Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Sanat Gangnam Style şarkısı ve dansıyla tüm dünyada fenomen olan PSY, Güney Kore’nin Ajdar’ı mı?

        GANGNAM Style şarkısı ve dansıyla dünyayı kasıp kavuran Güney Koreli PSY’nin klibi, Youtube’da 531 milyon kişi tarafından izlendi. İngiltere ve ABD müzik listelerinin 1 ve 2’nci sıralarına yerleşen şarkıyla dansı, Türkiye’de de son haftalarda moda oldu. Televizyon şovlarında ve internet videolarında bu dansın benzerleri yapılıyor. Şarkı ve şarkıcı ise müzikal açıdan eleştirilerden kurtulamadı. Bir süredir sosyal medyada Güney Kore’nin Ajdar’ı benzetmesiyle tartışılan Güney Koreli PSY ve Gangnam Style şarkısını bizim müzik otoriteleriyle Ajdar’ın kendisine sorduk. Birbirinden ilginç cevaplar geldi.

        BAN Kİ-MOON DA BM’DE GANGNAM DANSI YAPTI

        Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, dünyanın en ünlü Güney Kore vatandaşı unvanını elinden alan Gangnam Style şarkısını seslendiren Güney Koreli Parc Jea-Sang’ı (PSY) kabul etti. Youtube’da yayınlandığı temmuzdan bu yana 531 milyon kez tıklanarak izlenme rekoru kıran Gangnam Style şarkısının yaratıcısı PSY ile buluşan Ban KiMoon “Onu biraz kıskandığımı kabul etmeliyim. İki gün öncesine kadar dünyanın en ünlü Güney Korelisi bendim. Ama PSY, bu unvanı elimden aldı” diyerek şaka yaptı.

        ‘Ajdar’dan iki gömlek üstün, İsmail YK gibi’

        Müzik yapımcısı Bülent SEYHAN:

        BU yeni bir stil. Basit olan bir şey. Basit olanları dinleyici daha çabuk algılıyor. Ajdar değil de Ajdar’ın iki gömlek üstü olan ve şarkısını danslarla süsleyen biri. Şarkıda melodik bir yapı var. Klipleri ilginç ve komik. Kimsenin ele almadığı müziği ele alıp geliştirdiği dans stiliyle ilgi çekti. Daha çok İsmail YK’ya benziyor. İsmail’in adını duyan var mı şimdi? Bir süre sonra Gangnam’ı da kimse hatırlamayacak. Benim şahsi olarak beğenilerime hitap etmiyor. Her yaptığım albümü dinlemiş olsam kulağım paslanırdı. Albüm yapardım bana gelseydi. Ticari anlamda çok büyük başarı bence. Türkiye’de birçok star dijital izlenme, dinlenme rakamlarıyla oynuyor. Dünyada da olmaya başladı. Japonların manipülasyon iddiasına katılıyorum. Türkiye’de sanatçıların yüzde 90’ı bu manipülasyonu yapıyor.

        ‘Alakamız yok! PY yel, bense bir kasırgayım’

        Şarkıcı AJDAR:

        ÇOK başarılı buldum ve takdir ediyorum kendisini. İkimizi kıyaslamaya gelirsek, o benim yanımda bir yel kalır bense kasırga. Aynı destek bana yapılsa onun binlerce katından çok daha güzel bir konseptle tüm dünyayı kasıp kavurabilecek bir sanatçıyım. Onu Güney Kore devleti ve halkı destekliyor. Beni de hem halk hem Türkiye Cumhuriyeti desteklemesi lazım. Hafif başarı kazanmış sanatçıları hemen benimle kıyaslama yarışına giriyorlar. “Artık yeter” diyorum. Çünkü bu adamın yaptığı hiçbir şeyin benimle alakası yok. Zaten rap yapıyor. Bense pop müzik sanatçısıyım. Onu kendi ülkesinde eleştiriyorlarmış. Neden acaba? Bence kıskançlık. Eğer benzetilecek bir yön varsa işte buna “Evet” derim. Çünkü beni de kıskandıkları için eleştirdiler. Türkiye’de ve dünyada dans eden diğer sanatçılardan hiçbir farkı yok. Benim dansımı yüz binler taklit ettiği halde daha bir figürünü yakalayamadılar. Çok şükür ben Gangnam Style’ı yıllar önce Çikita Muz ve Nane şarkılarımla yaptım. O şarkının kopyasını asla yapmam çünkü dünya starıyım. Benim tıklanma rekorlarımı gizliyorlar. İsteklerim yapılmazsa piyasaya dönüş yapmayacağım.

        ‘Ajdar’la kıyaslanması büyük haksızlık olur’

        Üniversal Müzik Türkiye Genel Müdürü Cengiz ERDEM:

        KESİNLİKLE Ajdar’la kıyaslanamaz. Universal Müzik büyük bir yatırım yaparak single çıkardı. Single, büyük bir yatırımın ilk çalışması. Kesinlikle tesadüfen ortaya çıkmadı. Bilinçli bir tanıtım çalışması düzenlendi. Ajdar gibi kendi albümünü kendi parasıyla yapmadı. Albümü Universal Müzik gibi dünya devi bir şirket yaptı. Bu nedenle Kore’nin Ajdar’ı demek haksızlık olur. Ayrıca birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de dijital satışlarda kısa sürede bir numara olması yapılan bilinçli çalışmanın göstergesidir.

        ‘Akıllı bir adam, prodüktör ve rap’çi’

        MÜYORBİR Başkanı Ahmet KOÇ:

        PSY, Güney Kore’de bilinen, sevilen bir rap’çi ve prodüktör. Tesadüfen ülkemizde daha tanınmamışken ağustos ayında bir arkadaşım dinletmişti. “Bu şarkı dünyada da patlar” demiştim ve öyle de oldu. İlk başta dinlediğinizde sinir olacağınız ve “Bu ne ya?” diyeceğiniz ama sonrasında da defalarca dinlemek isteyeceğiniz şarkılardan. Hani şu sinir olduğunuz ama, sürekli de seyretmekten vazgeçemediğiniz anchorman’ler gibi. Sonuçta akıllı bir adam, prodüktör ve rap’çi. Uzakdoğulu sanatçılarda ortasını bulamazsınız. Ya çok abartılı ya da çok ağırkanlı olurlar. PSY renkli bir kişilik, askerlik görevini kamuda çalışarak yapan, ama sonra işini iyi yapmadığı için tekrar askerlik yaptırılan ve bazı şarkıları belli yaşın üstünde dinleme zorunluluğu getirilen renkli bir kişilik. Ciddiye alınmasa geçenlerde verdiği konserde milyonlarca insana hitap edebilir miydi? Youtube’da da resmen patlama yaratmış, dijital ortamı allak bullak etmiş! Daha ne bekliyoruz ki!

        ‘Birkaç sene sonra kimse hatırlamaz’

        Şarkıcı KAYAHAN:

        BU tarz müzikler dünyada dönem dönem olmuş ve kulanılmıştır. Ama sürekliliği yoktur. Birkaç sene sonra hatırlanmazlar. Bunun müzikten çok dans kısmı ağır basıyor galiba. Bizde de çıkıyor bu tarz şarkılar. Bu konunun şurası benim için önemli. Amerika’da ikinci sırada, İngiltere’de birinci sırada olan bu şarkı Japonya’da 30. sırada. Japonlar da bu işin bir manipülasyon olduğunu iddia ediyorlar. Güney Kore’nin geliştirdiği bir yazılımla dijital ortamda çok izlenmiş gibi gösterdiğini ortaya attılar. İşte burası çok önemli. Çünkü Türkiye’de de böyle kokular geliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ