Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Medya 'Peygamberle Atatürk'ü kıyaslamayalım'

        Ekranların merakla beklenen programı Kime Göre Neye Göre'de dün akşam, protestolar ve protesto kültürü masaya yatırıldı.

        Protesto kavramı, tarihten bugüne dünyayı değiştiren protestolar, ifade özgürlüğü ve günlük hayatımızda protestonun yeri gibi konuların ele alındığı programda Ayça Şen, Cem Mumcu, Günseli Kato, Pelin Batu, Esra Elönü ve Didem Soydan, "Protesto nedir", "Neleri nasıl protesto ediyoruz", "Protesto hak mıdır, görev mi, yoksa suç mu" gibi sorulara yanıt aradı.

        Yorumcuların kendilerine ait protestoları ifade ederek açılış yaptıkları programda, Esra Elönü'nün, adı yakın zamanda ifade özgürlüğüyle ilgili polemiklere konu olan Sevan Nişanyan'a gönderme yaptığı, "Peygamberi sevenle sevan bir olur mu" yazılı protesto pankartı ve Pelin Batu'nun Kürtçe olarak "Ne mutlu Türküm diyene" yazdığı pankartlar özellikle dikkat çekti.

        ESRA ELÖNÜ: "CUMHURİYET MİTİNGLERİNDE İNANANLARA HAKARET EDİLDİ"

        PELİN BATU: "ELMALARLA ARMUTLARI KARIŞTIRMAYALIM"

        Programda Türkiye ve dünyada protestoların sonuçlarını karşılaştırıldığı kısmında Esra Elönü'nün sarfettiği, "Toplu protestoların özellikle Türkiye'de hiçbir işe yaradığını düşünmüyorum. Cumhuriyet mitinglerinde inanan insanlara hakaretler edildi. Protestolar amacından çıkıp insanların inançlarına karşı laf etmeye yöneldi, ben de bu tarz protestoları protesto ediyorum." sözlerine karşılık Pelin Batu, "Elmalarla armutları karıştırmayalım. Bir milletvekili çıkıp çarşaf yırtıyorsa ben de ona ne güzel protesto demem, ama ortada kötü örnek var diye protestolar işe yaramıyor diyerek, insanları koyunlaştırmanın doğru olmadığını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

        DİDEM SOYDAN: "ÖLÜM ORUÇLARI ÇOK CANIMI YAKIYOR"

        Protesto çeşitlerinin konuşulduğu dakikalarda ölüm oruçlarını gündeme getiren Didem Soydan'ın, "Günümüzde sesini duyuramayan insanlar, 'Beni biraz daha duymazsanız ben hakkımı elde etmek için ölüm orucuna giriyorum' deyip ölüm orucuna giriyor. Benim şu an en çok canımı yakan şeylerden biri ölüm oruçları" ifadesine karşılık, Esra'nın "Bir çeşit şiddet aslında, protesto değil" cevabının ardından diğer yorumcular da diyaloğa müdahale etti:

        DİDEM SOYDAN: Onların gördüğünün şiddet olarak kabul ediyorum ama...

        ESRA ELÖNÜ: Protestonun muhtevasını ortadan kaldıran bir şiddet.

        DİDEM SOYDAN: Bence geldikleri son nokta olarak acı verici

        ESRA ELÖNÜ: Kişinin kendi canıyla tehdit etmesi bir protesto değil

        CEM MUMCU: Ama 'olduğum durum, yaşamımın yokluğundan kötü' diyecek kadar yüksek bir protesto var burada...

        GÜNSELİ KATO: Bireysel bir davranış biçimi ama arkasından gelen binlerce kişiyi kurtarma çabası içerisinde bir protesto.

        PELİN BATU: Ben somut bir şey söylemek istiyorum. Şu anda 12 Eylül'den beri, 483 kişi şu anda ölüm orucunda.

        AYÇA ŞEN: Benim sevdiğim bir büyüğüm, "12 Eylül döneminde bile ölüm orucunda olanlar için sokağa dökülürdük." dedi. Şimdi kamuoyu tamamen uyuyor.

        ...............

        CEM MUMCU: "PROTESTO SOSYALLEŞMEK İÇİN OLMAMALIDIR"

        Programda Cem Mumcu'nun protestonun rant aracı olarak kullanıldığını iddia ettiği kısımda, "Ben sürekli Taksim'de her türlü şey için yürüyen insanlar biliyorum. Onlar o şey için mi yürüyorlar, yoksa yürüyen adam olmak için mi yürüyorları ayırt edemiyorum." sözlerine karşılık Ayça Şen'in "Ne farkeder, yürüyorsa sen ona bak?" ifadeleri üzerinde tartışma hararetlendi:

        CEM MUMCU: Orası kendini göstermek veya sosyalleşmek için olmamalıdır. Orada yürümek için bir meselen olmalıdır. Canın yanmıyorsa niye yürüyorsun?

        AYÇA ŞEN: Orada bir meseleyi anlatmaya, ona destek vermeye gidiyorsun.

        CEM MUMCU: O mesele senin meselen olduysa eyvallah.

        AYÇA ŞEN: Tabii ki o işin güzel tarafı ama ben ona çok inanmadan da gidip destek olabilirim. İlla gönülden inanmama gerek yok.

        ESRA ELÖNÜ: "ATATÜRK'TEN NEFRET ETMEMİN SEBEBİ CHP'DİR"

        Esra Elönü'nün "Eşcinseller, lezbiyenler diyorsun, bir taraftan da başörtüyle ilgili bir özgürlük çıktığında danıştay'ı tutuklayan bir CHP var." dedi ve "Bana hiç samimi gelmiyor. Benim Atatürk'ten nefret etme sebebim CHP'nin Kemalizm'e takılı algısıdır. Bir lideri sevebilirsiniz, ama buradan bir rant elde ederseniz kusura bakmayın ben CHP'nin hiçbir samimiyetine inanmam." sözlerine, Ayça Şen "Herkes istediğinden nefret etme hakkına tabii ki sahiptir, ama Sevan (Nişanyan) bir şey dediğinde niçin ona laf ediliyor, ben de bunu anlamıyorum" dedi.

        Didem Soydan ise "CHP'nin Atatürk'ten nefret ettirecek kadar güçlü bir propaganda yaptığını düşünmüyorum. O zaman AKP yüzünden dinden soğursun." yorumunu getirirken, Elönü ise "Peygamberle Atatürk'ü lütfen kıyaslamayalım. İkisi kıyas edilebilecek şeyler değil" sözleriyle tepki gösterdi.

        CEM MUMCU: "ŞU ANDA BU ÜLKE BİR SAVAŞ YAŞIYOR"

        Esra Elönü'nün programın ilerleyen dakikalarında hazırladığı "Kadın dediğin börek açmaz pankart açar" yazılı pankart stüdyoda gülüşmelere yol açarken, programın kapanış kısmında ise Cem Mumcu'nun "Şu an Türkiye'de en acil protesto edilmesi gereken şey sizce nedir" sorusuna karşılık, konukların yanıtları şöyle oldu:

        PELİN BATU: Bir savaşın bitmesi lazım, iki çevre meseleleri. Önümüzdeki yıllarda geri dönülemez şeyler yapıldığını görüyoruz.

        ESRA ELÖNÜ: Birincisi kapitalizm, dil, devlet ve ulus kavramları içi doldurularak protesto edilmeli. En acili ırkçılık ve milliyetçilik kavramı protesto edilmeli.

        AYÇA ŞEN: Demokrasi gelmesi için, çok çeşitli protestolar yapılmalı.

        DİDEM SOYDAN: Benim için de kadın hakları ve çocuk istismarı.

        GÜNSELİ KATO: Çocuk tacizi ve kadın haklarıyla ilgili konunun protesto edilmesi çok önemli.

        CEM MUMCU: Şu anda bu ülke bir savaş yaşıyor ve bunu bir şekilde, birbirimizi anlayarak halletmemiz gerekiyor. Bunu yaratan her şeye karşı protesto veya eylemlilik içinde olmamız gerekiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ