Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Medya Bunun altında mutlaka bir şey var

        ULUSLARARASI MEDYA

        DÜNYANIN gündemi demişken, bu konuyu yazmazsam çatlarım. Gezi Parkı’nda başlayan gerilim nedeniyle önce İstanbul, sonra Türkiye’nin pek çok kenti karışınca, yabancı basın Türkiye’ye olağandışı bir ilgi göstermeye başladı. Şimdiye kadar Türkiye’yle ilgili hiçbir olayda görmediğim bir şekilde uluslararası haber kanalları ve gazeteler Türkiye’yi yansıtmaya başladılar. Ben daha önce hiç böyle bir şey görmemiştim. Mesela genelde kendi içine dönük ABD medyası ve özellikle CNN, tüm haber bültenlerinde 1. haber olarak Türkiye’yi ve İstanbul’daki olayları verdi. Saatler süren özel programlar yaptı. Sadece o mu, BBC, France 24 ve El Cezire televizyonları da Türkiye’ye kilitlendiler. Suriye meselesi onlar için de unutuldu gitti. Önceki gece bir ara CNN’de Türkiye ve İstanbul’daki olaylar tartışılırken, Suriye ile ilgili sadece alt yazı geçiyor ve alt yazıda “Syria: Suicide bombing. 24 killed” yazıyordu.

        Suriye’de intihar bombasıyla 24 kişinin ölmesi sadece alt yazı olurken, İstanbul saatlerce tartışılıyordu. CNN, Türkiye’de olan biteni Halk TV’den daha fazla ve daha detaylı veriyordu neredeyse. Ve yine işin ilginci, bu yayınları yapan televizyonların hepsinde ortak bir dil kullanılıyordu. Program yapımcıları sosyal medyaya dayanarak aktarıyorlardı meseleleri. (Bunu eleştirmek mümkün değil, daha önce başka ülkelerde olan toplumsal olaylarda biz de sosyal medyadan takip ettik.) Türk hükümeti ile “sözde” iyi ilişkileri olan ve özellikle Suriye konusunda ortak hareket ettiğimiz Katar’ın “Emir” televizyonu El Cezire’nin kullandığı dil ve yaklaşım da BBC ve CNN’den farklı değildi. Emin olun bu “olağandışı ilginin” nedenini ben de bilmiyor, çözemiyorum. Kimse bana “demokrasi” falan demesin. Türkiye’nin demokrasisinin umurlarında olduğunu hiç zannetmiyorum. Ama bir şeyi biliyorum. “Bunun altında mutlaka bir şey vardır.” Ne olduğunu bir gün görürüz.

        KEŞKE AB ÜYELİĞİMİZE DESTEK VERSELERDİ

        AVRUPALI parlamenterler, kimi Avrupa Parlamentosu üyesi, kimi kendi ülkelerinin parlamentosunun üyesi, Türkiye’ye yönelik sert eleştiriler yaptılar bu süreçte. Kimi haklı, kimi abartılı eleştiriler. Dün de İtalyan parlamentosundaki bir grup kadın milletvekili, Gezi’nin sembol fotoğrafındaki “kırmızılı kızı” hatırlatmak için parlamentoya kırmızılar giyerek gitmişler. Bu arkadaşlar Türkiye ile bu kadar ilgililerse ve Türkiye’yi bu kadar seviyorlarsa keşke daha önce harekete geçselerdi. Ve keşke bu desteği Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği için verselerdi. Türkiye, Avrupa Birliği’ne üye olmuş olsaydı, bugün bu sıkıntıların büyük bölümünü yaşamıyor olurduk!

        IMAGINE THERE IS NO POLICE

        İSTANBUL Valisi’nin son günlerdeki haline çok gülüyorum. Bir yandan hoşuma gidiyor, ama bir yandan da komik duruyor. Eylemin ilk günlerinin “sert” valisi, hatta sertliği nedeniyle olayların tırmanmasına neden olan valisi, ilerleyen günlerde bir “sevgi kelebeği”ne dönüştü. Sürekli duygulu gözlerle bakan ve “çiçek, böcek, aşk, mutluluk, yeşil, evlatlarımız” kelimelerini kullanan bir adam haline geldi. Sanki John Lennon dirildi de İstanbul’a vali oldu gibi geliyor bana.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ