Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Magazin 2013 hafızalara kazınan bir yıl oldu

        Bülent Günal/AHT - Mehmet ÇALIŞKAN/MAGAZİN

        2013'ün son günleri geldi, çattı. Bir yıl daha sevinciyle, üzüntüsüyle geride kalıyor. Ancak 2013 diğer yıllara oranla daha çok hafızalara kazınan bir yıl oldu. 2013'ün Türkiye almanağına şöyle bir göz attığımızda özellikle ünlü isimlerin peş peşe yaşamlarını yitirdi ve 2013'ün adını "uğursuz"a çıkardı. Mehmet Ali Birand, Müslüm Gürses, Toktamış Ateş, Ahmet Mete Işıkara, Ferdi Özbeğen, Metin Serezli, Tekin Akmansoy, Adnan Şenses ve Savaş Ay... Liste can sıkıcı bir şekilde uzayıp gidiyor. Her ölüm haberi, yaşanan doğal afetler, siyasi krizler sonrası gazete sayfalarında, internet sitelerinde ''2013 artık bitsin'' diye yazıyor. Peki 2013 gerçekten uğursuz muydu?

        Prof. Dr. Beril Dedeoğlu (Galatasaray Üniversitesi Uluslar arası İlişkiler Bölüm Başkanı)

        ''Uğursuz değil ama kötü bir yıldı''

        13 rakamının uğursuzluğuna inanlardan değilim ama 2013 kötü bir yıldı. Birçok talihsiz olay ve ölüm aynı tarih aralığına sıkıştı. Ama bu 2013 yılını başlı başına uğursuz dememize neden olamaz. Keşke öyle olsaydı. "2013 uğursuz bir yıldır" desek ve bitmesiyle birlikte bütün uğursuzluklar da ortadan kalksa.

        Esat Yılmaer (Spor Yazarı-TSYD Eski Başkanı)

        ''Hem Türk sporu hem de yitirdiklerimiz açısından uğursuz bir yıldı''

        2013'ü kişisel olarak uğursuz bir yıl olarak nitelendirebilirim. 2013 sevdiklerimi yitirdiğim bir yıl oldu. Başta babamı kaybettim. Mesleki anlamda babam kadar üzerimde emeği olan Doğan Koloğlu ve Necmi Tanyolaç'ı, sevgili arkadaşım Savaş Ay'ı kaybettim. Türk sporu açısından da 2013 yüzümüzü güldüren bir yıl olmadı. Olimpiyatlara ev sahipliği yapmaya ilk kez bu kadar yaklaştık ama bu hayalimiz de gerekleşmedi. 2013 dopinglerin art arda patladığı, kötü spor yöneticiliğinin doruğa çıktığı, sporun güzelliklerinden çok dedikodusunun ve kirli yüzünün hakim olduğu bir yıl oldu. Kısaca 2013 uğursuz bir yıl oldu.

        Güngör Uras (Ekonomi yazarı)

        ''2013'te ekonomiyi kötüleştirmek için elimizden geleni yaptık''

        Allah'tan gelen emirleri bir tarafa koyarsak, uğur ve uğursuzluk bir ölçüde insanların kendi ellerinde. İç politika, dış politika ve ekonomide yaşanan Uğursuzlukların suçunu kendimizde aramamız lazım. İç politikanın da, dış politikanın da, ekonominin de kötü yönetilmesinin belli bir faturası var. Türk ekonomisi dışa bağımlı bir ekonomi. Bu nedenle dış politikayı dikkatli yürütmemiz lazım. Dışarıdakiler, sürekli içeriyi gözetliyor; bu nedenle iç politikayı yürütürken dışa güven vermemiz gerek. Ekonomik anlamda çok yanlışlar yaptık yapmaya da devam ediyoruz. 2013, Türkiye ekonomisi açısından kötü bir yıl oldu diyemeyiz ama kötüleştirmek için elimizden geleni yaptık.

        Prof. Dr. Doğu Ergil (Siyaset Bilimci)

        ''2013'ü felaket olarak da fırsat olarak da değerlendirebiliriz''

        2013, Türkiye'nin yürütmesiyle, yargısıyla ve devlet yapısıyla modern çağı karşılayacak nitelikte olmadığını gösterdi. Bu açıdan 2013'ü felaket olarak da değerlendirebilirsiniz; fırsat olarak da. Tamir etmek yerine, kurumlarını, Anayasa'sını değiştirmek, 2013'te yaşananları fırsata çevirmemizi sağlayabilir. Ama görünen bu fırsatı değerlendiremeyeceğimiz yönünde. Sistemi rehanilite etmez, akıl tutulmasına son vermezsek Türkiye Ortaçağ tuzağını düşmüş, demokrasi açısından üçüncü dünya ülkeleri içinde kendine yer bulabilen bir ülke olur.

        "Bu yıl vefatlar üst üste geldi"

        Şarkıcı Sibel Can

        Evet, bu yıl birçok sanatçımızı aramızdan ayrıldı. Vefatlar üst üste geldi. Her bir sanatçımızın için yaşadığımız büyük acı onları arka arkaya kaybetmiş olmamızla daha da derinleşti. 2013'ü uğursuz yıl olarak değerlendirmeyelim, sevimsiz bir sözcük. Dilerim 2014'de kimseyi kaybetmeyelim ama takdir Allah'ın. Bizler sadece dua edip Allah'ın bizlere sağlıklı, huzurlu bir yaşam nasip etmesini dileyebiliriz. dilerim Daha iki gün önce Adnan Şenses'i kaybettikten sonra gözümün önünden diğer sanatçılar geçti. İnanın öyle bir acı hissettim ki. Her biri alternatifsiz, yerleri dolmayacak sanatçılarımızdı. Dualarımız her zaman onlarla olacak. Allah, mekânlarını cennet eylesin.

        Prof. Dr. Ahmet Ercan (Jeofizik Mühendisi)

        ''Deprem açısından uğurlu bir yıldı''

        2013, benim açımdan uğursuz bir yıl oldu çünkü annemi kaybettim. Benim yaşamımdaki en büyük deprem buydu. Her yıl dünyada ortalama 3.5 milyon deprem olur. Bunların 18'i yıkıcı depremlerdir. Bu 18 yıkıcı depremden birinin bile Türkiye'de olmaması sevindirici. 2013 Türkiye ve deprem ilişkisi açısından uğurlu; annemi kaybettiğim için ise uğursuz bir yıl oldu.

        "Hiçbir yılı uğursuz diye nitelendirmiyorum"

        Sinema sanatçısı Türkan Şoray:

        Ne yazık ki birçok sanatçı arkadaşımızı kaybettik. Allah, hepimize uzun, sağlıklı birer ömür versin ama sonuçta gün gelecek bu hayattan göç edeceğiz. Kaybettiğimiz sanatçılarımızı hiç bir zaman unutmayacağız. Tıpkı bundan önce kaybettiklerimiz gibi çalışmalarıyla, anılarıyla her daim yüreklerimizde yaşayacaklar. İnşallah bizler de onlar gibi yüreklerde yaşar, çalışmalarımızla ölümsüz sanatçılar oluruz. Ben hiçbir yılı uğursuz olarak nitelendirmiyorum. Allah'ın takdiridir. 'Uğursuz Yıl' lafı beni rahatsız ediyor.

        Ahmet Ümit (Yazar)

        ''Gelecek için umut vaat eden bir yıldı''

        2013'ün uğursuz bir yıl olduğunu düşünmüyorum aksine gelecek için umut vaat eden bir yıl oldu. Gelecek adına mutlu olmamızı sağlayan nüvelerle dolu bir yıldı 2013. Mandela öldü; ölümüne hepimiz üzüldük ama bütün dünya ayağa kalktı. Ona duyulan saygıyı ve insanların özgürlüklere olan özlemini fark ettik. Özgürlük algısı tüm dünyada giderek artıyor. Rusya'da, Ukrayna'da yaşananlar, Türkiye'de gezi süreci ile başlayan dönem. Hatta son siyasi çalkantı. Yolsuzluk, rüşvet ve paralel devlet tartışmaları. Bunlar zaten vardı ama kanama yaptı, tümör artık kendini gösterdi. Yani tedavi süreci için umudumuz arttı. ABD, SSCB'ye karşı 1978'te başlattığı Yeşil Kuşak stratejisinden bu yıl vazgeçti. İran'la ABD uzlaşma yolunda önemli adımlar attı. Tüm bunların ışığında 2013'e uğursuz dersek haksızlık etmiş oluruz.

        Prof. Dr. Bayraktar Bayraklı (Marmara Üni. İlahiyat Fakültesi Din Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı)

        ''Zaman uğursuz olmaz''

        ''Zaman uğursuz olmaz, uğursuzluğu insanlar oluşturur. Bir zaman dilimini uğursuzlukla itham edemeyiz. Allah, Kuran'ı Kerim'in Yasin Suresi'nde peygamberlerin kendi milletlerine 'Sizin uğursuzluğunuz sizinle beraberdir' dediğini yazıyor. Uğursuzluğu oluşturan insanların niyetleridir, yaptıkları kötülüklerdir. 2013'te yaşanan ölümlere bakarak 2013'e uğursuz diyemezsiniz. O kişilerin ömürleri bitmiştir, o yüzden son nefeslerini vermişlerdir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ