. YÖK'ün yeni işleyişi ile ilgili konuşan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer de YÖK'ün üniversiteleri yöneten değil, üniversitelerin kalitesini kontrol eden bir kurum halinde olması gerektiğini belirtmişti.

        REKTÖRLÜK DEĞİL AMA DERS VERİRİZ

        Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkârlar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ: Deneyimli şirket yöneticilerinin üniversitelerde ders verdiği gibi, idari rektörlükte de başarılı olacağını düşünüyorum. Her şey kitapta yazıldığı gibi olsaydı bugün bütün profesörler vergi rekortmeni olurdu. Demek ki farklı bilgilere de ihtiyaç var. Bizim alanımızla ilgili rektörlük değil ama bir fakülteden eğitim vermemiz yönünde teklifi gelirse seve seve kabul ederiz. Neticede yiyecek ve içecekte bir öğretmenden daha fazla bilgili olduğumu düşünüyorum.

        KUTU GİBİ

        HERKES MESLEĞİNİ YAPMALI

        Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı: Herkesin akademik rektör olabileceğini düşünmüyorum. Bu konuda belediye başkanları veya işadamları daha öne çıkar. Herkes mesleğini yapmalı. Böyle olursa zaten kimse bir sorun yaşamaz.

        KUTU GİBİ

        AKADEMİSYENLER DAHA BAŞARILI

        Ankara Hamburger Piza ve Piknik İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Mustafa Kesinbaşoğlu: İdari rektörlük konusunda işadamları daha başarılı olur. Herkes vali olamayacağı, hatip olamayacağı gibi rektör de olamaz. Bu konuyu akademisyenler daha iyi analiz eder. Ama bize bir şey sorulursa, alanımızla ilgili fikrimizi isterlerse elimizden gelen katkıyı sağlarız.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ