Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam Okulda Youtube, Facebook ve Twitter yasaklanmalı mı?

        Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullarda sosyal paylaşım sitelerinin erişimine koyduğu yasak, tartışma yarattı

        Okulda Youtube, Facebook ve Twitter yasaklanmalı mı?

        TABLET bilgisayar ve akıllı tahtalarla teknolojiyle iç içe eğitim vermeye başlayan Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı okullarda, sosyal paylaşım sitelerine erişilemediği belirlendi. Okullarda internete bağlı bilgisayarlarda, Youtube başta olmak üzere Facebook ve Twitter gibi çok sayıda sosyal paylaşım, video ve müzik sitesine giriş yapılamıyor. Okullarda Youtube’a girilmeye çalışıldığında ekranda, “Bu siteye erişim, sakıncalı içeriğinden dolayı, Milli Eğitim Bakanlığı isteğiyle, Türk Telekom A.Ş. tarafından engellenmiştir” yazısı beliriyor. MEB yetkilileri, temel amacın öğrenci güvenliği olduğunu belirtirken, eğitimcilerin kimi MEB’e katıldığını ifade ediyor, kimiyse, “Bilgisayar çağındayız” diyerek engellemeye tepki gösteriyor. Bazı eğitimcilerse Youtube’un sadece eğlence sitesi olarak görülmemesi gerektiğini, eğitim yönünün olduğunu ileri sürüyor.

        ‘MEB kendisini emniyet yerine koymamalı’

        Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal YILDIZ:

        “YASAKLAR, toplumda nasıl bir insan istediğimizle ilgilidir. Yasakçı bir toplum oluşturmak, kendini ifade etmekten uzak bireyleri hedefliyorsanız, elbette her şeyi yasaklarsınız. Ancak gündelik hayatın bir parçası olan ve insanların eksiğini giderebileceği bir konuda MEB’in yasak koymak yerine, bunların kullanımıyla ilgili eğitici ve öğretici olması gerekir. MEB kendini Emniyet Genel Müdürlüğü, polis yerine koymamalı. Bu iş yasaklarla olmaz.”

        ‘Öğrenci cebindeki telefondan giriyor’

        Anadolu Eğitim Sen Genel Başkanı Cansel GÜVEN:

        “ÖĞRENCİNİN müzik dinlemesinde bir sakınca yok. Evlerde çocuğu koruma programları zaten var. Okullarda da bu tip koruma uygulamasıyla çocukların internette gezmesinde bir sakınca olmaz. Ne kadar yasaklanırsa yasaklansın, öğrenci okuldaki internetten giremese cebindeki telefonla bu sitelere giriyor. Öğrencilere bilgi ve teknolojiyi öğretmeliyiz.”

        ‘Fırsatlar sunuyor ama riski de var’

        TED Başkanı Selçuk PEHLİVANOĞLU:

        “ÖNCELİKLE medeniyetin getirdiği nimetlerin yanında riskler de var. Dijital yapının ileri gitmesi tamamen buna dayandırılıyor. Facebook ve Youtube gibi dijital üretimler, ciddi fırsatlar sunuyor ama risklerin de ortadan kaldırılması gerekiyor. Daha önce Kocaelin’de tabletler dağıtıldığında öğretmenler tabletle okula gelenleri almaz oldu. Çünkü çocuklar sürekli Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerine giriyorlardı. O nedenle okullarda sosyal paylaşım sitelerine giriş olmamalı. Ancak öğretmenlerin kullanımı gibi bazı durumlarda sınırlayıcı izinler verilmeli. Mevcut uygulamanın doğru olduğunu düşünüyorum.”

        ‘Öğrenciler yaş seviyesine göre korunmalı’

        Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ahmet GÜNDOĞDU:

        “ÖĞRENCİLERİN yaş seviyesi ve gelişim çağına göre korunması gerekiyor. Okullardaki internetin derslere yardımcı olma amacı var ama öğrenciler ilgi alanı doğrultusunda ders sırasında tuttuğu takımla ilgili sitelerde gezebilir. Böylece öğrenci dersten uzaklaşır ve çocuğun dersleri aksayabilir. Okullarda bu tip aksamaların olmaması gerekiyor. Öğrencilerin, derslerine yardımcı olabilecek sitelere erişmesi doğru olur. Öğrencinin okulda internetten her türlü yararlanması doğru olmaz.”

        ‘Pedagojik boyutları ele alınıp incelenmeli’

        Eğitimci Alaaddin DİNÇER:

        “MEB sadece sosyal paylaşım sitelerini değil başka siteleri de engelliyor. Sakıncalı görsel ve yayınlar gözetilerek yasaklama yapılıyor olabilir. Ancak öğrenciler bu sitelere okullarda girmese de evinde yaygın olarak girebiliyor. Bu siteler eğer okullarda açık olacaksa olayın pedagojik boyutlarını ele almamız gerekir. Açılacaksa hangi sınıflarda ne ölçüde açılır, bunun iyi değerlendirilmesi gerekir. Yani yasaklama kalkabilir. O nedenle bu sitelerin kontrollü ve denetimli bir şekilde kullanılmasının uygun olacağını düşünüyorum.”

        ‘Böyle yasaklamalar MEB’e yakışmaz’

        Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail KONCUK:

        “BÖYLE yasaklamalar MEB’e yakışmaz. Sayın Nabi Avcı’dan bu tip bir talimat çıktığını zannetmiyorum. Muhtemelen Avcı’dan önce yapılmıştır. Bilgisayar çağında böyle bir uygulamayla karşılaşmak şaşırtıcı. Youtube ve Google gibi öğretmenlerimizin ders anlatımlarında video, resim ve müzik gibi kaynaklar alabileceği siteleri kapatmak yanlıştır. Bu gibi siteleri ne öğretmen ne de öğrencilerin art niyetle kullanacağını düşünmek de yanlıştır. Uygulamanın geri alınması gerekir.”

        ‘Engelleme olmamalı’

        ODTÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar ÖZDEN:

        “HEM ‘Çocuk bilgiye erişmeli, çağı yakalamalı’ deniliyor hem de engelleme yapıyorlar. Kapatarak eğitimin kalitesi yükselmez. Eğer engelleme doğru olsaydı ileri gitmiş ülkelerde de kapatılmalar olurdu. Ama yasaklamaları biz yapıyoruz, gelişmiş toplumlar yapmıyor. Her yerden ulaşılabilen bir konuyu sadece okulda engellemek doğru değildir. Artık öğrenciler eskisi gibi değiller. Farklı araçları kullanarak öğrenip sosyalleşiyorlar. Öğrencilerin öğrenmelerine yardımcı olmalıyız. Ortada bir zarar varsa, öğrenciye o zararı öğretmeliyiz.”

        ‘Öğrenci okul dışında bu sitelere zaten giriyor’

        Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem GÜLAN:

        “ÖZEL okullarda da söz konusu sosyal paylaşım sitelerine giriş yapılamıyor. Sosyal medyadan kaçmak mümkün değil. Bunlardan kaçamıyorsak, çocuğumuza bunların eğitimini vermeliyiz. Okulda yasak ama öğrenci, ailesinin de bilgisi dahilinde bu sitelere dışarıda zaten giriyor. Yaş sınırına uyulduktan sonra sosyal paylaşım sitelerinin açık olmasına izin vermek gerekir. Önemli olan eğitmek. Bu tip durumlarda öğrenciye ‘yasak’ dendikçe öğrencinin ilgisi daha da artar.”

        YURTDIŞINDAKİ UYGULAMA NASIL?

        ABD’de bir okulda ‘Face’ yasaklanmıştı

        ABD’de, sadece Yahudi kız öğrencilerin gittiği The Beis Rivkah Koleji’nde sosyal arkadaşlık sitesi Facebook, geçen yıl mayıs ayında yasaklandı. New York’ta bulunan kolejin yetkilileri, Facebook profilini kapatmayan öğrencilere 100 dolar (178 TL) ceza uygulamaya karar verdi. Kurum yetkilileri, sitenin dini inançlarla ters düştüğünü, bunu önlemek için engelleme kararının alındığını açıkladı.

        İngiltere’de Twitter ve Facebook müfredatta

        İNGİLTERE’nin güneybatısında yer alan Somerset’teki özel bir okul, geçen yıl aralık ayında sosyal paylaşım siteleri Facebook ve Twitter’ı müfredatına aldı. Okulda 13-14 yaşlarındaki öğrencilere Facebook ve Twitter dersleri veriliyor ve sosyal medyanın tehlikeleri anlatılıyor. Öğrencilere nelerin hakaret anlamı taşıdığının öğretildiği dersler, Muhafazakâr Partili Lord McAlpine olayından sonra alındı. Lord McAlpine, kendisine yönelik çocuk tacizi iddiaları hakkında yazılan yorumlar üzerine bazı Twitter kullanıcılarına dava açmıştı.

        Avustralya’da Youtube yasaklandı

        AVUSTRALYA’da bir grup erkek öğrencinin bir kıza tecavüz ederken çektikleri görüntüleri Youtube’a yüklediklerinin ortaya çıkmasının ardından, ülkenin Victoria Eyaleti’nde devlet okullarının bilgisayarlarından bu siteye erişim engellenmişti.

        ‘Youtube EDU’ sürümünü çıkardı

        YOUTUBE, yurtdışında bazı ülkelerdeki okullarda erişimin yasaklanması nedeniyle geçen yıl Youtube EDU adlı okul dostu sürümünü başlattı. Yurtdışındaki çok sayıda okul, uygulama üzerinden sakıncalı olan videoların engellendiği sistemi kullanıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ