Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Siyaset Metiner'den "Türk şamarı"na tepki

        TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nda tartışma...

        Terör ve Şiddet Olayları Kapsamında Yaşam Hakkı İhlallerinin İncelemesi Amacıyla Kurulan Alt Komisyon'un hazırladığı ''Terör'' raporu hakkında söz alan AK Parti Ankara Milletvekili Ülker Güzel, 30-40 yıldır süren terör olaylarının bir hak arayışı olduğu yönündeki değerlendirmeleri eleştirerek, ''Hak arayışı öldürmeyle mi olur, gasp etmekle mi olur, günahsız, suçsuz yavruların ve anaların, hamile kadınların öldürülmesiyle mi olur?'' diye sordu.

        Hak arayışının bir yolu, yordamı, yasal yöntemi, usulü, ahlakı ve vicdanı bulunduğunu dile getiren Güzel, şöyle devam etti:

        ''İsyanı hak eden, hak gören koşullar, 30-40 yıldır mı ortaya çıktı? Halbuki biz bin yıldır omuz omuza yaşayan Kürt vatandaşlarımızın, bu devletin idaresinde en üst pozisyonlarda hükümet ettiklerini biliyoruz. Türk milletinin bağrında her türlü imkanlara sahip olarak yüzyıllardır yaşayan ve hiçbir ekonomik siyasi ve sosyal problemleri olmadan devletin her türlü idari kademelerinde yer alan Kürt kardeşlerimizin 30-40 yıldır Türkiye'de oynanan bu oyunun bir parçası olarak kabul edilmesi mümkün değildir. PKK ve yandaşlarının, tamamen dış ülkelerin emperyalist emellerinin oyuncağı olarak Türkiye'de oynadıkları bu oyuna yiyecekleri şamar, bir zamanlar bu ülkelerin Osmanlı Devleti'nin yıkılması sırasında karşılaştıkları ve yedikleri Türk şamarı olacaktır.''

        ''Bu AK Parti'nin dili değil''

        AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, Ülker Güzel'in yaklaşımından rahatsızlık duyduğunu ifade ederek, bunun Başbakan ve partinin benimsediği üslupla, dille bağdaşmadığını ifade etti. Metiner, şunları kaydetti:

        ''Bunu sorunlu bir dil olarak görüyorum. Bize ait bir dil değil. Bu coğrafyada farklılıklarımızla birlikte bir arada tutacak bir dil değil. Bölünme paranoyası üzerinden eski ezberleri çağrıştıran bir dil. Çok milliyetçi bir dil. Bu ülkede Kürtlere devlet düzeyinde ve paradigmal düzeyde ayrımcılık yapılmıştır, baskıya, zulme maruz bırakılmışlardır. Böyle bir konuşma yapmasından rahatsız oldum. Ülker Hanım'ın söyledikleri de bölünme paranoyası üzerinden şekillenen eski ezberleri çağrıştırıyor. Şiddet ve hiddet gördüm, korktum. Karşımda ceberut bir devlet anlayışı var gibi. Türk şamarı...

        Ne birinin diğerine ne Türk ne Kürt ne de Arap şamarı indirmesine taraftar bir partiyiz. Ben AK Parti'yi böyle bilirim. Burada Türkler Allah'ın yaratmış olduğu mümtaz, ayrıcalıklı bir halk mıdır ki, bütün iyi güzel sıfatlar onlara ait olsun. Ama Kürtler, Araplar söz konusu olduğunda onlarda sadece ve münhasıran etnik bir topluluk olsun. Bu Birgül Güler Ayman'ın savunacağı bir görüş olabilir. Bunun AK Parti'nin dili olmadığını, son derece milliyetçi bir dil olduğunu söylemek istiyorum.''

        Bunun üzerine Güzel, bunu PKK terörünün ve bu ülkeyi her türlü etnik gruba ayırmaya çalışan zihniyete karşı söylediğini ifade ederek, ''Biz bir mozaik olduk, millet olduk, o attığımız şamarları birliğimizi parçalayan ülkelere birlikte attık. Kalbimiz birdir' dedi.

        ''Kürt meselesini ortaya çıkaran Evren'in ihtilalidir''

        AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat ise ağlayarak, komisyonun kendisine terapi gibi geldiğini belirterek, herkesin biraz elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi. Eronat, ''Evlat, kardeş kaybeden insanlara bunu bırakırsanız daha çabuk bitecek. Ben evladını dağda kaybedenlerle de karşılaştım. İntikam hisleri yok. Acılar o kadar büyük ki başka duyguya yer yok. Bu rapordan bu çıkmamalıydı, biz bunu konuşmamalıydık, partiler üstü olmalıydı bu komisyon. İnsan hakkı, yaşama hakkı, konuşma hakkı her yerde aynı'' dedi.

        MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, ''PKK'nın Kürt hakları için dağa çıktığını'' söylemenin doğru olmadığını ifade ederek, ''APO'nun kendisi de Kürtçe konuşamadığı, bilmediği gibi Kürt de değil. Kürt meselesini ortaya çıkaran bana göre Evren'in ihtilalidir ve Evren'in kendisidir. Kenan Evren'in ihtilali bu işin ilk müsebbibidir. Kürtçe'nin yasaklanması, kart kurt meseli o zaman çıkmıştır'' diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ