Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Sağlık 'Meme kanserine dikkat çekmek için'

        Tülay ŞUBATLI / AHT

        Operatör. Dr. Ceyhun İrgil'in Balıkesir'de meme kanseriyle ilgili panelde söylediği "Memenin içi kuyruk yağıdır, sadece erkeği kandırmaya yarar" sözleri tartışma yarattı. Her ne kadar kendisi meme kanseriyle ilgili farkındalık yaratmak için böyle konuştuğunu söylese de Habertürk yazarı Rahşan Gülşan "Senin kuyruk yağı deyip kuzu kebap süsü haline getirdiğin memeler bizi kadın yapan, kadın olduğumuzu hissettiren en değerli organlarımızdandır" diyerek tepkisini belirtirken Hürriyet yazarı Ayşe Arman da katılmadığı noktaların yanında "Memen alınırsa da kadınlığından bir şey eksilmiyor, diyen bir bakış açısı. Bunu alkışlıyorum" sözleriyle İrgil'i destekledi.

        'Adamların da ikizleri bir işe yaramaz desin o zaman'

        Sümerolog Muazzez İlmiye ÇIĞ:

        İNSANLARIN her organı bir maksatla yaratılmış. Memenin de büyük bir işlevi var. Hem seks bakımından hem çocuk emzirme bakımından. Her organın bir işlevi var. Nasıl gözardı edilir? Adamların da bilmem nesini yok etsinler o zaman. Adamların da ikizleri bir işe yaramaz desin o zaman. Bunu çok ayıp görüyorum ben. Kadının cinselliğini, her şeyini gözardı eden bir insan. Memeyi sadece erkek cinselliği açısından görüyor. Bunu söyleyen Allah'a inanıyorsa, Allah her organı kendine göre vazifeli yaratmış. Buna erkeğin karışmasına lüzum yok.

        ‘Empati peşindeysen sutyen giy dolaş bakalım’

        HABERTÜRK yazarı Rahşan Gülşan

        DOKTOR bey kadın olsa, ona “2 memenizi mi alalım yoksa başparmağınızı mı?” deseler “2 mememi alın” dermiş. Hah, işte orada dur doktor bey! Bu kafayla empatiye filan kalkışma, çünkü yolda fena kaybolursun. Empati peşindeysen sutyen giy bir dolaş bakalım. Hayatın nasıl olacak. Senin kuyruk yağı deyip kuzu kebap süsü haline getirdiğin memeler bizi kadın yapan, kadın olduğumuzu hissettiren en değerli organlarımızdandır. (...) Bu üslup, bizi bu hastalığa, kendi vücudumuza daha da yabancılaştırıp korkutmaktan başka bir işe yaramaz.

        'Meme kaybı bir travmadır'

        Gazeteci-Yazar Nevval SEVİNDİ:

        MEME kaybı, bir organ kaybıdır. Organ kaybı da travmadır. Meme saçla beraber kadınlık sembolüdür. Kanser hem saça hem memeye saldırarak kadınlarda ruhsal çöküntüye neden oluyor. Yüzeysel ve erkekçe bir doktor tavrı olarak görüyorum. Her şeyin çağrışımları vardır. Meme kadında ve erkekte hem emme hem de seks çağrısıyla gelir.

        'Meme kadınlık kimliğini belirler'

        Meme Vakfı Bşk. Dr.Can GÜRBÜZ:

        MEME kadının kadınlık kimliğini belirleyen organlardan birisidir. Bu nedenle memeyi herhangi bir organ olarak nitelemekten ziyade kadının kadınlık kimliği açısından değerlendirmek gerekir. Kadınlar memelerini kaybettikleri zaman ciddi şekilde travma yaşıyorlar. Daha sonra yaşamsal endişeleri yavaş yavaş sona eriyor. Bundan sonra cinsel kimlikleriyle ilgili sorunlar çıkıyor. Kadın meme varlığı ile cinsel kimliğini bütünler. Kadının kendi kendine düşündüğü imaj eksikliği estetik protez yaptırmakla tamamlanır. Meme kanseri korkulacak bir hastalık değil. Erken teşhisle yüzde 100'e yakın oranda tedavi mümkün.

        'Bu konuya dikkat çektiği için iyi oldu'

        Oyuncu-Yazar Pelin BATU:

        BİR çocuk için anne memesinin ne kadar elzem olduğu, sadece süt veren nesne değil, insan teniyle tanışması bakımından ne kadar önemli olduğunu herhalde doktor bey es geçmiş. 'Meme erkekleri kandırmak içindir' şeklindeki bir söylem, zaten her yerde farklı formlarda karşımıza çıkan erkek egemen söylemlerden biri. Bu da onun bir yansıması. Bu bana çok çirkin geliyor. Bir taraftan da göğüs kanseri meselesi inanılmaz patlamış durumda. Daha dün bir arkadaşımın bir göğsünün alındığını öğrendim. Her kesimde ve her yerde meme kanseri vakalarıyla karşı karşıya geliyoruz. En azından konuya dikkat çekmek adına doktorun açıklamaları iyi oldu.

        'Kadınları korumak istiyor'

        Hürriyet gazetesi yazarı Ayşe ARMAN:

        ASLINDA niyeti iyi. 'Güzel şeyler' söylemeye çalışıyor. Kadınları korumak istiyor. 'Kadınlar, meme denilen şey, sizin abarttığınız kadar önemli bir organ değil, başparmak bile daha işlevsel' diyor. Haklı olduğu noktalar var. 'Sen memenle kadın olmuyorsun! O kadar da fazla anlam yükleme. Memen alınırsa da kadınlığından bir şey eksilmiyor' diyen bir bakış açısı. Bunu alkışlıyorum. Çünkü milyonlarca memesi alınan kadın var dünyada. Memelerim alınsa da ben aynı kadınım."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ