Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Medya Açlık grevleri Guardian'a haber oldu

        Guardian gazetesi, Türkiye genelinde 58 cezaevinde 12 Eylül günü başlayan süresiz-dönüşümsüz açlık grevine dair bir haber yayınladı.

        İngiliz Guardian gazetesi, AKP hükümeti ile Başbakan Erdoğan'ın 43'üncü (45) gününe giren Kürt siyasi tutsakların açlık grevlerine kayıtsız kaldığını, hükümet yanlısı medya organlarının da meseleyi görmezden geldiğini yazdı.

        Guardian gazetesi, Türkiye genelinde 58 cezaevinde PKK ve PAJK'lı 65 tutsağın 12 Eylül günü başlatmış oldukları süresiz-dönüşümsüz açlık grevine dair bir haber yayınladı. Constanze Letsch imzalı haberde, AKP hükümetinin 43'üncü (45) gününe giren Kürt siyasi tutsakların açlık grevlerine kayıtsız kaldığını, hükümet yanlısı medya organlarının da meseleyi görmezden geldiğine dikkat çekildi.

        Haberde, Arap Baharı ile birlikte Türkiye'nin demokratik bir model olarak öne çıktığını belirtirken, “Ama ülkenin Kürt azınlığa yönelik tutumu bu övgünün haklılığına dair soru işaretlerini de beraberinde getiriyor” dendi ve 'AKP'nin saldırgan tutumu'nun Kürt meselesini çıkmaza sürüklediği kaydedildi.

        Aynı zamanda, açlık grevindeki tutsakların dövüldüğü, yalnızlaştırıldığı, B1 vitamini ile tuz ve şekerli su verilmediğine dair haberlere de yer verdi.

        Açlık grevindeki eylemcilerin, Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması ve Kürtçenin anadili olarak kamusal alanda kullanılması taleplerinde bulunduğu aktarılırken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Öcalan ile görüşmelerin yeniden başlayabileceği işaretini vermesine karşın açlık grevine kayıtsız kaldığına dikkat çekti.

        GÖRÜŞ ALDILAR

        Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul İl Eşbaşkanı Asiye Kolçak, gazeteye verdiği mülakatta açlık grevlerinin siyasi çıkmazın sonucu olduğunu belirtip şu ifadeleri kullandı: “Otuz yıldır tüm olası siyasi araçlar başarısızlıkla sonuçlandı. AKP, asimilasyon politikasına ve Kürtlerin siyasi haklarını inkâr etmeye devam ediyor.”

        Kürt sorununun tehlikeli bir çıkmaza girdiğine dair endişeler olduğu belirtilen haberde, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun “Çıkmaz sokaktayız” ifadelerine yer verildi.

        Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Koray Çalışkan'ın da görüşlerine yer verildi. Çalışkan, Başbakan Erdoğan'ın BDP ile görüşmeyi reddetmesini şu sözlerle eleştiriyor: “Hükümet, yasal yollarla seçilen [BDP] milletvekilleriyle 'teröristlerle bağlantılı oldukları' iddiası nedeniyle görüşmüyor ama cezaevindeki terörist mahkûmlarla görüşmeye hazır olduğunu söylüyor. Bunun mantığı nedir?”

        Haberin sonunda, Türkiye'de geçmiş yıllarda yapılan 'ölümcül açlık grevleri'ne değiniliyor ve Koray Çalışkan'ın şu sözleri yer alıyor: “Cezaevinde açlık grevi nedeniyle ölecek ilk mahkûmdan sonra ne olacak? Greve şimdiden bir milletvekili katıldı. O ölürse ne olacak? Sonra, hangi Ortadoğu ülkesi Türkiye'yi demokrasi örneği olarak gösterebilir ki?”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ