Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Spor Simge Fıstıkoğlu ve Ümit Özat’ı karşı karşıya getiren polemiğe futbol dünyasının duayenleri de katıldı

        Hasan ERCAZİP / GAZETE HABERTÜRK

        HABERTÜRK TV'de önceki gece yayınlanan 'Bizim Stadyum' programında başlayan tartışma, bir anda Türkiye'nin gündemine oturdu. Programın konuklanndan Ümit Özat'ın "Kadınlar futboldan erkekler kadar anlamaz" sözleriyle başlayan, Simge Fıstıkoglu'nun yanıtlarıyla süren tartışma, Özat'ın stüdyoyu terk etmesine kadar devam etti. Olay sosyal medyada geniş yankı bulurken, "Kadınlar futboldan anlar anlamaz" tartışması Twitter ve Facebook'u salladı. Biz de aynı soruyu futbol dünyasına yakın isimlere sorduk; bakın ne yanıtlar aldık.

        "FUTBOLU BÜYÜTMEYİN ATOMU PARÇALAMIYORUZ"

        Habertürk Program Yapımcısı Simge Fıstıkoğlu:

        HAYATTA tüm önyargılara ve genellemelere karşıyım. Bu önyargıya da aynı sebeple karşı çıkıyordum. Hiç yemek yapmayan biri de beğenmediği bir yemeği eleştirir. Hiç film çekmemiş biri de beğenmediği bir filmi eleştirebilir. Futbolu da bu kadar yüceltmemek, gözümüzde büyütmemek gerek. Futbol sadece oynayanlann anlayacağı kadar 'zor' bir oyun değil. Sonuçta atomu parçalamıyoruz, Higgs Bozonu üzerinde konuşmuyoruz. Fikrimi yayında söyledim. Çok büyük bir destek gösterildi. Bu desteğin büyük çoğunluğunun erkeklerden gelmesi de beni çok mutlu etti. Şiddetle karşı çıktığım unsur üsluptu. En azından bu üsluba dikkat edilmesi yönünde bir adım atılır diye düşünüyorum.

        "KADIN FUTBOLUN GENETİĞİNE UYGUN DEĞİL"

        Eski Futbolcu ve Teknik Direktör Ümit Özat:

        BUNUN tartışma olmasına gerek yok bir defa. Bir doğrudan bahsediyorum ben. Ben "Kadından başbakan olmaz, cumhurbaşkanı olmaz, milletvekili olmaz" demedim. "Kadın voleybol oynayamaz" demedim. "Futbol oynayamaz" da demedim. Ben "Kadınlar, erkekler kadar futboldan anlamaz" dedim. Anlamamalı da. Sen kalkıp bunu kendi hemcinslerinle kadın-erkek ayrımına dönüştürüp reyting yapmaya çalışıyorsan, o senin art niyetin. 100 kişiye sorsunlar "Kadınlar futboldan erkekler kadar anlamaz" lafının karşılığı, kadın-erkek ayrımı mıdır yoksa başka bir şey midir? Kadınlann başımızın üstünde yeri var. Kadınların erkekler kadar futboldan anlaması demek futbolun genetiğine aykırı zaten. Ben "Futboldan anlama, konuşma, oynama" demiyorum ki. İstediğin yorumu yap, konuş. Ama bu, senin erkekler kadar futboldan anladığını ifade etmez ki. Üzücü tarafı bu işin kadın-erkek aynmcılığına dönüştürülmesi. Kim bu noktaya gotürüyorsa art niyetlidir.

        "EKSİK YOK, FAZLA VAR"

        Eski Futbolcu ve Hakem-Televizyoncu-Yazar Erman Toroğlu:

        Kadınlar daha cesaretli, daha net, daha keskin konuşuyorlar. Allahları var; eksiklikleri yok, fazlalıkları var. Küfür de buna dahil. Son derece ilginç sorular yöneltiyorlar. Derslerine de iyi çalışıyorlar. Futbola ayrı bir renk katıyorlar. Kadınların futbolun içinde olması gerekiyor. Bu şekilde bazı işler daha kolay düzelir.

        "ERKEKLERE BİR YAŞAM ALANI KALSIN DİYE"

        Spor Yazarı Feryal PERE

        EN basit tarifiyle erkeklerin anladığı bir şeyden kadınlar da anlar. Herhangi bir pozisyonda ben iki erkeğin aynı kanaatte olduğunu hiç görmedim. Birisi ofsayt diyorsa, diğeri "Kesinlikle ofsayt değildir" der. Oysa kadınlar bu kadar kesin konuşmaz. Kadınların derdi o saniyelik pozisyon değildir. Zaten futbolun güzelliği o saniyelik pozisyonlar değil, oyunun etrafındaki muhteşem detaylardadır Kadın bunu şevkatiyle, sevgisiyle, aklıyla, fikriyle görür. Anlamıyor gibi görürsek de biraz hayat alanı kalsın diyedir erkeklere! Hatta bu klişe sebebiyle 12 yıldır yazdığım yazılarda hiç teknik konular yazmadım. Ama jübilemi yaparken son yazımda nefis, dört dörtlük bir teknik analiz yazısı yazacağım.

        "HİÇBİRİ ANLAMIYOR DEMEK YANLIŞ"

        Futbol Yazarı Mehmet Demirkol

        BÜTÜN erkekler nasıl futboldan anlamıyorsa. "Hiçbir kadın futboldan anlamıyor" demek de yanlıştır ABD'de lisanslı kadın futbolcu sayısı, hemen hemen erkek futbolcu sayısı kadar. Ümit Özat'ın televizyonculuk konusundaki amatörlüğü ve sinirlerine hâkim olamayışı sanırım aslında kastetmek istemediği bir şey söylemesine yol açtı.

        "ERKEKLER KADAR ANLAMIYORLAR"

        Eski Hakem ve Spor Yorumcusu Ahmet Çakar

        KADINLARIN genelinin, erkeklerin geneli kadar futboldan anlamayacağı çok doğal. Tıpkı erkeklerin genelinin, ev işlerinden kadınların geneli kadar anlamayacağı gibi. Tartışma iyi bir şey değil. Stüdyoyu terk etmek de öyle. Aslında "Hangi cins futboldan daha çok anlar?" tartışması, manasız bir tartışma.

        "FUTBOLU SEVEN HERKES FUTBOLU ANLAR"

        Oyuncu-Futbol Yorumcusu Itır Esen:

        CİNSİYET ayrımcılığına temelden karşıyım. Hem de futbolu cok seven bir kadın olarak gerçek anlamda aklı olan herkesin futboldan anlayacağını savunuyorum. Futbolu seven herkesin gerekli olanı anlayabilecek seviyede olduğunu düşünüyorum. Ben çocuk yaştan beri futbolu takip eden biriyim. Takip ettikten sonra anlayamayacak bir şey yok. Futbolu seven herkes futbolu anlar. Kadın olan da anlar, erkek de anlar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ