Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Medya Yasa teklifine göre ‘tarihi çarpıtan’ diziler yasaklanacak.

        Burak ERSOY - Mehmet ÇALIŞKAN/AHT

        BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın “Ecdadımızı yanlış tanıtıyor” sözleri ile eleştirdiği Muhteşem Yüzyıl dizisi AK Parti İstanbul Milletvekili Oktay Saral’ı harekete geçirdi. Muhteşem Yüzyıl gibi dizilerin yasaklanmasına yol açabilecek bir yasa teklifi hazırlayan Saral, teklifini bu hafta içinde AK Parti Grubu’na teslim edecek. Teklifin yasalaşması halinde “Tarihi çarpıtıyor” eleştirilerine neden olan dizilerin yasaklanmasının yolu açılmış olacak. Peki yasalarla diziler dizayn edilebilir mi?

        ‘Yasayla olmaz RTÜK'le olur’

        Eski Türk Tarih Kurumu Başkanı, MHP Milletvekili Yusuf HALAÇOĞLU:

        YASAYLA olmaz bu işler. Normalde bu gibi işler yurtdışında senaristlerin geçmişe saygı duyarak yanlış yapmamaya özen göstermesi ile halledilir. Temel tarih akışına aykırı filmler yapılmaz. Eğer bu bilinç kendiliğinden oluşmuyorsa, yapılacak şey RTÜK'ün kontrol etmesidir. Buna benzer çarpıtmalara yönelik tedbirler de RTÜK yasalarında var.

        ‘Demokrasi ile bağdaşmaz’

        Tarihçi Yusuf OĞUZOĞLU:

        TARİHE sahip çıkmak gerekir. Tarihi çarpıtmamak gerekir. Objektif, tarafsız olmak gerekir. Olduğu gibi vermek lazım. Bunun dışında da bir dünya var. Tarihi dönemlerden esinlenerek insanlar sinema yapıyor, roman yazıyor. O da özgürlüğe girer. Onları engellemek demokrasi standartları dışında kalır. Yasa olayına gelince... Onu nasıl yapacaksınız? Yasal arda tarihi olayların hepsini yazıp tarif etmek lazım. Dünyada olmaz ki. Onun ölçütü nedir?

        ‘İsteyen kitap okusun’

        Yönetmen Murat SARAÇOĞLU:

        FİLMLERDE ve dizilerde senaryolarda tarihi gerçeklerden yola çıkılsa da kurgu yapılmasında bir sakınca görmüyorum. Tarihi kişiler veya olayların kurgulanmasıyla ne tarihimiz deforme olur ne de ahlak bozulur. Yorum yapılmayacaksa, kurgulanmayacaksa o yapım film ve dizi değil bir belgesel olur. Tarihi gerçekleri öğrenmek isteyen kitap okur.

        ‘Ahlaka aykırıysa yasaklanabilir’

        Türk Tarih Kurumu Başkanı Metin HÜLAGÜ:

        YASAKLANMASI konusunda bir şey söyleyemem. Ancak, genel ahlak kurallarına aykırıysa yasaklanabilir. Bu kanunda yasaksa, etik anlamda, hukuk anlamında yasaların dışına çıkıyorsa toplum müracaat eder, yasaklatır. Hukuki sınırlar içinde kalıyorsa yapılabilir. hukuk sınırlarına dikkat edilmeli. Bir konu beni hukuki sınırlar içinde rahatsız etmeli ki; ben ondan şikâyetçi olayım. Yapılan herhangi bir iş toplumun temel dinamiklerine hakaret ediyorsa olmaz. Sanatın da bir ölçüsü, seviyesi olmalıdır.

        ‘Özgürlük sınırsız değildir’

        Milli Gazete Yazarı Mehmet Şevket EYGİ:

        HÜRRİYET mutlak ve sonsuz değildir. Adaletli bir şekilde akla ve mantığa uygun olarak sınırlanması lazım. Mesela Atatürk'ü koruma kanunu vardır. Bizim bir de milli tarihimiz var. Buna, ecdadımıza yalanlarla, dolanlarla, senaryolarla ticaret için, rayting için hakaret edilmesinin önlenmesi akla da vicdana da mantığa da aykırı bir şey değildir diye düşünüyorum.

        ‘Kanunlarla korunabilir’

        İlahiyatçı Prof. Dr. Ramazan AYVALLI:

        İNSANLARIN milli ve dini değerleri tahrif edilmemelidir. Bu basın özgürlüğüyle bağdaşmaz. Kanunlara da Anayasa'ya da, İnsan Hakları Sözleşmesi'ne de aykırıdır. Bütün Müslümanların hal ifesi olan bir insanı bu şekilde insanlara tanıtmak ne dinimize uyar, ne ahlakımıza uyar. Ben, kanunlarla bu dini ve milli değerlerin korunma altına alınmasını normal karşılarım.

        ‘Gerçeğini kitaptan okusunlar diyemeyiz’

        Yapımcı Elin ECEALP:

        TARİHİ bir kişiliğin hayatı veya tarihi bir olayın sinema filmlerinde veya dizilerde çarptılması söz konusu bile olamaz. "Bu bir kurgudur" diyerek kahramanlarımızın, ataIarımızın hayatlarını izleyiciye yanlış aktararak "Gerçeğini kitaplardan okusunlar" diyemeyiz. Filmlerde ve dizilerde tarihi kişiler ve olaylar çarpıtılmamalı.

        ‘Sanat ve kültürde sansür ve kısıtlama olmaz’

        Yapımcı-Dağıtımcı Mehmet SOYARSLAN:

        SANAT ve kültürde sansür ve kısıtlama olamaz. ‘Muhteşem Yüzyıl’, Kanuni Sultan Süleyman’ın harem bölümünü anlatıyor. Diğer bölümleri bu dizide anlatılmak zorunda değil. Bir başka dizi Kanuni’nin zaferlerini anlatabilir. Önemli olan anlatılan bölümlerin Türkiye’ye yararları mı zararları mı olduğu. Muhteşem Yüzyıl’ın Türkiye’ye yararları olduğunu düşünüyorum.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ