Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam Yarışmalara katılmak dinen caiz mi?

        GAZETE HABERTÜRK

        İşte Diyanet'in bir vatandaşın sorusuna yanıtı Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, televizyon kanallarında izlenme rekorları kıran yarışmalarla ilgili bir vatandaşın sorusunu cevaplandırdı.

        Yüksek kurul, kazananın, üçüncü kişi tarafından vaat edilen ödülü alması ile kaybedenin bir zarara girmemesi esasına dayalı yarışmalara katılmanın caiz olduğuna hükmetti. Kurul, yarışmaya katılabilmek için normal ulaşım ücreti dışında kontör göndermek gibi ilave ücret ödemek ya da bir ödeme taahhüdünde bulunmanın haram olduğuna dikkat çekti.

        Kurul, marketlerin düzenlediği çekilişlere ücret vererek katılmanın da uygun olmadığını bildirdi. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, vatandaşlardan gelen sorulara sanal ortamda cevap veriyor.

        Bir vatandaşın "Yarışmalarda elde edilecek ödülleri almak caiz midir?" sorusunu değerlendiren Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı Dini Soruları Cevaplandırma Platformu, yarışmalara katılmak için kontör veya ücret gönderilmesinin haram olduğuna hükmetti.

        Kurulun cevabında şu ifadeler yer aldı: "İki veya daha fazla kişinin aralarında doğrudan veya dolaylı olarak anlaşma sureti ile bir tarafın kazanacağı, diğer tarafın kaybedeceği şansa dayalı her türlü oyun, kumar kapsamında olup haramdır.

        Kendi aralarında yarışacak kimselerden kazananın, üçüncü kişi tarafından vaat edilen ödülü alması ile kaybedenin bir zarara girmemesi esasına dayalı meşru içerikli yarışmalara katılmak ve buradan kazanılacak ödülleri almak ise caizdir (Kasani, Bedaiü's-sanai', VI, 206; Fetava-yı Hindiye, V, 324). Ancak, bu nitelikleri taşıyan bir yarışmaya katılabilmek için normal ulaşım ücreti dışında kontör göndermek vb. ilave ücret ödemek ya da bir ödeme taahhüdünde bulunmak, çekilişe katılmak için piyango bileti satın almak niteliğinde olduğundan yarışma bir tür kumara dönüşür.

        MARKET ÇEKİLİŞLERİ

        Bir vatandaşın "Market ve mağazalarda alışveriş karşılığında verilen çekiliş kuponlarına çıkan hediyeler helal midir?" sorusuna da açıklık getirdi.

        Taraflardan birinin kazanıp diğerinin kaybettiği bütün şans oyunlarının kumar olduğuna dikkat çeken kurul, "Sadece kazananın karlı çıktığı, kaybedenin ise zarara uğramadığı uygulamalar ise kumar niteliğinde değildir.

        Buna göre; marketlerde ve mağazalarda iş yeri sahiplerinin alışveriş yapan müşterilerine verdikleri çekiliş kuponuna hediye çıkması durumunda, müşterilerin çıkan hediyeleri almalarında bir sakınca yoktur (Kasani, Bedaiü's-sanai', VI, 206). Çünkü müşterilerden birinin kazanması halinde diğerleri bir şey kaybetmemektedir.

        Ancak, çekilişe katılmak için ayrıca bir ücret ödenmesi halinde yatırılan para üzerinden şans yolu ile kazanç elde etme durumu söz konusu olacağından yapılan çekiliş işlemi kumar olur." değerlendirmesinde bulundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ