Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Ekonomi Ağaoğlu ders oldu!

        Sibel HÜRTAŞ / Tülay ACAR - AHT

        Orman Bakanı Veysel Eroğlu, “Hata yaptık” diyen Ali Ağaoğlu’nun gerekli işlemleri yerine getirse dahi tekrar tabiat parkını işletemeyeceğini vurguladı. Eroğlu, “Talimat verdim, tabiat parklarını özel sektöre vermeyeceğiz, artık biz işleteceğiz” dedi

        Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, makamında Fatih Ormanı Tabiat Parkı’nın sözleşmesinin iptal edilmesine yönelik soruları yanıtladı. Eroğlu, şunları söyledi:

        AĞAOĞLU’NA DÖNMEZ: Ağaoğlu, gerekli izinleri alsa dahi tabiat parkını işletemez, geri verilmesi söz konusu değil. Bunları artık kiralama yapmayacağız. İstanbul gibi böyle hassas yerlerde kendi teşkilatımız işletecek. Doğa Koruma ve Milli Parklar veya Orman Genel Müdürlüğü işletsin diye talimat verdim. Kirası bitenleri de yeniden kiralamayacağız. Eleman ve vardiya gibi nedenlerle biraz masraflı olacak ama olsun. Daha kontrollü, daha ciddi olur. Kapılarına gerekirse güvenlik kameraları takibini yapacağız.

        İŞGAL ETTİRMEYİZ: Bizim hükümetimiz döneminde 1 metrekare dahi ormanlık alan işgal ettirilmedi. Yanan ormanlık alanlardan hiçbir yere tahsis yapılmadı. Bizim ormanlık alanlarla ilgili bir metrekare işgal ettirdiğimize dair iddia eden varsa buyursun ispat etsin. Hodri meydan diyorum. Hiç kimse ormandan bir metrekare yer işgal edemez.

        TAPUSUNU ALIYORUZ: Hatta şu anda biz ormanların yaklaşık 16 milyon hektarının, yüzde 70’inin Tapu Kadastro’dan tapusunu aldık. Bundan sonra ormanlarla ilgili ihtilaf da olmayacak. 31 Aralık 2014 saat 16.59’a kadar orman kadastrosuyla tapu kadastronun ortaklaşa çalışmalarının bitirilmesini istedim. Yani tapusunun alınması talimatını verdim. 22 milyon hektara yakın bir alan kaldı, kısa zamanda bitecek, çalışmalar gece gündüz devam ediyor.

        Yargıtay ‘reklamla kandıran’ firmayı tazminata hükmetti

        AĞAOĞLU DERS OLDU

        Ali Ağaoğlu’nun reklamlarında Fatih Ormanı’nı göstererek ev satmaya çalışması tartışılırken Yargıtay, benzer şekilde ev sahiplerini kandıran bir inşaat şirketinin tazminat ödemesine karar verdi. Bu karar Maslak 1453’ten ev alanlar için de emsal olabilir

        İstanbul’da bir vatandaş, bir inşaat firmasının televizyon reklamlarında ve reklam broşürlerindeki siteyi izledi. Reklamlarda, otopark, futbol, voleybol, basketbol sahaları ve tenis kortu, çocuk oyun parkı, çocuk kulübü, büfe ve lokal olmak üzere çeşitli tesislerin site içinde olacağı belirtiliyordu. Evi satın almaya karar verdi, yıllarca biriktirdiği parayı inşaat şirketine yatırdı. Sitenin inşaatı bitti, vatandaş evine taşındı. Kısa süre sonra gerçek ortaya çıktı. Sosyal donatıların bir kısmı Ümraniye Belediyesi’nin arazisi üzerine yapılmış ve etrafı çevrilerek, siteye aitmiş gibi gösterilmişti. Vatandaş, “Sosyal tesisler siteye ait değilmiş, evin değeri düşmüştür, zararımı istiyorum” diyerek dava açtı.

        AÇIK AYIP

        İstanbul 2. Tüketici Mahkemesi arazinin kamuya ait olduğunu tespit etti. Uygulamayı “açık ayıp” olarak değerlendirdi ancak zamanında açılmadığı gerekçesiyle davayı reddetti. Ev sahibi Yargıtay’a gitti. Yargıtay da ev sahibini haklı buldu ve bilirkişi aracılığıyla yeniden değer tespiti yapılmasına ve yanıltılan ev sahibine tazminat ödemesine karar verdi.

        EMSAL NİTELİĞİNDE

        Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun verdiği kararlar emsal niteliği taşıyor. Bu karar uyarınca, Ağaoğlu şirketlerinden Fatih Ormanı’nı görerek Maslak 1453 projesinden ev satın alanlar da tazminat talep edebilecek. Avukat Alihan Uncu kararı, “Ağaoğlu olayında da ev sahiplerine tazminat ödenmesinin önü açılabilir” diye değerlendirdi. Ağaoğlu, projedeki evlerin yüzde 75’inin satıldığını açıklamıştı.

        ‘Paranızın iadesini ya da indirim talep edebilirsiniz’

        Tüketiciyi ve İklimi Koruma Derneği Genel Başkanı Ali Çetin, Maslak 1453 projesinden ev alanların indirim talep edebileceğini açıkladı. Çetin şöyle konuştu: “Tüketiciler reklamla yanıltılmıştır. Tüketiciler, ödediği rakamın iadesi ya da ücret indirimi için talepte bulunabilir. 30 gün içinde yanıt gelmezse dava açabilir. Reklamda projeden ev alan tüketicilerin, Fatih Ormanları’ndan istedikleri gibi yararlanacakları algısı yaratılmıştı. Dolayısıyla tüketici daha yüksek bedel ödeyerek ev almayı kabul etmiştir. Ancak bakanlığın son kararının ardından durum değişti. Kanunlar ortada. Bu olayda olduğu gibi benzer konularda da daha önce alınmış çok sayıda mahkeme ve yüksek yargı kararı mevcuttur. Tüketiciler ‘ayıplı reklam’ yolu ile yanıltıldıklarını gerekçe göstererek, projeden vazgeçip paralarını ödedikleri gün itibarıyla özel bankaların uyguladığı mevduat faiziyle birlikte geri isteyebilirler. Beklenilen faydadan meydana gelen azalma ile orantılı bedel indirimi talep edebilirler.”

        Reklam Kurulu da ceza kesecek

        Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Reklam Kurulu, tüketici örgütlerinin, reklamlarında kendisine ait olmayan yeri kendisininmiş gibi göstererek tüketiciyi kandırdığı gerekçesiyle yaptığı başvuruyu işleme koydu. Kurul’un 11 Aralık günü yapacağı toplantıda başvuruyu ele alacaklarını belirten bir yetkili, “Başvuruyu işleme koyduk. Çünkü Ağaoğlu da hata yaptığını kabul etti. Yüksek ihtimalle ceza alacak” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ