Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Magazin Türkiye’de ünlülere imtiyaz mı tanınıyor?

        Ahmet CİRİK - Gökhan ARTAN / AHT

        DÜNYACA ünlü pop yıldızı Justin Bieber’ın Türkiye’ye gelişinde İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda pasaport kontrolüne girmeden aracına binmesi ve polisin Bieber’ın içinde olduğu araca giderek pasaportu alıp işlem yaptırması “Türkiye’ye gelen ünlülere ayrıcalıklı hizmet mi veriliyor.” sorusunu gündeme taşıdı. Kosova Havalimanı’nda iç çamaşırına kadar soyunan ünlü şarkıcı, Türkiye’ye gelişinde pasaport kontrolüne girmeden kendisini oteline götürecek olan minibüsüne nasıl ulaştı? HABERTÜRK uzmanlara sordu.

        ‘Mevkiye göre ünlüye ayrıcalık tanınıyor’

        Psikiyatr Prof. Dr. Mansur BEYAZYÜREK:

        SADECE ünlülere karşı değil, insanların bulunduğu mevkilere göre de ayrıcalık tanınıyor. Yetkililerin ihmali de olsa biliyorlar ki bu kişi ünlü ve ayrıcalıklı. “Zorluk çıkarırsam başıma iş alırım” diye korkuyorlar. Bunun sebebi Meclis. Siyasiler kendilerine yönelik ayrıcalıklı kanunları Meclis’ten geçirdikçe, kendilerini vatandaşlar karşısında ayrıcalıklı hissettirdikçe doğal olarak bu halka da memura da yansıyor. Bu olacak şey mi Allah aşkına? Yönetenler kendini kolladıkça sistem bu şekilde sürüp gidiyor. Biz gerçekten demokratik toplum olsak, herkes eşit olarak muamele görse o şarkıcı gözaltına alınırdı.

        ‘Amerikalılar her yerde aynı şeyi yapıyor’

        Tiyatrocu Zafer ALGÖZ:

        YABANCI ünlüler özellikle de Amerikalılar, dünyanın her yerinde aynı şeyleri yapıyorlar. Aralarında mütevazı olan sanatçılar elbette var ama çoğunluğu bu şekilde ayrıcalık bekliyorlar. Böyle apar topar bir şekilde ülkeye girişi gereksiz bir şov. İnsanın girdiği ülkeye saygı göstermesi lazım. Yaptığı hareket terbiyesizce.

        ‘Atatürk Havalimanı olsaydı bu yaşanmazdı’

        Magazin Yazarı Sinan TOSUN:

        YANILMIYORSAM geçen yıl Türkan Şoray devlet sanatçısı olmasına rağmen VIP bölümünde sıkıntı yaşamıştı. Türkiye’nin önde gelen ismine saygısızlık yapılmıştı. Görüntüleri izledim ve gördüm. Justin Bieber bizim ülkemizde ne kadar tanınıyor? Kimden kaçırıyorlar bu kadar? Böyle bir usulsüzlük olabilir mi? Çok yanlış, yanlışın ötesinde yapılmaması gerekirdi. Atatürk Havalimanı’ndan gelseydi bu sıkıntı yaşanmazdı. Atatürk Havalimanı’nda pasaporta girmeden geçebileceğini hiç zannetmiyorum. Onaylanacak bir olay değil. Hem ülkemize hem milletimize çok büyük hakaret.

        ‘Hayranları zaten ayrıcalık gösteriyor’

        Televizyon Yazarı Yüksel AYTUĞ:

        BENİM gözümde Justin Bieber’ın Adanalı Selim’den farkı yok. Hepsi aynı işlemlere tabi tutulmalı. Ünlüler zaten hayatlarının her yerinde ayrıcalıklı olduklarını hissediyorlar, hepsine zaten hayranları ayrıcalık gösteriyor. Devlet yetkililerinin bunu yapmasına gerek yok. Sanatçıların pasaport kontrolünde, vergi dairesinde, resmi işlemlerde sorumlu davranması gerekiyor.

        ‘Starlar için özel izin alınmalı’

        Şarkıcı Cenk EREN:

        STARLARIN pasaportu kendisi uçaktan inmeden görevliye verilir. İşlemleri yapıldıktan sonra ülkeye giriş yapar. Starlara dünyada böyle yapılıyor. Ahmet San yapmış olsa bu organizasyonu önceden her şeyi hallederdi. Michael Jackson geldiğinde Ahmet San havalimanı emniyet müdürüyle konuşmuş, özel izinle VIP’ten giriş yapmıştı. Bu iş önceden izin alınarak yapılır. Dolayısıyla burada suç ne Türk polisinde ne de Justin’de. Suç bu işi organize eden firmada. Önceden izinleri alması gerekiyordu. Tabii burası muz cumhuriyeti değil, kurallar var.

        ‘Demokratik ülkede ayrıcalık olmaz’

        Sosyolog Prof. Dr. Birsen GÖKÇE:

        DEMOKRATİK ülkelerde ayrıcalık olabilir mi? Bu yapılan tamamen görev ihmali. Bu ülkeye gelen insana, bu ülkeden çıkan insan için yapılan kontrol yapılır. Koşarak bu ülkeye giriş olabilir mi? Görevliler nasıl buna göz yumar anlamak mümkün değil.

        ‘Justin Bieber’ın sınır dışı edilmesi gerekirdi’

        Avukat Çağrı ÇETİN:

        HAVALİMANINDAKİ pasaport kontrol noktasını geçen Türk vatandaşları veya yabancılar Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına giriş yapmış olurlar. Pasaport Kanunu’nda 2011 yılında yapılan değişiklik çok açık ve net.” Her nasılsa pasaportsuz olarak girmiş olan vatandaşlar ve yabancılara 1000 TL’den 3 bin TL’ye kadar idari para cezası verilir ve yabancı olanlar sınır dışı edilirler.” denilmekte. Bahsi geçen yabancı müzisyense kontrol noktasını yok sayarak pasaportsuz giriş yapmıştır. Sınır dışı edilmesi gerekirdi. Polislerin aracına kadar gidip pasaportunu alması ve işlem yapması, Anayasamızın eşitlik ilkesine aykırılık taşımaktadır. Görevli polislerin ayrıcalık tanıma gibi bir yetkileri yok. Türk vatandaşlarına tanınmayan bir ayrıcalık yabancı bir sanatçıya tanınamaz. Yetkililerin soruşturma başlatması gerekir.

        ‘Sanatçılarımız yurtdışında sıkı kontrolden geçiriliyor’

        Organizatör Murat YILDIRIM:

        BU sadece şımarıklık. Hukuk uygulansa içeri alınması gerekir. Sanatçı da olsa herkes eşit olmalı. Bu ülkeye ondan daha büyük starlar geliyor. Yaptığının terbiyesizlik olduğunu düşünüyorum. Metallica grubu Türkiye’ye ilk gelişinde pasaport kontrolüne girmek istememişti ve bu yüzden 2 saat bekletilmişti. Ülkesine göre muamele yapıyorlar. Bizim sanatçılarımız yurtdışında sıkı şekilde kontrolden geçiriliyor ve gittikleri ülkeye öyle alınıyorlar.

        Tanıtım için özel jestler yapıldı

        TÜRKİYE’ye gelen dünyaca ünlü isimlerden bazıları, alınan özel izinlerle ya ayrıcalıklı salon VIP’ten geçiş yaptı ya da yoğunluğun olmadığı bölgeden çıkarıldı. Ayrıcalıklı hizmete izin, ülke tanıtımına katkı sağladıkları için verildi. Ünlüleri Türkiye’ye getiren organizatörler Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amirliği’nin kapısını çalıyor ve bu isimlere özel muamele için izin istiyor.

        İŞTE BAZI ÖRNEKLER

        3 HAZİRAN 2010:

        Rihanna, konser için Türkiye’ye gelişinde özel izinle İstanbul Atatürk Havalimanı VIP Salonu’nu kullandı. Korumalarıyla VIP’ten çıktı.

        16 OCAK 2011:

        Ricky Martin, Lufthansa Havayolları’nın tarifeli uçağıyla İstanbul’a geldi. Uçaktan alınarak Genel Havacılık Terminali’nden çıkarıldı.

        18 OCAK 2012:

        Reklam çekimi için İstanbul’a gelen sinema oyuncusu Megan Fox, özel izinle Dış Hatlar Terminali’nden geçmek yerine aprondan bir araçla polis eşliğinde özel uçakların bulunduğu Genel Havacılık Terminali’nden çıktı.

        7 EKİM 2012:

        Paris Hilton, tarifeli uçakla İstanbul’a gelmesine rağmen Genel Havacılık Terminali’nden çıktı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ