Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Spor Liste açıklanarak yardım olur mu?

        Zeynep YILDIRIM/AHT

        Beşiktaş ve Milli Takımın eski kalecisi Fevzi Tuncay'ın nafaka borcunu ödeyen ünlülerin isimleri internette yayınlandı. 150 bin TL'lik nafaka borcunu ödeyemediği için hapse düşen Tuncay'a spor dünyasının tanınmış isimleri yardım etti.

        Rıdvan Dilmen, Metin Tekin, Mustafa Denizli, Rıza Çalımbay, Ertuğrul Sağlam, Tayfur Havutçu, Samet Aybaba, Emre Belözoğlu, Rüştü Reçber, Tümer Metin ve Acun Ilıcalı ile Ayhan Akbin'in başkanlığını yaptığı Profesyonel Futbolcular Derneği, Tuncay'ın serbest kalması için gereken kefaleti topladı. Yardım eden isimlerin ödedikleri miktarlar liste olarak yayınlandı. İsimlerin yayınlanması yeni bir tartışma konusu olurken, akıllara "Liste açıklayarak iyilik olur mu?" sorusunu getirdi.

        'Yapılan yardımınların açıklanmasına gerek yoktu'

        Televizyoncu Acun ILICALI:

        "Sevdiğimiz, temiz bir arkadaşımıza yardım yaptık ancak rakamların açıklanmasına gerek yoktu. Bu konudaki tek eleştirim bu. 3 bin, 5 bin rakamlarının gündemde gezmesine gerek yok. Para çok büyük bir miktar olmadığı için, burada önemli olan yardımdı. Yalnızca yardım yapan isimlerin açıklanması da yeterli olabilirdi. İsimlerin açıklanmasını doğru buluyorum, çünkü bu tarz olaylarda hayırseverlerin topluma örnek olmaları gerekiyor. Örnek olduğu zaman gençleri heyecanlandırdığımızı düşünüyorum. Açıkçası ben ismimin açıklanacağını da bilmiyordum, duyduğumda muhabirlikten de tanıdığım temiz bir arkadaşım olduğu için yardım ettim."

        'Futbolcuların sendikası olsaydı böyle olmazdı'

        Tükiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Eski Başkanı Esad YILMAER:

        "Yardım mümkün olduğu kadar gizli kalmalı. Ancak burada asıl problem şu; sporcuları savunan, haklarını ele alan bir sosyal yardım ya da dayanışma derneklerinin olmayışı. Eğer sendikası ya da bu konuyla ilgili bir temsili kurum olsa o zaman böyle sorunlarla karşı karşıya gelinmez. Bu durumlar rahatsızlık veriyor. Yardım edenlerin de böyle listelenmesi tabii yanlış. Bence yardım edenler de bu tablodan rahatsızdır."

        'Adam tükenmiş, sıfıra inmiş'

        Spor Yazarı Osman TANBURACI:

        "Konuya sahip çıkması gereken devlettir, devletin bu işe el atması lazım. Türk kadını elbette korunmalıdır ancak hiçbir zaman bir erkek daha önce evli olduğu kadına ömür boyu para vermek zorunda değildir. Kanunlarla düzenlenmeli. Devlet buna el koymalı, adam bitmiş tükenmiş, sıfıra inmiş. Devletin sorunu olan bir sorunu Fevzi'nin arkadaşlarının çözmesi hiç doğru değil. Dolayısıyla önemli olan yayınlanan liste değil, bu konuyu değerlendirmek bile istemiyorum. Konu doğrudan kanunlarla ilgili."

        'Niyet yardım etmekse, yapılan destek kabul olur'

        İlahiyatçı Prof. Dr. Saim YEPREM:

        "Burada en önemli unsur niyettir. Dinimizde yapılan yardımlarda önemli olan niyettir denilir. Bu durumda futbolcuya yardımı yapanlar gerçek anlamda yardım etmek maksadıyla yapmışlarsa, yardım kabul edilir, yardım olur. Ama eğer amaç gösteriş olsun ise o zaman yardım olmaz ve doğru da olmaz. Yardım geçersiz sayılmaz ancak yanlış bir davranış olur. Dolayısıyla asıl önemli olan niyettir."

        'Liste, yapılacak yardımı garantiliyor'

        Oyuncu Pelin BATU:

        "Bu gibi olaylar, yardımı alanla veren arasında olması gereken durumlardır. Ama bazen şöyle bir durum oluyor, düzenlenen etkinliklerde yardım yapacağını söyleyenler ortaya çıkıyor ancak daha sonra yardım yapmıyorlar. Bu açıklamanın da güzel yanı 'yardım yapacağım' diyen kişiyi garantilemiş olmaktır. Tabii listeyi yapanlar ve yayınlayanlar, bununla ilgili herhangi bir sorun görmüyorsa bize bir şey demek düşmez."

        'Banka yoluyla gönderildiği için olabilir'

        Çaykur Rizespor Teknik Direktörü Rıza ÇALIMBAY:

        "Tuncay'a yardım edenlerden birisi de biziz. Yardım edenlerin listesini neden yayınladılar bilmiyoruz; sonuçta kendi aramızda olan bir şeydi. Kötü bir şey tabii, tasvip etmiyoruz; iyi bir şey değil. Ama sanırım biz orada banka yoluyla yolladığımız için oradan isimler görülmüş olabilir. Bizim orada gözettiğimiz başka bir şey yok, amacımız bunu kimin yaptığını göstermek değil. Bizden kimse böyle bir şeyi zaten istemez. Bizim için önemli değil miktarı, herkese belli bir miktar düştü."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ