Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam 2014 yılı deprem açısından Türkiye için kritik yıl olacak

        ANTALYA/AHT

        Antalya’da önceki gün 6.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Her yaşanan deprem sonrası deprem uzmanları, neredeyse tamamı deprem bölgesinde olan Türkiye’deki deprem olasılıkları ve Antalya depreminin etkisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

        Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, Türkiye’nin Uzakdoğu’dan gelen deprem dalgasının etkisi altında olduğunu iddia ediyor. Geçen yıl Güneydoğu Hindistan’da yaşanan 8.6 ve 8.2 büyüklüğündeki iki büyük depremin, küresel ölçekte depremselliği iki doğrultuda önemli şekilde artırdığını ifade eden Bektaş, “Bu doğrultulardan biri de Hindistan-Pakistan-İran-Türkiye-Akdeniz-Ege bölgesini içine alan küresel ölçekteki deprem tetikleme hattıdır” diyor ve 2014 yılının deprem açısından Türkiye için kritik bir yıl olacağını söylüyor.

        'BÜYÜK DEPREMİ TETİKLEMEZ'

        Boğaziçi Üniversitesi’nden Sismolog Prof. Dr.Mustafa Aktar, çok uzak depremlerin çok küçük depremleri tetiklediğini belirterek şunları söyledi: "Bunlar insanların hissetmediği çıtırtılar düzeyindedir. Bir depremin oluşturduğu büyük dalga dünyayı dolaşırken, küçük depremlerin sayısını artırabilir ama büyük depremi tetiklemez. Antalya depremi derin bir deprem. Ancak bugüne kadar bu şiddette bir deprem görmemiştik. Doğu Akdeniz’deki dalma batma kuşağının tetiklediği bir depremdir. Okyanus ya da deniz tabanları sürekli yerin içine doğru batıyor. Doğu Akdeniz’de Girit’in güneyinden Rodos’a oradan Antakya’ya ulaşan bir levha var. Antalya depremi de bununla ilişkili."

        'EGE VE ANTALYA’DA AKTİVİTE ARTTI'

        İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Oğuz Gündoğdu “Elimizdeki verilere göre, Ege ve Antalya yöresinde deprem aktivitesi arttı. O bölgeyi etkileyen bir levha hareketlendi. Şimdi 6.0’lık depreme bakarak insanları endişeye sürüklememek lazım” diyor. Akdeniz’de depremi, sürpriz değil jeolojik bir gerçek olarak nitelendiren Prof. Dr. Naci Görür ise, “Akdeniz gittikçe kapanmakta olan bir deniz. Bu denizin altında bir dalma batma kuşağı var. Bu kuşak boyunca Afrika levhası bizim Anadolu levhasının altına dalıyor. Bu dalma nedeniyle göreceli derin depremler oluyor" diyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ