Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam Diyanet'in dövme yanıtına uzmanlar ne dedi?

        Serdar KULAKSIZ-Özden ATİK / AHT

        Bir vatandaşın "Dövme yaptırmak caiz midir?" sorusuna yanıt veren Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, dövme yaptırmanın haram olduğunu bildirdi.

        Kurul, kararında; vücuda iğneler batırılıp, açılan deliklere boyalı maddeler konularak yapılan dövmenin, eski çağlardan beri yapılan bir cahiliye adeti olduğunu kaydetti. Dövme yaptırmanın sağlık açısından da zararlı olduğuna dikkat çekilen kurul açıklamasında, "Sağlık açısından zararlı olduğu gibi, dinen de yasaklanmıştır. Dikkat çekmek, daha güzel görünmek amacıyla, yaratılıştan verilmiş olan özellik ve şekillerin değiştirilmesi İslam dininde, fıtratı bozma kabul edilerek yasaklanmıştır. Dolayısıyla dövme yaptırmak caiz değildir." Din İşleri Yüksek Kurulu'nun kararını ilahiyatçılara sorduk.

        "BEDEN YAPISINI BOZMAK CAİZ DEĞİLDİR"

        Prof. Dr. Süleyman ULUDAĞ:

        BEN de Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görüşüne katılıyorum. Allah'ın insana verdiği beden yapısını herhangi bir zorunluluk yoksa bozmak caiz değildir. Kuran'da dövme ile ilgili "Haramdır, günahtır" diye bir ayet yoktur. Ama sahih hadisler vardır. Ayrıca ilahiyatçı hukukçuların da görüşü budur. Zaten Diyanet de bunlara dayanarak görüş bildirmektedir.

        "DERİDE KAT OLUŞTURMAMASI GEREKİR"

        Prof. Dr. Bayraktar BAYRAKLI:

        DÖVME konusuna birkaç açıdan bakmak lazım. Dövmenin insan sağlığına zararı var mıdır yok mudur? Bunun tıpça ispat edilmesi lazım. Zaman içinde insan sağlığına zararı varsa o zaman haramdır. Zararı yoksa bu dövmenin insan derisinde bir kat oluşturuyorsa ve insanın cünupluktan temizlenmesini engelliyorsa bu haramdır. Dövmede yaptığınız şekil önemlidir. Kültüre ters birşey oluşturmamalıdır. Totem oluşturmamalıdır. Bu da inanç açısından mahsur oluşturur.

        "İNSANIN DOĞAL YAPISI BOZULUYOR"

        Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR

        İNSAN görüntüsünü değiştiriyor. Derinin altında olduğu için kalıcı izler bırakıyor. Deriye boya zerk edilerek yapılıyor. İnsanın doğal yapısını bozuyor. Doğal yapıya yönelik bütün müdahaleler yasaktır.

        "KURAN'DA HARAM OLDUĞU BELİRTİLMEMİŞTİR"

        Prof. Dr. Zekeriya BEYAZ:

        BİR şeye haram demek için Kuran'da özel olarak hüküm bulunması gerekir. Arabistan'da şu anda bile kadınların vücutlarında dövme vardır. Gaziantep'in Suriye kısmına yakın yerlerinde kadınların alın çatılarından ayaklarına kadar dövmeleri vardır. Bu süstür, eski zamanlardan beri ziynet sayılır. Kuran'da da açık şekilde haram olduğu yoktur. Ama tavsiye edilen birşey değil. Bu konuyla ilgili çok soru geliyor. Oysa bu konunun namazla, oruçla, haramlıkla, helallıkla alakası yok. Bu aşağılık duygusuyla alakalı bir şey. Kendini yetersiz görenler, sağına soluna dövme yaptırarak belki kendilerinin kaale alınacağını düşünüyorlar. Ama bir hevestir. Bir süre sonra geçer.

        "RESİMLER AHLAKİ KURALLARA AYKIRI OLMAMALI"

        Prof. Dr. Saim YEPREM:

        YAPILAN dövmenin insan sağlığına zararlı olduğu bilinmektedir. Dövme ilkel kabilelerin dini sembol maksadıyla yaptığı bir şeydir. Dini sembol maksadı ile yapılırsa caiz değildir. Dövme yaptıran dövmenin nsan bedenine zararı olduğunu bilecek. Dövmedeki resimler ahlaki kurallara aykırı olmayacak. Dini nitelikte putperesliği çağrıştıracak bir şey olmayacak. Bunun dışında dövme herhangi bir sorun oluşturmaz.

        "İYİ AMAÇLI YAPILMIŞSA İYİDİR"

        Prof. Dr. Beyza BİLGİN:

        DÖVME olayına haramdır veya helaldir diyecek değilim. Kuran'da bu konuda bir ayet yok. Allah'ın yarattığını bozmak anlamında Diyanet'ten caiz olmadığı belirtilmiş olabilir. Ancak vücudunda bir organı zarar görmüş, eksik yaratılmış olanlar da var. Bunları yerine koyduruyorlarsa bu güzeldir. Yani iyi amaçla yapılmışsa iyidir. Geçici olarak güzel görünmek için yaptıranları da o zaman ayrı tutmak gerekir. Kalıcı olarak yapılana pek taraftar değilim. Dövme vücuda zarar veriyorsa yasak olabilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ