Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam Gezi Parkı görüşmeleri ve sonuçları

        Bülent GÜNAL / AHT

        Sadece Türkiye değil dünya kamuoyunu 19 gündür meşgul eden Gezi Parkı eylemiyle ilgili son günlerde daha ılımlı davranış ve söylemler ortaya çıktı. Başbakan Erdoğan'ın bir çok kesimle yaptığı görüşmeler son günlerde sorunun çözümü için somut kararlar alınmaya ve açıklanmaya başlandı. Peki günlerdir süren Gezi Parkı eylemlerinde gelinen noktayı nasıl değerlendirmek gerekir? Bizde bu soruyu siyaset bilimcilere sorduk.

        ''Toplumsal barış ve sükunete yönelik adım''

        İskender Pala (Yazar)

        Hükümetin Gezi Parkı'na ilişkin kararlarını destekliyorum. Toplumsal barış ve sükunete yönelik bir adımdır. Asıl önemlisi de, her türlü şiddetin ve kime yapılırsa yapılsın şiddete eğilimli her eylemin araştırılmasının istenmesidir. Gezi Parkı'ndaki masum gençlerimizi kötü amaçları adına yönlendirip kışkırtanlar, inşallah bu iyimser diyalog ortamından ders çıkarıp kendi nefis muhasebelerini yapar ve vicdanlarına şöyle sorarlar. Sırf kılık kıyafetine bakarak genç bir anneyi sokak ortasında aşağılayıcı küfürler eşliğinde yumruklayıp bayıltan, bebeğini kucağından alıp yere çarpan, insanlıktan çıkarak üzerine işeyen alçakların bu iğrenç ötesi tavrında benim kışkırtmalarım acaba etkili olmuş mudur? Dünya televizyonlarına yansıyan ve benim de rol aldığım görüntüler acaba Türkiye'nin ilerlemesini ne kadar sekteye uğratmıştır, ekonomi ne kadar zarar görmüştür, Taksim civarındaki esnafın zararında ve kamu mallarındaki tahribatta, en önemlisi de kaybedilen dört canda benim sorumluluğum var mıdır? İnşallah bu soruları onlar sorar. Aslında bunları hepimiz kendimize sormalıyız. Ve umarım Gezi Parkı'ndan geriye, en az oradaki masum gençler kadar birbirini anlayan bir Türkiye kalır.

        ''Özel üniversiteler açıldıktan sonra böyle bir tepki beklemiyordum''

        Prof. Dr. Hasan Köni (Kültür Üniversitesi Devletler Hukuku Anabilim Dalı Başkanı)

        Gelinen nokta bir ilerlemedir. Başbakan'ın yaptığı iki taraflı çözüm stratejisidir. Erdoğan, bir taraftan kendi kamuoyunda, tabanında herhangi bir oy kaybetmemek adına bir politika izliyor; diğer taraftan da diğer kesimin çözüm önerilerini dinleyen bir portre çizmek istiyor. Uluslararası baskı unsurlarını da unutmamak gerek. Başbakan, Avrupa Parlamentosu'nu çok ciddiye almadı ama aynı şey ABD için geçerli olamaz. Çünkü ABD'nin içinde bulunduğu bir sistemdesiniz. ABD'ye bu nedenle kayıtsız kalınamaz. Son heyetle yapılan görüşmeden sonra alınan kararları olumlu buluyorum. Açıkçası özel üniversiteler açıldıktan sonra gençlerden böyle bir tepki beklemiyordum.

        ''Diyalog zeminlerinin ne kadar önemli olduğu anlaşıldı''

        Prof. Dr. Beril Dedeoğlu (Galatasaray Üni. Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı)

        Keşke en başta bu noktaya gelinebilmiş olsaydı diye düşünmeden edemiyor insan. Ama zararın neresinden dönersek kardır. Gelinen noktayı gayet tabii çok olumlu buluyorum. Diyalog zeminlerinin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Biz bu diyalog zeminleri kurma aşamasına yeni ulaştık. Demokrasimiz açısından gelinen bu aşamayı son derece önemli buluyorum. Büyük resme baktığımızda insanların demokratik haklarını barışçıl yöntemlerle nasıl kullanabileceği görüldü. Şiddetin nasıl dışlandığı da vurgulandı.

        "Varılan sonuç halkın ve gençliğin başarısıdır"

        Prof. Dr. Ümit Özdağ (21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı)

        ''Gelinen sonucu, halkın ve gençliğin direnişinin başarısı olarak görüyorum. Başbakan bir yere kadar konuyu tırmandırdı, kendi arkasında kaybettiğini düşündüğü oy yapısının tekrar toparladığını düşündükten sonra da süreç bu olumlu noktaya taşındı. Bir anlamda geri adım attı hükümet. Başbakan yüzde 50 oy potansiyeli olarak gördüğü kitleden kaybolan oyların en azından bir bölümünün geri kazanıldığını düşündüğü için bu yöne gitti. Demokratik tepkiyle bir sonuç alınabileceğinin gösterilmesi açısından protestoları çok olumlu buluyorum. Bugüne kadar apolitik kesimin direnişi görülmemişti. Önceki gece İstanbul Valisi ile görüşen bir kadın eylemci, Vali'ye milliyetçi muhafazakar olduğunu söyledi ve sonra da 'her şeyimizie karışıyorsunuz. Yeter artık demek için bu eyleme katıldım' dedi. Ve 'Bize gücümüzü öğrettiğiniz için sizlere teşekkür ederim' dedi. Meselenin özü budur.

        ''Aklı selim ve uzlaşmacı durum hakim olacak"

        Prof. Dr. Doğu Ergil (Siyaset Bilimci)

        Şu ana kadarki dayatmacı, ben istersem yaparım diyen resmi tutumun; duyarlı, demokratik bir duruşa devrildiğini görüyoruz. Bunu son derece olumlu buluyorum. Yapılan son görüşmeden ortaya çıkan sonuç Gezi Parkı'yla ilgili uzlaşmacı bir kararın çıkacağı yönünde. Toplumun gösterdiği tepki ve tepkiye neden olan Gezi Parkı ile ilgili kararın demokratik bir yolla çözüleceği anlaşılıyor. Hükümetin gösterdiği esnekliği de sorumluluk alan heyetten de olumlu tavır geldi. Aklı selim ve uzlaşmacı durum hakim olacak. Girişim bu yönde. Hükümet doğru olanı yaptı. Yaparım, ederim tavrından taşıması gereken demokratik tavra geçti. Bu sayede hem meselenin çözümü kolaylaştı hem de ortam yumuşadı.

        ''Keşke en başından bu noktaya gelinseydi"

        Prof. Dr. Ferhat Kentel (İstanbul Şehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğr. Üyesi)

        Keşke en başında bu noktaya gelinebilmiş olsaydı. Kadir Topbaş en başında farklı projelerin ortaya konulması gerektiğini, toplumun tüm aktörlerinin görüşünün alınması gerektiğini dile getirmişti. Yine de gezi protestoları sayesinde bir şeyler öğrendik, öğrenmeye devam ediyoruz. Gerekli kurumları dersler çıkartması şart. İnsanların kafasına vurarak bu işin çözülmeyeceğini herkes anladı. Gelinen nokta yine de iyi bir noktadır. Türkiye'de siyasi kutuplaşmaların dışında bir gençlik olduğunu farkediyordum. Var olan ezberlerle yetinmeyen, saç uzatan, küpe takan ama aynı zamanda orucunu da tutan, dar kalıpların dışındaki bir gençlik vardı. Son olaylarda bu gençlik önemli rol oynadı. Tepeden inme, kibirli politikaları kabul etmiyorlar. Türk siyasi kültüründeki demokrasi açısından büyük bir fırsat bu yaşananlar; her yönüyle Türk siyasi kültüründe iz bırakacaktır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ