Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam Bu görüntüler can yaktı!

        Zeynep YILDIRIM/AHT

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun özel kaleminde yer alan iki CHP’li kadının, genel başkanın olmadığı bir anda parti binasında dans ettiği görüntülerinin sosyal medyada yayınlanması, büyük yankı buldu. CHP Genel Merkezi, görüntülerin sosyal paylaşım sitelerinde paylaşılması ve hatta bazı televizyon kanalları tarafından kullanılması üzerine olaydan haberdar oldu. Genel başkan katında yaşanan bu olay nedeniyle, P.K. ve E.C. adlı görevlilerin işlerine dün akşam itibarıyla son verilmesi, yeni bir tartışma konusu yarattı. İşyerinde dans etmek işten çıkarmak için gerekçe midir? Uzmanlara sorduk, işte cevaplar...

        AVUKAT ERGİN CİNMEN:

        'Dans ediyor diye işten çıkarılmaz'

        Bu tarz bir yaklaşımın hukuki dayanağı olamaz. Bu durumda dans eden kişilerin işvereni ile hiçbir alakası yoktur. Ancak işi aksatacak bir şekilde hareket varsa, bu belki düşünülebilir. Ama sırf dans ediliyor diye, bu nedenle bir insan işinden olmamalıdır. İşyerinin doğallığını ortadan kaldıracak bir şekilde, muhataplarını şaşırtacak bir dans hali varsa tartışılabilir. Ancak herhangi bir işyerinde bu tarz davranışların işten çıkarmak için bir gerekçe olmadığını düşünüyorum.

        İSTANBUL BAROSU ÜYESİ AVUKAT AYDENİZ TUSKAN:

        'Bu tarz kurumlarda kurallara uyulmalı'

        Burada önemli olan mesai saati içinde mi gerçekleşiyor, dışında mı? Şayet mesai saati dışındaysa, kişinin dinlenme zamanıdır. İstediğini yapmakta özgürdür. Ancak mesai saatleri içerisinde böyle bir durum tespit edildiyse, o konu farklı değerlendirilir. Mesai saatleri içerisinde uyulması gereken birtakım kurallar vardır. Zaten böyle kurumlarda yalnızca mesai saatleri değil, genel anlamda dikkat etmek gerekiyor. Bu kurallara uymak ve daha dikkatli olmak gerekir. Dışarıda, kapının önünde dans etmek kimseyi rahatsız etmez. Özel hayatınızda dinlenmek kimseyi rahatsız etmez. Ayrıca bunların sosyal medyada paylaşılmasını da doğru bulmuyorum.

        SOSYAL GÜVENLİK MÜŞAVİRİ AHMET AĞAR:

        ‘Yasal anlamda yanlış siyasi anlamda doğru’

        Bu durum işten çıkarmak için gerekçe olarak gösterilemez. Tabii burada durumu, siyasi partiye göre de ğer len dir miş ler dir. Ancak iş kanununda böyle bir durum yoktur. Orası siyasi bir parti olduğu için, kamuoyuna açık bir alan olduğu için dikkat edilmelidir. Çalışma üslubu ona göre şekillendirilmelidir. İş kanunu gereği ahlaka aykırı davranış, işvereni rencide etme, işverenin aile üyelerini rencide etme gibi durumlarda işe son verilebilir. Bu durum içerisinde bakarsak siyasi anlamda doğru bir karardır ancak yasal anlamda olamaz. Ben de siyasi parti lideri olsam ve sekreterim makamımda o şekilde davransa hoş karşılamam. Ancak belirtmek isterim ki; yasal anlamda herhangi bir aykırılık yoktur. Mesai haricinde şakalaşmış, oynamış olabilir. Bu gerekçe gösterilemez.

        SOSYAL GÜVENLİK MÜŞAVİRİ ALİ TEZEL:

        ‘Partinin ciddiyeti ve imajı zedelenmemeli’

        Esasen, işveren tazminatlarını ödeyerek çalışanlarını dilediği zaman işten çıkarabilir, işten çıkarılan çalışan da 30 gün içinde işe iade davası açabilir. Öte yandan, işyerinde dans etmek başlı başına (haklı sebeple ve tazminatsız) işten atılma sebebi değildir. Bu özel olayda gördüğüm kadarıyla, sebep işyerinde dans edip, eğlenmek değil, çekilen görüntülerin sosyal paylaşım siteleri ve TV kanallarında yayınlanmasıdır. Görüntüler sebebiyle partinin ciddiyeti konusundaki imajının zedelenmesi olmalı.

        Bütün bunlara rağmen, genel merkez yetkililerinin yaratılmak istenen imajı tersine çevirecek söz ve tavırlarla davranarak, çalışanları işten atmaması en doğrusu olurdu. Deselerdi ki: Bizim partimiz yüzü asık, eğlenmesini, dans etmesini bilmeyen, sevmeyen, onaylamayan bir parti değil. Tam aksine çalışanlarının bile eğlendiği, işyerinde bile dans edilebilen partidir. Türkiye’yi de yönetmek bize oylarınızla verilirse hepimiz dans edip eğlenecek kadar mutlu oluruz.

        HAK-İŞ KADIN KOMİTESİ BAŞKANI JÜLİDE SARIEROĞLU:

        ‘İhtar verilebilirdi’

        İşten çıkarılma sadece bu gerekçeyle gerçekleştiyse; bu karar, hak ve özgürlükleri savunma iddiasında olan bir parti açısından hiç doğru olmamıştır. Bizim de sosyal medyadan takip ettiğimiz kadarıyla görüntüler, anamuhalefet görevi yapan bir partide olması nedeniyle uygun görülmemiş olabilir. Ancak mesai saatleri dışında olduğu belirtilen görüntülerin, tek başına işten çıkarma sebebi yapılması yanlıştır. Bu durum, CHP’nin kadın meselelerine ilişkin söylem ve eylemlerinin samimiyet testine tabi tutularak sorgulanmasına neden olmuştur. Kılıçdaroğlu rahatsızlık duyduysa uyarı ya da ihtar verebilirdi.

        DİSK ÖRGÜTLENME UZMANI HÜLYA YEŞİLGÖZ:

        ‘Sözleşmede özel maddeler olabilir’

        Bazı kurumların işe girmeden önce yaptırdıkları sözleşmede özel maddeler olabiliyor. Bu anlamda düşünecek olursak bir genelge olabilir. Bir genelge varsa, burada bu konuda maddeler yer alabilir. Bazı işyerlerinde oluyor. Mesela “Yemek yenemez” tarzı maddeler oluyor. Böyle bir sözleşme varsa çıkarabilirler. Ancak sadece dans ettikleri için işten çıkarılmış olmaları mantığa çok uygun gelmiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ