Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Sağlık Kolesterol ilaçlarına sınır getirilmesi uygulanabilir mi?

        Zeynep YILDIRIM /AHT

        Amerika Kalp Derneği ve Amerikan Kardiyoloji Koleji, kolesterol ilaçlarıyla ilgili yeni bir düzenleme getirdi. Düzenlemeye göre kolesterol ilacına ihtiyacı olanlar iki gruba ayrıldı. İlki yüksek risk altında olanlar (şeker hastaları ya da kalp krizi geçirenler), ikinci olarak da kötü kolesterol seviyesi aşırı yüksek olanlar. Daha önce iki gruptaki hastalara da kötü kolesterol seviyeleri 70'e düşene kadar ilaç kullandırılırdı. Yeni düzenlemeyle 70 şartı kaldırıldı. Amerikalı uzmanlar, kolesterolün dengelenmesi için bol sebze, meyve ve tahıl içeren diyet yapılmasını ve haftada 4 kez açık havada en az 35 dakika spor önerdi. Uygulama yeni bir tartışma yaratırken, alanında uzman isimler düzenlemeyi değerlendirdi.

        'Birçok kolesterol hastasını doğal yollarla tedavi ettim'

        Uzman Doktor Ender SARAÇ:

        "Bunu gecikmiş bir doğru karar olarak buluyorum. Esas tedavi beslenme tarzı ve doğal yöntemlerle kolesterolü dengelemek olmalı. Ancak onlarla olmazsa hekim kontrolünde ilaç kullanılmalı. Posasıyla birlikte greyfurt, keten tohumu, yeşil çay, yulaf ezmesi, bakliyatlar dengeleyici besinlerdir. Ben yıllardır hastalarımın kolesterol ilacı kullanmadan kolesterollerini kontrol altına aldım. Kontollü stres yönetimi de çok önemli. Lifli ve kabuklu sebzeyle meyveler tüketilmeli. Bunlar kolesterolü doğal yolla düşürür. Kolesterolün çok düşmesi de iyi değil kanser riski taşır. Ancak ne yaparsanız yapın yüzde 60'ı vücut ürettiği için ilaç kullanılabilir."

        'Beslenmeyle kolesterol düşer'

        Diyetisyen-Beslenme Uzmanı Zeynep HASOĞLU:

        "Yerinde bir karar. Sadece LDL (kötü kolesterol) seviyesine değil, Total Kolesterol, LDL, HDL, TG seviyelerine göre değerlendirilerek ilaç başlatılmalı. Yaşam tarzında köklü değişiklikler yapmak ve beslenme alışkanlıklarını düzeltmek elbette ki kolesterol seviyesini düşürecektir. Doymuş yağların diyette en aza indirgenmesiyle başlayabiliriz. Süt, peynir, yoğurt gibi süt ürünlerinin yarım yağlı kullanılması; kaymak, krema, mayonez gibi gıdalardan kaçınılması gerekir. Kolesterolü yüksek kişilerde kırmızı et mutlaka azaltılmalı, özellikle kuyruk yağı, iç yağı içeren etler ve sakatatlar tüketilmemeli. Kırmızı etler haftada 2 kez tercih edilerek, proteinlerin daha çok beyaz etlerden ve kurubaklagillerden karşılanması gerekir. Ayrıca her gün 1 avuç kadar fındık, badem ve ceviz üçlüsünün tüketilmesi omega-3 kaynakları olmaları sebebiyle HDL yani iyi kolesterolünüzü yükseltirken, LDL yani kötü kolesterolünüzü düşürmeye yarar."

        'Düzenleme ilacın daha uzun süre kullanılırlığını gösteriyor'

        İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ziya MOCAN:

        "Bu kontrolün doktora verilmesidir. Uygulama '70'in altına da kolesterolü düşürebilirsiniz' diyor. Bu durum ilaç kullanımı arttırır. Çünkü ilaca olan ihtiyacı genişletiyor. Uygulama aslında kolesterol ilaçlarının kesilmesi ya da azaltılmasıyla ilgili değil, aksine daha uzun süre kullanabilir olduğunu gösteriyor. Bazı hasta vardır, çok yüksek grupludur, 2 kere kalp krizi geçirmiştir. Riski vardır, yan etkisi olmadığı sürece kolesterolünü istediğiniz kadar düşürebilirsiniz. Gözlem altında doktor kontrolünde ilaç kullanabilir."

        'Beslenmeyle dengelemek ilaca ek olarak uygulanmalı'

        Beslenme Uzmanı-Diyetisyen İpek Ağaca ÖZER:

        "Kolesterol ilaçlarını bırakın yalnızca sebze, meyve tüketin demek çok yanlış. Birileri çıkıp bununla ilgili açıklama yaptı ve insanlar bunları duyup ilaçları bıraktı. Buna kesinlikle hastayı takip eden hekimin karar vermesi lazım. Hekimin kararı çok önemli. Kolesterolü beslenmeyle dengelemek mümkün ancak ilaç tedavisine ek olarak uygulanabilir. Sebze, meyve tüketmek, ara öğün alışkanlığı getirmek, doymuş yağlardan uzak durmak kolesterol için çok önemli. Yürüyüş, fiziksel aktivite çok önemli haftada 4 kez çok düzenli olarak yürümeliyiz. Önümüzde kış olduğundan yürüyüş yapamazsak da, dizi film izlerken yediğimize dikkat etmeliyiz."

        'İlaç kullanımına doktor karar vermeli'

        Diyetisyen - Yaşa Koçu Gizem ŞEBER:

        "Kolesterolü yüksek kişilere ya da kolesterol düşük olanlara uygun beslenme programı uyguluyoruz. Kişi ilaç kullansa da kullanmasa da ona göre beslenme programı seçiyoruz. Beslenme tarzı kişinin kolesterolünü dengelemesine yardımcı olur ancak kişinin kolesterolü yüksek ya da genetikse bu noktada ilaç kullanımı kararını doktorun vermesi gerekir. Kolesterolü olanlar için kabuklu meyveler, lifli gıdalar, çiğ sebzeler öneriyoruz. Yüksek olan kişiler mutlaka haftada 2 kez balık tüketmeli. Yulaf kepeği, buğday kepeği de beslenme programlarına eklenebilir gıdalardır. Ancak kızartma ve yağlı besinlerden, kremalardan uzak durmaları gerekir. Bütün bunlar kontrol edildiğinde kolesterol dengelenebilir ancak yalnızca bunlarla dengelemek söz konusu değildir, ilaç kullanımında söz doktorun olmalıdır."

        'Kolesterol ilacının faydası yok'

        Prof. Dr. Canan Karatay

        Prof. Dr. Canan Karatay sık sık kolesterol ilaçlarının yasaklanmasını savunan isimlerden biri. Karatay konuyla ilgili şunları söylemişti: "Kolesterolün kalp krizine neden olduğunu gösteren bir araştırma yok. Ama ciddi araştırmalar şunları ortaya koydu. Son 10 yılda kolesterol ilaçları yaygın kullanılıyor buna karşın kalp krizi oranında düşme yok. Kalp krizi geçirenlerin yarısının kolesterolü düşük. Amerika ilk aşamada ilaçları kısıtladı, yakında tamamen yasaklayacak. Yıllardır söylüyorum: Bu ilaçların faydası yok ama ciddi yan etkileri var."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ