Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Sağlık Kadınlar erkeklerden daha mı obez?

        Ümran AVCI/AHT

        Çağımızın en büyük tehlikelerinden biri olarak gösterilen obezite yani aşırı şişmanlık,Türkiye’de de alarm veriyor. Gazi Üniversitesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Banu Çaycı, Türkiye’nin obezite haritasını çıkardı. Buna göre; Türkiye’de 100 kadından yaklaşık olarak 40’ı obezken, erkeklerde bu oran her 100 kişiden 20’si olarak açıklandı. Obezite oranının en yüksek olduğu şehir Çanakkale. Türkiye’de en zayıf kişiler ise Van’da bulunuyor. Bu verilere göre Türkiye’de kadınların erkeklerden iki kat daha obez olduğu görülüyor. Gerçekten kadınlar daha mı obez... Nedenlerini sorduk; yanıtlarını beslenme ve diyet uzmanları ile endokrinoloji uzmanlarında aradık.

        'Ergenlik öncesinde erkekler daha obez'

        Medical Park Bahçelievler Hastanesi Endokronoloji ve Metabolizma Hast. Uzm. Dr. Mustafa Gürkan TAŞKALE:

        Bazı çalışmalarda da tam tersi sonuç çıkıyor. Mesela ergenlik öncesi dönemde erkeklerde de fazlalık olabiliyor. Erkek çocuklar kız çocuklara göre daha kilolu oluyor mesela. Ergenlik öncesinde hormonların etkisi yok. Ergenlikle birlikte cinsiyet hormonları devreye giriyor. Burada çalışmanın kapsadığı kişilerde birbiriyle ters sonuçlar çıkabiliyor. Şöyle söyleyeyim, genel olarak kadınlar erkeklerden yüzde 1-2 daha fazla olma eğilimde. Bunun sebebi de kadınların vücut yapılarının obeziteye daha yatkın olması. Normal kilolu bir kadının normal kilolu bir erkeğe göre vücut yağ oranı daha fazladır. Aynı boy ve kiloda olsalar bile kadının yağ oranı daha fazladır. Bu da kadınların daha obez olduğunu gösterir. Bu kadınların kendi metabolik durumlarıyla, kendi cinsel hormonlarıyla ilgili bir sorun. Kadınların fizyolojik olarak erkeklere göre yağlı olmasından kaynaklanıyor.

        'Obeziteyi kabulgünleri tetikliyor'

        Sağlık ve Beslenme Uzmanı Dr. Ender SARAÇ:

        100 binden fazla kişiyi zayıflattım. Tecrübelerime dayalı konuşuyorum. Gerçekten kadınlar daha obez. Birinci nedeni, Türk kadını 40 sene öncesine kadar tarlaya gidip, hamur açıp, evi temizleyip anormal çalışıyordu. Yerel ve organik besleniyordu. Bu tamamen değişti. Rafine ve sanayi tipi beslenmeye dönüştü. Hareket de müthiş azaldı. Erkekler bir şekilde hareket ediyor, Bulaşık makineleri, çamaşır makineleri, elektrik süpürgeleri, uzaktan kumandalar çıktı. Kabul günleri tetikliyor. Türk kadını çok duygusal. Gizli depresyon kadınlarda daha yaygın. Erkek maça gider, iki tavla oynar, iki küfreder atar içinden. Kadının içinde patlıyor ve hormonlarını bozuyor.

        'Kadınlar daha hareketsiz'

        Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Olcay BARIŞ:

        Obezite çağımızın en büyük sağlık problemlerinin başında geliyor ve tüm kronik hastalıklara tek başına zemin hazırlıyor. Neden bu oran kadınlarda daha fazla? Kadınların metabolizmaları erkeklere göre daha yavaş çalışıyor. Örneğin yetişkin bir erkek günde ortalama 1800-2000 kalori yakabilirken, yetişkin bir kadın günlük 1300-1400 kalori yakabiliyor. Yapılan çalışmalarda kadınların hareketsiz, erkeklerin ise gün içinde daha hareketli ve spora daha yatkın olduğu gözlenmiştir. Uykusuzluk kilo alımına sebep oluyor. Kadınların daha çok uykusuz kaldığı görülmüş. Kadınların karşılaştığı doğum, menopoz gibi süreçler kilo alımına zemin hazırlayan etmenler arasında ayrıca yer alıyor.

        'Tüm dünyada kadınlar daha obez'

        Endokrinoloji, Diyabet ve Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Metin ÖZATA:

        Bütün dünyada kadınlarda obezite erkeklere göre daha fazla. Bu Türkiye’ye özgü değil. Çeşitli nedenleri var. Hormonlarla ilgili nedenler en başta. Kadınların hareket oranı daha az. Spor oranı Türkiye’de daha az. Bunlardan kaynaklanabilir. Birde troit hastalıkları etken olabilir. Sadece yemekle ilgili değil, hareket azlığı ve hormonlarla ilgili yani.

        'Kuzey Avrupa’da sonuç eşit'

        Medical Park Göztepe Hastanesi Obezite Cerrahi Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Tabek TABANDEH:

        Söz konusu araştırma Türkiye’nin rakamlarını bence yansıtmıyor. Türkiye’nin rakamları kadınlarda 40 ise erkeklerde 34 çıkıyor. Kadınlar 38 ise erkekler 33 çıkıyor. Ama her zaman kadınların hâkimiyeti var. Zaten de öyle. Neredeyse tüm dünyada durum böyle. Kuzey Avrupa’da neredeyse eşit ama Üçüncü Dünya Ülkeleri’ne baktığınızda neredeyse her yerde kadınlarda baskınlık var.

        'İşkadınlarında obezite daha az'

        İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Temel YILMAZ:

        Kadınlarda obezitenin daha yüksek bulunmasının başında hareketsiz yaşam, düzensiz beslenme, çok doğum ve hormonal denge en önemli nedenler arasında. Ülkemizde yapılan çalışmalarda da işkadınlarında obezite ev kadınlarından daha düşük bulundu. Özellikle ev kadınlarının aktivitelerive doğru beslenme programları artırılmalı.

        'Kadınlar bel çevresinden kaybediyor'

        Beslenme ve Diyet Uzmanı Hacer KAYA:

        Şişmanlık tanımlamasında belli kriterler var; yağ yüzdesi ölçümü, bel çevresi gibi. Bizim maalesef yapı olarak bel çevremiz biraz daha kalın olduğu için, bel çevresi ölçüsünde de Türk kadınları gerçekten şişman çıkıyor. Bazı yayınlarda "Onu ülkeye göre düzenlemek gerekir" diyor. Ya da "Bizim ülkemizde biraz daha yükseğini baz alabiliriz" diyor. Gerçekten bel çevresi baz alındığından bizim yapıdan gelen sıkıntımızdan dolayı kadınlar daha şişman görünüyor. Bel çevresi ölçümü nedeniyle yani. Kadınlarda standart ölçü 80-84, erkeklerde 92-102 baz alınıyor. Türk kadınında 80’i yakalamak biraz güç. 80’i aştığında da şişman gözüküyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ