Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam Yaşlılarımız neden mutsuz?

        Tülay ŞUBATLI-Özlem YILMAZ / AHT

        Birleşmiş Milletler Nüfus Gelişim Fonu (UNFPA) tarafından desteklenen Uluslararası Yaşlı-Yardım Grubu tarafından gerçekleştirilen Küresel Yaşlılık Endeksi'nde Türkiye 91 ülke arasında 70'inci oldu. Yaşlıların yaşam kalitesi, sağlık durumları, gelirleri, eğitim düzeyleri, ulaşım, kamu hizmetlerinden yararlanma ve güvenlik gibi bir dizi parametrenin yer aldığı endekste İsveç, en mutlu yaşlıların bulunduğu ülke olarak birinci olurken, Afganistan sonuncu oldu. Türkiye'nin yaşlılar açısından en iyi parametresi ekonomik gelir. Bu parametrede Türkiye 30'a kadar çıkarken, eğitim ve istihdam konusunda ise 84'üncülüğe geriliyor. 60 yaşın üzerinde 7.1 milyon kişinin bulunduğu Türkiye'de yaşlıların neden mutsuz olduğunu uzmanlara ve yaşlılara sorduk. Yaşlılarımız neden mutsuz? Yaşlıların mutlu olması, sadece sağlıklı olmalarına mı bağlı?

        'Beklentiler mutsuzluğa yol açıyor'

        Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi

        Sosyolog Mazhar Bağlı

        "Bizde beklenti düzeyleri birbirinden farklı. Biz bir taraftan modern çekirdek aile biçimini benimseyen bir çevreye, bir sosyalleşme sürecine etki eden faktörlerle, diğer taraftan geleneksel değerleri öne çıkaran bir dinamikle karşı karşıyayız. Yaşlıların bence beklentileri doğal olarak geleneksele yakın. Hiç kimse kendisini, yaşlısına geleneksel dönemde olduğu gibi bakmak zorunda hissetmiyor, hiç 'Of' dememek şartıyla bu hizmeti görmek gibi bir düşünce oluşmuyor. Ama belli bir beklenti de var. Bence bu beklentiler mutsuzluğa yol açıyor. Kurumsallaşmış, kabul gören bir yaşlı bakım hizmet alanı değil henüz. Kurumlar ve değerler arası senkronizasyon sorunu var."

        'Avrupalılar dünyayı gezer, bizimkiler geleni gideni gözler'

        Davranış Bilimleri Uzmanı Aşkım Kapışmak

        "Dünyadaki tüm yaşlıların mutlu ya da mutsuz olmaları temelde iki şeye bağlı. Birincisi yaşlıların gençliğini, yetişkinlik hayatını nasıl yaşadıkları, ikincisi yaşlıların yaşadığı ülkenin şartları. Yetişkinlik döneminde insanlar çok fazla hayal kurmadan yaşıyorlar, sadece 'Bir yuva kurayım, kiramı ödeyeyim' şeklinde düşünüyor. Yetiştirdikleri evlatlar mutsuz ve problemli oluyor. Bunlar da gelecekte hayırlı evlat olmuyor, onlara bakmıyor. Ülkenin yaşlılara verdiği haklar da devreye geriyor. Yaşlılarımız çok yalnız. Avrupadaki yaşlılar emekli olunca dünyayı gezer, bizim yaşlılarımız eve kapanıp geleni gideni gözlerler. Gençlik ve yetişkinlik döneminde yaşlılarımız hiçbir hobi edinmemişler. Tek dertleri yeme, içme, barınma olmuş. O yüzden mutsuzlar."

        'Yaşam çiftlikleri ile daha mutlu olacaklar'

        Dünya Yaşlılık Derneği Genel Başkanı Umut Çınar

        "Yaşlılardaki mutsuzluğun nedeni, işe yaramazlık duygusu, tek kalma sendromu oluyor. Onları yalnızlıktan kurtarmak için toplu etkinliklerde bulunmak gerekiyor. Son yapılan çalışmalardan ve düzenlemelerden sonra yaşam evleri konseptiyle yaşlıların kaldığı yerler huzurevleri yerine yaşam evlerine dönüştürülüyor ve yaşlılar birçok etkinlik içerisinde paylaşıma sokuluyor. Ekolojik yaşam çiftlikleri ve yaşamevleri konseptinde yaşlılar huzurevinde değil, burada kalıp tarımla ekolojik yaşamla ilgilenecekler, bunları genç nesille birlikte yapacaklar. Bu yüzden yaşlıları, gençlerle biraraya getirmek gerekiyor. Yaşlı nüfus çok artıyor, doğum oranları azaldı. Bu sorunların üzerine gitmeyen toplumlar ve devletler kesinlikle kaybedecekler."

        'Ben 99 yaşındayım ve mutluyum'

        Muazzez İlmiye Çığ (Sümerolog)

        "Ben 99 yaşındayım ve mutluyum Allah'a Şükür. Mutluyum, çünkü sağlığım bugüne kadar fena değildi. İkincisi devamlı meşgulüm. Sabahtan akşama kadar bilgisayar başında kitap yazıyorum, söyleşilere katılıyorum, televizyon programı yapıyorum, çok meşgulüm. Yaşlıların mutsuz olmalarındaki sebep genellikle sağlık sorunu oluyor. Mutlu olmak için sağlıklı olmak şart. Eğer bir hedefiniz, istediğiniz varsa o zaman sağlığınız daha iyi oluyor. Örneğin bir bahçeyle uğraşan, bir meşgalesi olanlar daha sağlıklı oluyor. Sağlığımı korumak için özel bir şey yapmadım ama günde en aşağı 1 saat yürümem olmuştur. İşe hep yürüyerek gidip geldim. Hep hareketliyim, hiç oturmam. Yaşlıların mutsuz olmasına ikinci sebepse, yapacak işlerinin olmaması. Genellikle mutsuzluk erkeklerde oluyor. Çünkü onlar daha boş vakit geçiriyorlar. Evde bomboş oturursanız iki günde ihtayarlarsınız. Meşgale bulsunlar, yaşadıkları sağlık sorunlarını abartmasınlar ve hoşgörülü olsunlar."

        'Ne kadar seven sayanı varsa o kadar mutludur'

        Hayrettin Karaca (TEMA Vakfı Onursal Başkanı)

        "92 yaşıma geldim ve ben mutluyum. Ben Atatürkçüyüm. Genç yaşlarımda bile onu yaşadım, şahit oldum. Bundan büyük bir mutluluk olabilir mi? Belki benim uzun müddet yaşamamdaki etken belki budur. Yaşlıların mutsuz olmasında bence 3 sebep var. Birincisi evvala sağlığı ele almak gerekir. Çünkü yaşayabilmek için önce sağlığa ihtiyaç var. Yoksa uzun yaşayabilir misin? Demekki sağlık şart. İkincisi; ülkemizde yaşam koşullarının idame ettirecek imkanlar gittikçe azalıyor. Üçüncüsü ise eskiden dedelere ninelere oturacak en ön yer verilirdi. Onlar büyüktü, saygı vardı. Şimdi de var yok demiyorum ama eskisi kadar ihtiyarlara önem vermiyorlar. Sosyal çevre insanın mutluluk kaynağıdır. Ne kadar çok seveni sayanı varsa o kadar mutludur."

        'Dünyadan elini ayağını çeken mutsuz oluyor'

        Prof. Dr. Arif Verimli (Psikiyatr)

        "Toplumumuzda çocuklar anne babalarına sahip çıkıyorlar. Aile yapısı bizde 'güçlü' diye övünüyoruz. Aslına bakılırsa bu klasik aile yapısı giderek bozuluyor. İkincisi, yaşlıya sürekli yaşlı olduğunu hatırlatıyoruz. Kişiler bunu olumsuz yönde algılıyorlar. Yaşam ümitlerini, yaşam amaçlarını son derece olumsuz etkiliyor. Kimse yaşlanmak istemez. Dolayısıyla yaşlanan insan fizik ve zihinsel aktivitesiyle dünyadan elini ayağını çektiği için mutsuz olur. Dünya zevklerinden, yaşam enerjisiden kopmuş muamele görür, kendini ibadete verir. Bu durumda mutsuz olmaları çok doğal."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ