Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Sanat "Sanatçılara baskı yapıldığına dair duyum alıyoruz"

        AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, bazı plak şirketleri ve reklam ajanslarının sanatçılara hükümete karşı söylemlerde öncü olmaları için baskı yaptıkları duyumunu aldıklarını belirterek, "Bu milet hiçbir zaman kendi istikrarına, huzuruna, aydınlık yarınlarına zarar vermek isteyenlere karşı tepkisiz durmaz" dedi.

        Türk halk müziği sanatçısı Oktay Ertuğrul ile Türk sanat müziği sanatçısı eşi Umut Akyürek'i bakanlığının Ortaköy'deki ofisinde kabul eden Bağış, Gezi Parkı odaklı eylemler karşısında hükümete desteklerini ifade eden sanatçılara teşekkür etti.

        Ertruğul ve Akyürek'in ziyaretlerini değerlendiren Bağış, "Hem hükümetimiz hem Başbakanımız hem milletimiz adına bu ortaya koydukları vatansever duruş, tutum ve davranış, Türkiye'nin istikrarına, aydınlık yarınlara sahip çıkma öz güvenini ortaya koymaları çok anlamlı" dedi.

        "Yaşanan son olaylarda başta sosyal medya olmak üzere farklı yerlerde bazı sanatçılarımıza yönelik çok ciddi baskılar, hakaretler ve ithamlar söz konsu oldu" diyen Bağış, şunları kaydetti:

        "Biz bu ülkede kimsenin, bir başkasının hayat tarzına karışmasına müsaade etmediğimiz gibi, kimin kimi seveceğine de karışmasını uygun görmüyoruz. Bu ülkede bazı sanatçılarımız Sayın Kılıçdaroğlu'nu sevebilir. Mübarek olsun. Bazıları Sayın Bahçeli'yi sevebilir. Hayrını görsünler. Bazıları Sayın Demirtaş'ı sevebilirler. Onlar için de bu çok doğal bir hak. Yeter ki kimin kimi seveceğine başkaları karar vermesin."

        Baskı duyumları

        "Bu ülkede kim kimi istiyorsa onu beğenebilir. yeter ki bir başkası üstünde baskı kurmasın" ifadesini kullanan Bağış, "Bazı plak şirketlerinin sanatçılara baskı yaptığına dair duyumlar alıyoruz. Bazı reklam ajanslarının Türkiye'nin sanatçılarına hükümete karşı söylemlerin öncüsü olmaları yönünde baskı yaptıklarına dair duyumlar alıyoruz. Bazı sanatçıların diğer sanatçılara baskı yaptığına dair kulağımıza hoş olmayan gayri demokratik girişimler geliyor. Bunların hepsi öncelikle insan haklarına aykırıdır, suçtur" şeklinde konuştu.

        Türkiye'nin istikrarından yana tavır koyan sanatçılara teşekkür eden Bağış, "Bu milet hiçbir zaman kendi istikrarına, huzuruna , aydınlık yarınlarına zarar vermek isteyenlere karşı da tepkisiz durmaz" dedi.

        "Bütün sanatçılarımızın, toplumun tamamının sanatçısı olma yolunda bir tercih ortaya koymalarını bekliyoruz" diyen Bağış, "Sanatı siyasete bulaştırmadan, sadece Türkiye'nin istikrarı için üzerlerine düşen hassasiyeti göstermelerini çok önemli görüyorum" görüşünü ifade etti.

        Hükümet olarak Türkiye'de herkes için özgürlük istediklerini belirten Bağış, "Demokrasiyi güçlendirirken sadece belli bir kesime değil, her kesime yönelik adımlar atılması için çaba ortaya koyduk. Bu ülkenin Kürt vatandaşları, Alevi vatandaşları, kadınları, çocukları, farklı inançlara ve etnik kökenlere mensup vatandaşları için de önemli adımlar attık. Bugün Türkiye'deki demokratik ortam aslında AK Parti'nin AB sürecinde attığı reform adımlarının tezahürüdür" diye konuştu.

        "Oyunların farkına vardık"

        Sanatçı Oktay Ertuğrul da müzikleriyle bugüne kadar Türkiye'nin geleneksel değerlerine sahip çıktıklarını belirterek, ziyaretlerinin nedenini şu sözlerle açıkladı:

        "Yaşadığımız son olaylarda uzun yıllardır süregiden oyunların farkına daha iyi vardık. Bakanımızın nezdinde hem Hükümetimize hem Başbakanımıza hem milletimizin birlik ve beraberliğine biz de sanatçı olarak katkıda bulunmak istedik."

        Kendilerinin de büyük bir kitleye hitap ettiklerine dikkati çeken Ertuğrul, "Biz de sanatçı olarak, ülkesini seven, milli birliğe önem veren insanlar olarak gönlümüzden geçen doğruları anlatmak istiyoruz" dedi.

        "Duruşumuz siyasi değil"

        "Biz yılalrdır ekmeğini kazanan sanatçılarız. Bugüne kadar siyasi bir açıklamamız olmadı. Tüm vatandaşlarımızı kucakladık" ifadelerini kullanan Ertuğrul "İlk defa böyle bir şey yapıyoruz. Bunu gerekli gördük" dedi.

        Toplumun bütün kesimlerinden ve siyasi görüşlerden sevenleri olduğunu dile getiren Ertuğrul, "Bugün sergilediğimiz bu duruş da siyasi değil. Sadece vatanımızın üzerinde hiç kimsenin oyun oynamasını istemiyoruz. Biz siyasetimize sandığa gittiğimizde, kendimiz, oyumuzla karar vermeliyiz. Birileri perde arkasından bu ülkenin değerlerini sömürmemeli. Bayrak herkesin bayrağı. Bu ülkede yaşayan, bu ülkenin ekmeğini yiyen, dışarıdan yönetilen güç gruparı milleti birbirine düşürmeye çalışıyor" diye konuştu.

        Büyük resim, büyük Türkiye vurgusu

        Sanatçı Umut Akyürek de son yıllarda Türkiye'nin kaydettiği ekonomik ve siyasal atılımların göz ardı edilmemesi gerektiğini belirterek, "Bütün gençliğin de büyük resmi, büyük Türkiye'yi görmesini arzu ediyoruz" dedi.

        Gezi Parkı odaklı eylemleri değerlendiren Akyürek, "Masum bir eylem olarak başlayan -öyle olduğunu ümit ediyoruz tabii- demokratik bir hareket, eylem, sonrasında maalesef farklı mecralara çekildi. Toplumun büyük çoğunluğu bunun planlı bir şey olduğunu fark etti. Halkımız birtakım kirli oyunların farkına vardı" diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ